Hatice DAL

Avrupa Birliği Sürdürülebilir Şehirler tarafından düzenlenen ‘Avrupa Dönüştürücü Eylem Ödülü’nün sahibi Nilüfer Belediyesi oldu. Ödülle ilgili Nilüfer Belediyesi’nde basın açıklaması yapan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, ödülü alan ilk kurum olmanın gururunu yaşadıklarını kaydetti. Bozbey, “1999’dan bu yana toplumun hayatını kolaylaştıracak birçok projeye imza atan Nilüfer Belediyesi, bu yıl ilk kez verilen ve Avrupa’nın 11 ülkesinden 35 başvurunun yapılmış olduğu ‘Dönüştürücü Eylem Ödülü’ne layık görüldü. Bu ödülü alan ilk kurum olmanın gurunu yaşıyoruz. Bu ödülün anlamı bizler için çok büyük. Brüksel’de düzenlenen törenle, ilk kez verilen bu ödülün, Nilüferliler olarak Türkiye’ye kazandırılması son derece önemli. ‘Avrupa Birliği Sürdürülebilir Şehirler Platformu’ tarafından, tek kategoride verilen bu ödülün, 35 başvuru arasından bizimle birlikte finale kalan İspanya’dan Zaragoza ile Nerbio-Ibaizabal ve Almanya’dan Manheimm’ı geride bırakarak bu ödülü kucaklamak çok önemli. Ama asıl önemlisi, yıllardır mücadele verdiğimiz bir alanda, demokrasi ve katılımcılık konusunda ürettiğimiz projelerle bu ödülü almak, doğru bir yolda olduğumuzu bizlere bir kez daha gösterdi” şeklinde konuştu. 

YAŞANABİLİR BİR KENT

“11 Avrupa ülkesinden 35 kentin başvurduğu bu yarışmada Nilüfer Belediyesi’nin örnek gösterilen ‘Mahalle Komiteleri’, ‘İnovasyon Merkezi’ ve ‘Enerji Kooperatifi’ projeleri ile bu ödül taçlanmış oldu” diyen Başkan Mustafa Bozbey sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu projeler, kentimizin örnek ve katılımcı yerel yönetimi destekleyen dönüştürücü eylemleri olarak sunuldu. Mahalle Komiteleri, yerelde güçlü demokrasiyi ve karar vermeyi, İnovasyon Merkezi sosyal inovasyonda katılımcılık merkezini, Enerji Kooperatifi de yerel yenilenebilir enerjiye dayalı enerji demokrasisini temsil etmektedir. Bu projelerden her biri, Nilüfer Belediyesi’nin yaşanabilir ve kapsayıcı bir kent oluşturmak amacıyla yaşama geçirdiği projelerdir.”

HALKI KARAR ALMA SÜRECİNE KATTIK

Mahalle Komiteleri’yle halkı karar alma sürecine kattıklarını belirten Başkan Bozbey, böylelikle demokrasi kültürünü yerelden genele yaydıklarını da hatırlatarak, “Özgürlükçü, demokratik anlayışla yönetilen demokrasi kenti Nilüfer’de ‘Mahalle Komiteleri’nde mahalle ölçeğinde karar süreçlerinde halkın katılımını sağlıyoruz. Ve demokrasi kültürünü yerelden genele doğru yaymak için çaba sarf ediyoruz. Katılımcığın en iyi örneklerinden biri olan Mahalle Komiteleri, 2014 yılındaki seçimin ardından, geçtiğimiz hafta sonu yapılan seçimlerle yeniden belirlendi. Bundan böyle vatandaşlar sandığa giderek seçmiş oldukları Mahalle Komiteleri ile kent yönetiminde söz sahibi olabilmek adına oyunu kullandı” ifadelerini kullandı.

Kolektif fikir üretimi güçlenecek

İnovasyon Merkezi’yle sadece bireysel değil kolektif fikir üretiminin kuvvetlendirilmesini amaçladıklarını dile getiren Mustafa Bozbey, aynı zamanda toplumda girişimcilik anlamında da farkındalık oluşturmak istediklerinin altını çizerek, “İnovasyon Merkezimizi toplumsal, kültürel, ekonomik ve çevresel sorunlara, katılımcılıkla, yenilikçi çözümler üretmek ve bunları hayata geçirmek amacıyla 2016 yılında Nilüfer Belediyesi bünyesinde kurduk. Merkez, yenilikçi yaklaşımıyla Nilüfer Belediyesi’nin inovasyon kapasitesini artıran bir birimimiz olmuştur. Bu projeyle beraber sadece bireysel değil kolektif fikir üretiminin kuvvetlendirilmesini de amaçlamaktayız. Açık fikir paylaşım platformları ile sürdürülebilir katma değer yaratan yenilikçi fikirleri hayata geçirmek içinde çaba gösteriyoruz. Aynı zamanda bir yerel yönetim olarak toplumda inovasyon, yaratıcılık ve girişimcilik farkındalığının arttırılmasını da çok önemsiyoruz. İnovasyon Merkezimiz bu doğrultuda da çalışmalarını başarı ile sürdürmektedir” açıklamalarında bulundu.

İLGİ DAHA DA ARTACAK

Ödüle başvurdukları bir diğer projenin de Enerji Kooperatifi olduğunu açıklayan Bozbey, Enerji Kooperatifi hakkında bilgi vererek konuşmasını şu şekilde noktaladı: “Enerji Kooperatifi, çalışanların ve vatandaşların ortak olduğu yenilenebilir enerji kooperatiflerinin oluşturulmasıyla demokratik bir kurum olan bu kooperatiflere ilginin daha da artacağını düşünüyorum. Buradaki amacımız, bu sistemle, doğrudan vatandaşlar tarafından kontrol edilen düşük karbonlu bir enerji geleceğinin temelini oluşturmak. Enerji Kooperatifimizde Türkiye’de bir ilktir. Bu anlamlı ödülü kazanmamız konusunda 3 proje de önemli sosyokültürel ve ekonomik etkilere sahip, sürdürülebilir eylemlerin olduğu projelerdir.”