Rusya'nın 24 Şubat'ta işgal girişimini başlattığı Ukrayna'ya en çok destek veren ülke Polonya oldu.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, işgal girişiminden bu yana Ukrayna parlamentosuna hitap eden ilk yabancı ülke lideri oldu.

Hitabında savaştan zarar gören Ukrayna altyapısının Rus tazminatlarıyla restore edilmesi gerektiğini söyleyen Duda, Davos'ta liderlerle bu konuyu konuşacağını belirtti.

DSÖ'den uyarı: 'Felaket boyutlarına ulaştı' DSÖ'den uyarı: 'Felaket boyutlarına ulaştı'

polonya-cumhurbaskani-andrzej-duda-4.png

"DESTEK SAĞLANMASI GEREK"

Polonya olarak, Rus saldırganlığının oluşturduğu yıkım sonrasında Ukrayna'nın altyapısının restorasyonuna aktif olarak katkıda bulunmak istediklerini aktaran Duda çeşitli fonlardan Ukrayna'ya destek sağlanması gerektiğine dikkati çekti.

polonya-cumhurbaskani-andrzej-duda-3.png

Duda, "Ukrayna'nın yeniden inşası için özel fonlara ihtiyaç var. Bunu önümüzdeki günlerde Davos Zirvesi'nde dünya liderleriyle konuşacağım" dedi.

RUSYA TAZMİNATI

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırdığını ve bu yüzden Rus tazminatlarıyla Ukrayna'nın toparlanması gerektiğini kaydeden Duda, "Her şeyden önce, Batı bankalarındaki şu anda dondurulmuş olan çok büyük döviz ( (Rus parası) rezervleri bu işe yönlendirilmelidir, onların miktarı oldukça büyüktür" ifadelerini kullandı.

"ONLAR BİZİM MİSAFİRİMİZ"

Ukrayna'daki savaş nedeniyle milyonlarca kişinin evini terk ettiğini hatırlatan Duda, "Akrabalarınız, eşleriniz, ebeveynleriniz, çocuklarınız, torunlarınız, Ukrayna'yı terk etmek zorunda kalan milyonlarca insan, savaşın trajedisinden kaçanlar ülkemizde mülteci değildir, onlar bizim misafirimiz" şeklinde konuştu.

"RUSYA BÜYÜK KAYIPLAR VERDİ"

Duda, Rusya'nın Ukrayna'da "amacına" ulaşamadığını vurgulayarak, "Rusya, stratejik hedeflerinden hiçbirini gerçekleştiremedi, büyük kayıplar verdi ve her zaman onlara katlandı" değerlendirmesinde bulundu.

polonya-cumhurbaskani-andrzej-duda-2.png

ABD liderliğinde Batı dünyasının Rusya'ya karşı Ukrayna için birleştiğini dile getiren Duda, "Kiev, Avrupa'da hem askeri hem de ekonomik olarak daha fazla Amerika'ya ihtiyacımız olduğunun açık olduğu bir yer" dedi.

"BATI TOPLUMUNA BÜYÜK DARBE OLACAKTIR"

Ukrayna'nın, Rusya'nın bazı taleplerine taviz vermesi gerektiğine dair "rahatsız edici" söylentilerin ortada dolaştığını ifade eden Duda, şunları kaydetti:

"Sadece Ukrayna kendi geleceğine karar verme hakkına sahiptir. Bugün Batı dünyası bir olasılık testinden geçiyor. Değerlerinin bir şey ifade edip etmediğinin testi. Eğer ekonomik çıkarların veya siyasi hırsların kutsal barışı için Ukrayna topraklarının bir karışı veya egemenliğinin bir parçası feda edilirse, bu sadece Ukrayna halkına değil, tüm Batı toplumuna büyük bir darbe olacaktır şüphesiz."

polonya-cumhurbaskani-andrzej-duda-1.png

HIZLI TREN PROJESİ

Polonya ile Ukrayna arasında bir iyi komşuluk anlaşması yapmanın zamanının geldiğini aktaran Duda, Varşova-Kiev arasında hızlı tren projesinin gerçekleşmesi gerektiğini dile getirdi.

polonya-cumhurbaskani-andrzej-duda-5.png

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de Duda'nın konuşmasını mecliste dinledi.Karar