Eda ÖZATA

Bursa Şavşat Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Murat Aydın, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali’yi makamında ziyaret etti. Üyelerin kendilerini tanıtmalarının ardından Bursa Şavşat Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Murat Aydın, 4 yıl önce genç bir ekiple yönetimi devraldıklarını ve o zamandan itibaren bir STK’nın ne yapması gerekiyorsa dernek olarak her şeyi yerine getirdiklerinin altını çizdi. Bu güne kadar kurumsallık adına ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını belirten Aydın, “Sosyal yardımlardan, kültürel etkinliklerine varana kadar birçok faaliyet yaptık. Tabi eksik yanlarımız oldu. Belediye ile yer konusunda sıkıntılarımız oluyor. Tiyatro yapacağımız zaman salon bulamıyoruz. Koro ekibimiz ve tiyatro ekibimiz var ve yer konusunda ciddi sıkıntılarımız var. Oynadığımız tiyatroyu 5 ayrı ilde sergiledik. Bu ay sonunda da bir Artvin programımız var” dedi. 
ARSAMIZ 159 METREKARE
Murat Aydın, çocuklarının kendi kültürlerini gezip göremediklerini, aidiyet çocuklarımız aksine deniz olan yerlere gitmek istiyorlar. Tabi Şavşat duygusunu onlara yaşatamadıklarını dile getirdi. Dernek olarak en çok zorlandıkları konunun bu olduğunu ifade eden Aydın, “Çocuklarımız artık Bursalı, Yıldırımlı ama Şavşat kültürünü de bilmeliler. Fakat Şavşat Bursa’dan 1400 km olduğu için gidemiyoruz. Çocuklarımıza aidiyet duygusu vermek adına bu konuda sizden destek bekliyoruz. Biz çocuklarımızın kendi memleketlerinin kültürlerini gezip görüp öğrenmelerini istiyoruz ama dağlık bir bölge. Çocukların eğlenebileceği hiçbir şey yok. Sonuç olarak çocuklarımızı oraya götürmek istiyoruz ve imkanlar dahilinde sizin yardımınızı bekliyoruz. Derneğimiz için arsamızı aldık. Alt birimlerle görüşüyoruz. Aldığımız arsaya Şavşat Evimizi yapmak istiyoruz. 159 metrekare bir alanımız var” ifadelerini kullandı. 

Çocuklar aidiyet 
duygusunu yaşamalı

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali ise yönetimlerini gönülden kutlayarak bir federasyonda nitelik olarak kesinlikle karşılık bulacağını söyledi. “STK’larımızda nitelik eksik olduğu zaman ortaya sadece kuru bir gürültü çıkıyor. Önemli olan bir şey üretmektir” diyerek konuşmasına devam eden Başkan Edebali, “Geldiğimiz yerin kültürünü değerini yaşatmamız gerekiyor. Çünkü insan topluluğu, aile, gelenek sadece yaşadığımız günde, yarınımızla sınırlı değiliz. Dünümüz de var. Dünü olmayan bir toplumun yarını da karanlık olur. Ben bunu bir çam ağacına benzetiyorum. Kökü sağlam olacak ki gövde sağlam olsun. Kök bizim geldiğimiz yerlerdir. Her birimizin ayrı kökleri var ve onu muhafaza edeceğiz. Gövdemizi de korursak o ağaç meyve verir. Yani geldiğimiz yerin değerlerini de yaşatacağız, buraya aidiyetimizi de vereceğiz. Bu da en büyük zenginliktir. Gençlerimizin gezerek, görerek tarihimizi bilmelerinde fayda var. Çocuklarımız köyü görsünler. Temmuz ayında kendilerine bir araç ayarlayalım” şeklinde konuştu. 
EVİ DÖNEMİMİZDE YETİŞTİRELİM
Başkan Edebali, çocukları Şavşat’a götürmenin sözünü verirken Şavşat Kültür Evi’nin de çok güzel bir proje olduğunu ve kesinlikle her konuda destek olacaklarını belirtti. “Kendinize arsa alıp Şavşat evi yaptırmanız ve bir çatınızın olması çok güzel. Bir dernek olarak elinizi taşın altına koymanızı tebrik ediyorum” diyen Edebali konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizim geleneklerimizdeki mimari anlayışımızda ahşapa önem veririz. Bu İslam mimarisidir. Bu evin mimarisine baktığımız zaman da malzemeler kimliğini kaybetmiyor. Ahşabın dışına çıkılmamış. Ama batı mimarisine bakın. Kullandıkları mermer, taş hepsi kayboluyor. İnsan karşısında aciz kalıyor. Yer olarak da çok iyi bir seçim yapmışsınız. Bu evi hemen yapın. Bizim dönemimizde yetiştirelim. İşte Sivil Toplum Kuruluşu olmak böyle bir şeydir. Bundan dolayı tebrik ediyorum.”

 

DÖNÜŞÜM SADECE 
FİZİKİ DEĞİL

Yıldırım Belediyesi olarak faaliyetlerinden söz eden Başkan Edebali kentsel dönüşüm çalışmalarına ara vermeden hızla devam ettiklerinin kaydetti. Ulus, Yavuzselim, Arabayatağı, Mevlana, Hacivat ve Çınarönü’ne 8 kat imar verdiklerini söyleyen Ededali, “Ulus mahallesinin yüzde 70’i kentsel dönüşüme hayır diyor. Ne olduğunu bilmiyorlar. Biz kentsel dönüşüm yaparak bu çarpık yapılaşmadan, çöküntü alandan kurtulup insanca yaşamanın mücadelesini veriyoruz. 5000 bin metrekare kapalı alanı olan biz Planlama Kentsel Gelişim Merkezi kurduk. Bu Türkiye’de bir ilk. Büyük salonlarımız, dev ekranlarımız var. Dönüşüm yaptığımız alandaki maketler var. Vatandaşa kentsel dönüşümün sadece fiziki bir şey olmadığını, hayatımızın komple değişeceğini, çocuklarımızın eğitim seviyesinin artacağını anlatıyoruz” diye konuştu. 
Şavşatlılara her konuda destek olacaklarının sözünü veren Başkan Edebali ziyaretin sonunda özel kalem müdürüne çocukların tarihlerini gezip görebilmeleri için Şavşat’a Temmuz ayında bir otobüs ayarlaması gerektiğini söylerken Ramazan ayı sonrası için de Bursa Şavşat Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne halı saha sözü verdi.