Çoğumuz için, finansal durumumuzla ilgili aklımızdan geçen en ufak bir düşünce kırıntısı bile kocaman bir duygu karmaşasına dönüşebiliyor. Hemen herkesin para ve finansal durumla ilgili farklı duyguları var ve bu duyguları görmezden gelmek hiçbir şeyi kolaylaştırmaz. Düşünün ki faturalar çekmecede asırlarca duruyor ve hiçbir şey yapmıyorsunuz. Kötü bir finansal yönetim, değerleriniz ve gerçeğiniz arasında bir dizi engeller koyuyor. Kendi hayatınıza doğru müdahale edemiyormuşsunuz hissi yaşamanıza sebep oluyor. Çözüm ise basit, parayla anlaşmaya varmak, zorluklarını kabul etmek ve onunla anlaşmak.

Hayatınızda yer alan pek çok şey için zaman ayırdığınız gibi, finansal durumunuzu dengeli ve bilinçli bir şekilde idare edebilmek için de bir rutin oluşturmak her şeyi sizin için çok kolaylaştırabilir.

 

İşte finansal durumunuzu kontrol altında tutmak için 3 harika yol:

  • Vücudunuzla anlaşma yapın

Bu önemli işlem sizin parayla ilgili işler yaptığınızda oluşacak olan olumsuz hisleri öğrenmenizi ve onları kabullenmenizi sağlıyor. Adeta farkındalığa kendi kapınızı açmış oluyorsunuz. Her ne yapıyorsanız yapın, öncelikle duygularınızı fark edin ve bunun sizi rahatlatacak bir durum olduğunu düşünün. Parayla ilgili işlemler yapmadan önce de, bunu yaptığınızda, verdiğiniz tepkilerin nasıl değiştiğini göreceksiniz.

Egzersiz: Banka hesaplarınızı şöyle bir açın ve gezinin. Görmekten kaçındığınız ne varsa ondan sonsuza kadar kaçamazsınız, bunu hatırlayın. Baktıkça da, derin derin nefes alın ve duygularınızı gözlemleyin. Rahatlamaya ve o sorunu aştığınızda yaşayacağınız tatmin duygusuna odaklanmaya çalışın.

  • Para ile romantik bir akşam

Düzenli olarak her oturup parasal işlemlerinizi yaptığınız zamanlarda, parasal dünyanızı daha büyük bir bilinçle idare etmenizi sağlayacak beceriler geliştirme şansı bulursunuz. Bu işlemler, o haftanın borçlarını ödemek, ödediğiniz borçları ve giderleri bir deftere kaydetmek gibi işlemler olabilir. Harcamalarınızın yönelimlerini görmenizi sağlayan bu aktivite, nelere önem verdiğinizi size hatırlatacaktır. Hatta yıl sonlarında dönüp bu kayıtlara göz gezdirmeniz de, yıl boyunca neler yaptığınızı, nelere kıymet verdiğinizi, başınızdan neler geçtiğini, kendinize koyduğunuz yıllık hedeflerinizi başarıp başarmadığınızı size gösterecek ve güzel bir haz duygusu yaratacaktır.

20  Ekim 2023 Cuma   TV yayın akışı! 20 Ekim 2023 Cuma TV yayın akışı!

Egzersiz: Parasal durumunuzla çıktığınız o randevuda gerçek bir romantik randevu ortamı yaratın. Açık bir zihin, sabır ve minnet duygusuyla oturun masaya. Hatta mum yakmak, şarap içmek isterseniz, o da olur. Masaya sevdiğiniz ne varsa onu koyun, çikolata, kocaman bir kahve… Vücudunuzu izlemeye başlayarak işlemlere başlayın ve kendi farkındalığınızı arayarak devam edin.

  • Harcamalarınızı yeniden isimlendirin

Harcamalarınızı sınıflandırırken, isimleri değiştirip daha güzel duygular uyandıran kelimeler kullanmak, sizin duygularınızı da yumuşatacak ve daha güzel hisler beslemenizi sağlayacak. Örneğin, “kira” kelimesi yerine “yuva” kelimesini kullanmak ve işin içine hiç harcamanın niteliğini katmamak, fayda sağlayabilir.

Egzersiz: Banka dökümlerinizi çıkarın ve temel masraflarınızı şöyle bir kenara yazın. Bu harcamalarınız için güzel isimler düşünerek işe başlayın. Bütün bu harcamalara pozitif isimler bulduktan sonra, dökümlerinizi kaydettiğiniz o defterde bu isimleri değiştirerek yazın. (hthayat.com)