Pikan Cevizi nedir?

Dünyada 'pekan' olarak bilinen Amerika kökenli bir bitkidir. Güçlü bir protein, yağ ve antioksidan kaynağı olan bu sert kabuklu yemişin üretimi ve kullanımı son yıllarda artış gösterdi.

Pikan cevizi nerede yetişir

Pikan cevizi nerede yetişir?

Ilık ve sıcak iklimlerde yetişen pikan cevizi, soğuk havalar ile uyum sağlayamaz. Sadece uygun iklim koşullarında ve uygun toprak türlerinde yetiştirilebilir.

Lezzeti ve faydalarıyla öne çıkan pikan cevizi yetiştiriciliği dünyada yaygın olarak Amerika kıtasında gerçekleşir. Amerika Birleşik Devletleri, Meksika, Güney Afrika, Peru, Avustralya ve İsrail pikan cevizi nerede yetişir sorusuna yanıt olarak verilebilecek başlıca ülke isimleri arasında yer alır.

Ülkemizde ise Ege ve Akdeniz bölgesinin bilhassa denize bakan yamaçlarında pikan cevizi yetiştiriciliği yapılabilmektedir.

Pikan cevizinin faydaları

Beyin ölümü gerçekleşen hasta 6 kişiye umut oldu Beyin ölümü gerçekleşen hasta 6 kişiye umut oldu

Pikan cevizinin faydaları



Pikan cevizi, ağaçta yetişen yemişler arasında en yüksek antioksidan oranına sahip yemiştir.

Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan antioksidanlar, kanser ve enfeksiyon riskini azaltmada da etkili rol oynar.

Pikan cevizi; folik asit, A, C ve E vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum ve çinko gibi minerallerin önemli bir kaynağıdır.

Pikan cevizi nedir, nerede yetişir Pikan cevizinin faydaları

Daha önemlisi B kompleks grubu vitaminlerinden B1, B2, B3, B5 ve B6 zengini olan pikan cevizi, iştahı dengeler ve vücudun ihtiyacı olan kaloriyi kullanmasında yardımcı olur. Günde bir avuç tüketilen pikan cevizi, beyin gelişmine katkı sağlar.

Öğrencinin başarısında beslenme çok büyük önem taşır. Özellikle ara öğünlerde abur cubur tüketmektense, pikan cevizi gibi sağlıklı atıştırmalıkları alışkanlık haline getirmek konsantrasyon süresini de uzatır. Uzun saatler süren ödevler ve yoğun sınav dönemleri bedeni olduğu kadar zihni de çok yorar. Elbette başarıyı etkileyen mucize besin yoktur. Ancak sınava hazırlık dönemi boyunca tüm besinleri içeren bilinçli beslenme; hem fiziksel ve ruhsal sağlığı olumlu etkiler, stres etkilerini azaltır, hem de okul / sınav başarısına katkıda bulunur.

Pikan cevizinin yapısındaki bazı bileşiklerin, beyin hücrelerine koruyucu etki gösterdiği saptanmıştır. Beynin özellikle hafıza ve mekansal öğrenme gibi kritik bölgelerinde iyileştirici etkisi olduğu belirlendiğinden, günde bir avuç pikan cevizi tüketilmesi hafızayı da güçlendirmede önemli rol oynar.

Pikan Cevizi nasıl yetiştirilir?

 

Pikan cevizi yetiştirmek için en uygun hava koşulları yarı tropikal iklim bölgelerinde mevcuttur. Oldukça hızlı büyüyen ve uzun boylu bir ağaç türü olan pikan bitkisini yetiştirmek için en elverişli ortam gece-gündüz sıcaklık farkının az olduğu bölgelerde ortaya çıkar. Hafif ağır bünyeli, zengin içeriğe sahip toprak da yine pikan cevizi yetiştirmek için elverişlidir.

Pikan fidanını dikmek için toprak 1 metre derinliğe kadar gevşetilmelidir. Açılan çukur bir miktar gübreyle desteklenebilir. Yeni dikilen pikan cevizi fidanı çok fazla sulanmamalıdır. Zira büyümeye başlamadan önce fazla sulanan kökler kolayca çürüyebilir. Pikan ağaçlarının güneşten zarar görmemesi için ağaç gövdeleri beyaza boyanabilir. Ekim yapılan alanın etrafı bitkiye zarar verebilecek böcek türlerinden temizlenmelidir. (yemek.com)