Yıldırım Belediyesi, Osmanlı Dönemi’nin önemli alimlerinden Bursalı fıkıh alimi Molla Yegan’ın adını taşıyan ve Fatih Sultan Mehmet’in öğrenim gördüğü Molla Yegan Medresesi’nin olduğu bölgeye 21 bin 186 metrekare alanda büyük bir kültür merkezi inşa ederek Yıldırım’a yeni bir değer kazandıracak. Yıldırım’ın kültür sarayı olacak merkezde, bin kişilik çok amaçlı salon, sinema salonları, şehir kütüphanesi, Osmanlı Savaş Eserleri Müzesi ile Göç Müzesi, 300 araş kapasiteli kapalı otopark, resim, heykel, seramik, fotoğrafçılık ve müzik kursu atölyeleri, sergi alanları, dans, bale ve folklor çalışma salonları, resim, sanat ve heykel galerisi, kafeterya ve idari ofisler bulunacak. Meydana getirdiği mimari eserleri yüz yıllar sonra hala ayakta duran ve büyük beğeni toplayan bir medeniyetin temsilcisi olarak gelecek nesillere aynı değerde bir kültür sarayı bırakmayı hedeflediklerini vurgulayan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, “Yıldırım’da kadim bir medeniyetin bakiyesiyiz. Bu medeniyetin de muazzam bir kültür ve sanat birikimi var. Ecdadımızın ruh katarak meydana getirdiği ve bizlere miras kalan şaheser yapılar gibi, kendi mimari üslup anlayışımızla gelecek nesillere değer katacak bir kültür sarayını bırakmak istiyoruz” dedi.

 

Önemli etkinliklere ev sahipliği yaparak kültür ve sanat merkezi haline gelen Yıldırım’da şehre yakışır, daha ferah, daha donanımlı ve daha çağdaş fiziki mekanlara ihtiyaç duyulması üzerine bu projeye başladıklarının altını çizen Başkan İsmail Hakkı Edebali, “Göreve başladığımız günden bu güne kadar da Yıldırım ilçemizde şehri geleceğe taşıyacak fiziki projeleri, ağırlıklı olarak kentsel dönüşümü uygulayan bir yerel yönetimiz. Bunun yanında Yıldırım’ı, kültürel ve sanatsal birikimimize yakışır şekilde bir kültür sanat şehri haline getirmek için birçok önemli etkinliğe ev sahipliği yaptık. Yıldırım artık kültürel ve sanatsal etkinliklerin ön plana çıktığı bir şehir olacak. Bu etkinlikleri gerçekleştirirken de Yıldırımlılara yakışır, daha ferah, daha donanımlı ve daha çağdaş fiziki mekanlara ihtiyacımız var. Bu güne kadar etkinliklerimizi yaptığımız Barış Manço Kültür Merkezi ve Adile Naşit Tiyatrosu, artık Yıldırımlıların kültür ve sanata olan ilgilerinden dolayı artık ihtiyacı karşılamıyor. Biz de bu doğrultuda Fatih Sultan Mehmet’in eğitim gördüğü Molla Yegan Medresesi’nin yerinde büyük bir kültür merkezi inşa etmek için görev süremizin başından itibaren çalışmalara başladık” diye konuştu.

 

Onay aşamalarının tamamlanmasıyla kamulaştırma işlemlerine yakında başlanacağının müjdesini veren Başkan Edebali, “Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nu doğrudan ilgilendiren alanlarda proje yapmak için gerçekleştirilen onay süreci, inşaat aşamasından daha fazla sürüyor. Bugün gelinen noktada ise projemiz her iki kurulumuz tarafından da onaylanarak, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki’nin de imzasıyla önemli bir aşama kaydetti. Onayların alınmasının ardından kamulaştırma aşamasına geçiyoruz. Proje alanında kalan 188 dairede yaşayan vatandaşlarımızla görüşmelere başlayarak ve en önemlisi herhangi bir mağduriyet yaşatmadan kamulaştırma sürecini tamamlayacağız. Kamulaştırma işlemlerinin tamamlanmasıyla da projemizde ilk kazmayı vurarak Yıldırım’ın sembollerinden biri haline gelecek kültür sanat sarayını ilçemize kazandıracağız” ifadelerini kullandı.

 

Proje içerisinde yer alan otoparkın, modern zamanın en önemli problemlerinden biri olan otopark sorununa bölgede önemli bir çözüm getireceğini işaret eden Başkan Edebali, “Yaklaşık 22 bin metrekare inşaat alanına sahip Molla Yegan Kültür Merkezi’nde, bulunduğu bölgenin önemli bir sorunu olan otopark konusunda büyük bir ihtiyacı karşılayacak 10 bin 500 metrekarelik alanda 300 araçlık otopark da yer alacak. Sergi alanları, fuaye alanları, çalışma atölyeleri, bin kişilik çok amaçlı konferans salonu, 196 kişilik bir ve 72 kişilik iki sinema salonu ile şehir kütüphanesi bu kültür sarayımızda bulunacak. Öte yandan söz verdiğimiz iki müze olan Osmanlı Savaş Eserleri Müzesi ile Göç Müzesi de projemiz kapsamında yer alacak. Molla Yegan Kültür Merkezi tamamlandığında, Yıldırım’da kültür ve sanatın kalbinin attığı, 7’den 70’e tüm yaş gruplarındaki Yıldırımlıların faydalanabileceği önemli bir merkez olacak” şeklinde konuştu.