Avokado sağlığa oldukça faydalı bir meyve… Üstelik diyet yapanların da en iyi dostu! California Halk Sağlığı Departmanına (CDPH) göre, Orta Amerika avokado ağacı yaklaşık 7.000 yıl önce Güney Meksika ve Kolombiya'da ortaya çıktı. 16. yüzyılda Aztekler ve İnkalar, avokadoyu İspanya'ya gelenler ile paylaştı ve ardından onlara aguacate adını verdiler. Peki, bu kadar eski bir tarihi olan avokadonun faydaları nelerdir ve hangi hastalığa iyi gelir? İşte, avokado besin değer, kalorisi ve faydaları hakkında bilgiler… ABD Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi'ne (NCBI) göre, bunlar bir avokadonun yaklaşık yarısı veya 68 gram (g) için beslenme gerçekleridir:

Kalori 114

Diyet lifi 6 g

Toplam şeker 0,2 g

Potasyum 345 miligram (mg)

Sodyum 5.5 mg

Magnezyum 19,5 mg

A vitamini 43 mikrogram (μg)

E vitamini 1.3 mg

K vitamini 14 μg

B-6 Vitamini 0.2 mg

Tekli doymamış yağ asitleri 6,7 g

USDA veri tabanında ortak kullanıma göre sebze olarak sınıflandırılmasına rağmen avokado, etli posası ve iri tohumları sayesinde botanik kriterlere uyduğu için bir meyve olarak kabul edilir. Daha spesifik olarak, avokado, Lauracaea ailesindeki Persea cinsine ait bir meyvedir. Bu, ağaç ve çiçekli bitki türünü ifade eder. Avokado bir zamanlar kraliyet sofraları için ayrılmış lüks bir yemekti, ancak şimdi avokado dünyanın her yerinde hayatın her kesiminden insanlar tarafından beğeniliyor.

VÜCUDA FAYDALARI

-Avokado kalbe yararlıdır. İçerisindeki beta-sitosterol sayesinde kolestrolün belli bir seviyede kalmasını sağlar. Günlük olarak tüketildiğinde damar sertliği korunur.

-Hamilelik sırasındaki sabah bulantılarını önler. Kusma ve bulantıyı azaltan B6 vitamini barındıran avokado, özellikle hamilelik sırasındaki sabah bulantılarını önler.

-Kanseri önler. Prostat ve meme kanseri başta olmak üzere, kanser hücrelerinin oluşumuna engeller. Zira, avokado, hücreleri kansere ve serbest radikallerin tehlikeli etkilerine karşı koruyan bir antioksidan olan Glutatyon içerir.

-Cilde iyi gelir, yaşlanma karşıtıdır. Hem avokado tüketmek hem de saf yağını cilde uygulamak, cilt hücrelerinin sağlığı ve diri olmasını sağlar. Ayrıca, avokadonun içinde bulunan vitamin ve minerallerin cilt sağlığı açısından oldukça yararlı olduğu birçok araştırmada kanıtlanmıştır.

-Böbreklere iyi gelir. İyi bir potasyum kaynağı olan avokado, bu özelliği ile böbrek hastalıklarının önüne geçer ve böbreği korumuş olur. Zira, böbreklerde mineral ve sıvı dengesini korumak önem arz eder.

-Kötü nefesi önler. Mide rahatsızlığı ya da çeşitli sebeplerden oluşan kötü nefesi önleyici özelliği vardır. Ağızdaki bakterileri yok eder.

-Saç bakımın tercih edilir. Kuru ve yıpranmış saçların tedavisinde avokadodan sıklıkla faydalanılır.

-K vitamini deposudur. Tam bir K vitamini deposu olan bu tropikal meyve, K vitamini eksikliğinden kaynaklı hastalıklara iyi gelir.

-Görmeyi geliştirir. Avokado, gözlerinizi kataraktlara, yaşla ilgili göz hastalıklarına ve maküler dejenerasyona karşı korumaya yardımcı olan lutein ve zeaksantin gibi karotenoidler içerir. Bu koşullar genellikle gözlerin dokularında biriken serbest radikallerden kaynaklanır.

-Artirit tedavisinde yararlanılır. Yapılan bir araştırma, 300 mg avokado ve soya fasulyesi bazlı besin takviyesinin, kalça veya diz osteoartriti olan hastalar için yararlı olabileceğini göstermiştir.

-Yeni dünya meyvesinin (malta eriği) faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Malta eriği meyvesi neye yarar, nerede yetişir? (sabah.com)

Ağız ve diş sağlığının önemi Ağız ve diş sağlığının önemi