SAĞLIK
Giriş Tarihi : 12-05-2021 12:56   Güncelleme : 12-05-2021 12:56

SAĞLIKLI BİR BAYRAM İÇİN

Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Tatlı bayramların vazgeçilmezidir. Fakat hamurlu ve şerbetli olanlar yerine mümkün olduğunca sütlü veya yoğurtlu tatlılar, dondurmalar, sıvı yağlı ve az şekerli yapılmış kekler, meyveli tatlılar tercih edilebilir” dedi.

SAĞLIKLI BİR BAYRAM İÇİN

Tam kapanma nedeniyle evlerde kalınan bugünlerde fiziksel aktivitenin egzersizlerle sürdürülebilmesinin ve sağlıklı yemekler yapıp uygun porsiyonlarda tüketmenin mümkün olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Hem bağışıklık sistemimizi güçlü tutabilmek hem de istemediğimiz kiloları almamak için bu konuda özenli olmak çok önemli. Bayram havasını yaşamak için evlerimizde farklı ve çeşitli yemekler yapmak isteriz ancak beyaz un ve şeker kullanılan yiyecekler ve hamur işlerinin bu süreçte aşırı tüketilmemesine dikkat edilmeli. Biraz geç ve çeşitlendirilmiş bir kahvaltı, arada masum bir tatlı, meyve, ceviz, fındık, badem ve geç saate kalmayacak yine çeşitlendirilmiş fakat ağır ve kızartılmış olmayan akşam yemeği sağlıklı olur. Şeker, bağışıklık sistemini zayıflattığı için şekerli gıda tüketimine de özellikle dikkat edilmeli” dedi.

6 ÇAY BARDAĞINI GEÇMEYİN

Şekerli yiyeceklerin yanı sıra hazır yiyecekler ve sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş etlerin de tercih edilmemesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Ekmeği öğünlerde ikişer dilimin üzerine çıkmayın. Ekmeğin yerine pilav makarna gibi tahıl tüketmek isterseniz bir öğünde 4-5 yemek kaşığının üzerine çıkmayın. Et, tavuk, balık, hindi yemeklerinizi fırında veya tencerede pişirin. Yanına buharda pişmiş sebzelerle garnitür yapabilirsiniz” şeklinde konuştu. Çay-kahve tüketiminin yemekten 1 saat sonraya bırakılması gerektiğini belirten Tuba Örnek, “Günde açık ve şekersiz olacak şekilde 6 çay bardağını geçmeyin. Kahveyi ise 3 fincan ile sınırlayın. Günün sonunda sindiriminizi rahatlatmak için papatya, melisa, rezene çayları tüketebilirsiniz. Asitli ve şekerli içeceklerden uzak durun. Çok az şekerli limonata ve kompostolardan faydalanabilirsiniz” dedi. Ağır kremalı, katkılı soslardan ve kızartmalardan kaçınılması gerektiğinin altını çizen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Özellikle çok çeşitli ve renkli sebze yemekleri, salatalar yapın. Baklagillere mutlaka yer verin. Haşlayıp salatalarınıza da ekleyebilirsiniz. Zeytinyağı kullanmaya özen gösterin. Probiyotik açısından yoğurt, kefir, turşu, sirke gibi fermente ürünlere yer verin. Kahvaltıda bağışıklık için ve kaliteli protein açısından yumurtayı ihmal etmeyin” önerisinde bulundu.

YİYECEKLERİ BOL HAZIRLAMAYIN

Bayramlarda geniş aile ve eş dostla bir arada olunabilen zamanlara özlem duyulduğunu hatırlatan Tuba Örnek, “Sağlığımız için evlerimizde sadece ev sakinleriyle birlikte olacağımız bir bayram yaşayacağız. Bu durumda yiyeceklerimizi bol miktarda hazırlamamaya gayret etmeliyiz” dedi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek’ten sağlıklı bayram tatlısı tarifi:

Malzemeler:

3-4 yemek kaşığı yulaf

1 su bardağı süt (hayvansal veya bitkisel sütlerin hepsi olabilir)

1 tatlı kaşığı tarçın veya kakao tercihe bağlı

1 adet olgunlaşmış muz

2-3 ceviz

2-3 kuru meyve (küçük parçalara ayrılmış)

Yulafı sütte pişirin. Yulaf lapa olduğunda ocaktan alın ve muzu içine ezin. Daha sonra diğer malzemeleri ekleyebilirsiniz. (Haber Merkezi)