Hepimiz gün koşturuyoruz, meşgulüz ve yemeklerimizi de aynı hız ile yiyoruz hatta bazılarımızın tuvalete gitmeye bile vakti yok! İşin zor yanı ise, aile hayatının bize sunduğu her şeyi dengelerken iyi beslenme alışkanlıklarını da bünyemize katmaktır.

Sağlıklı beslenmek ve bütün gıdalara odaklanmak çok önemli olsa da, takviyeler aynı zamanda tüm bu sağlıklı gıdaları sindirmek için mikrobiyomunuzu desteklemenize yardımcı olabilir. İşte prebiyotikler, probiyotikler ve postbiyotikler burada devreye giriyor. Postbiyotikleri duymadınız mı? İşte postbiyotik hakkında bilmedikleriniz...

Postbiyotikler nedir?

Postbiyotikler, bir prebiyotik sindiren bağırsak bakterilerinin ürünüdür. Teknik olarak bakterilerin atık ürünüdürler. Aşağıdakiler dahil çeşitli metabolitleri içerirler:

Grip hastalığında işi baştan sıkı tutun Grip hastalığında işi baştan sıkı tutun
  • Kısa zincirli yağ asitleri (SCFA'lar)
  • Lipopolisakkaritler
  • Ekzopolisakkaritler
  • Enzimler
  • Hücre duvarı parçaları
  • Bakteriyel lizatlar (bakteri parçalarının karışımı)
  • Hücre içermeyen süpernatanlar (bakteri ve maya tarafından yapılan bileşiklerin karışımı)
  • Amino asitler, vitaminler, antimikrobiyal peptitler ve daha fazlası

Bunlar, özellikle sindirim ve bağışıklık sistemleri için sağlığı geliştirici etkileriyle bilinir. Postbiyotikler, sindirim sağlığınızı optimize etmek için bir kısayol olabilirler. Doktorunuz kabul ederse, beslenmenize postbiyotikleri destekleyen yiyecekleri dahil edebilir ya da bir postbiyotik takviyesi eklemeyi düşünebilirsiniz.