Çare Büyükşehir'de Çare Büyükşehir'de

Özlem ATAÇ 
Bursa’nın ilk sosyal girişim ve sosyal gelişim merkezi Simbiyoz Aktivite faaliyetlerine başladı. 4 kadın girişimci tarafından girişimcilik potansiyeli yüksek bireyleri tespit ederek, onlara sosyal girişimciliği tanıtarak, fikirlerini işe dönüştürmek için fırsatlar sunmak, ön program ve kuluçka programlarıyla sosyal girişimcilere katalizör görevi üstlenmek amacıyla kurulan ve kendisi de bir sosyal girişimci olan Simbiyoz Aktivite, diğer bir yandan özel gereksinimli bireylerin istihdama katılımı, sosyal girişimcilerle kaynaşması ve aktif vatandaş haline gelmeleri için de çalışmalar yürütecek. 2’si engelli çocuk annesi olan ve zihinsel engelli gençlerin mezun olduktan sonra evlere kapanması sonucuyla mücadele etmek için yola çıkan 4 kadından Neslihan Edinçliler zihin engelliler öğretmeni, 2 engelli çocuk annesi Asiye Asal, çocuklarının eğitim aldığı özel eğitim okulunun kafe işletmecisi, Songül Kaya mental retardasyonlu özel bir çocuğun annesi bir matematikçi, elektrik mühendisi Hülya Aras ise 29 yıllık kurumsal hayattan sonra sosyal girişim alanına gönül veren bir eğitmen… 

4 KADIN BİR HİKAYE
Simbiyoz Aktivite’nin ne anlama geldiğini anlatan girişimci kadınlardan Hülya Aras, “Biz 4 kadın, hikayemizi yazarak Simbiyoz Aktivite’yi 3 ay önce kurduk. Biyoloji derslerinden hatırlayacağınız ‘simbiyoz’ iki canlının tek bir organizma gibi birbirleriyle yardımlaşarak bir arada yaşamaları demek. Simbiyoz Aktivite de sosyal gelişime, üretkenliğe ihtiyacı olan özel gereksinimli bireyler ile sosyal girişimci adaylarını bir araya getirerek simbiyotik bir üretim alanında hep birlikte topluma faydalı işler ortaya koymayı hedefliyoruz” dedi. 

BİRLİKTE FİLİZLENİYORUZ 
“Her şey bir hayalle başladı” diyen Aras, “Hayal ettik hikayemizi yazdık, şimdi hep birlikte filizleniyoruz. Alanında uzman yerel ve ulusal eğitmenlerimiz aracılığıyla sosyal fayda sağlamak isteyenlere fikir oluşturma aşamasından, fikri olup nasıl ilerleyeceğini bilmeyenlere yol gösterici eğitimler sunuyoruz. Sosyal girişimciler aynı zamanda sosyal gelişim için burada bulunan kesimle ve dezavantajlı kesimle empati kurma fırsatı yakalıyor. Sosyal girişimcilerin ihtiyaç duyduğu tüm eğitimlerle beraber ofis ve çalışma alanı gereksinimlerini de tek çatı altında çözen merkezimizde girişimci adayları uzman mentörlerden eğitim alırken, ortak çalışma alanı isteyenler için co-working çalışma alanı, bireysel çalışma isteyenler için hazır ofis veya sanal ofis kiralama ve toplantı salonu hizmeti veriyoruz” şeklinde konuştu. 

KİŞİYE ÖZEL ETKİNLİK
Her yaştan özel gereksinimli bireylerin artık daha sosyal ve üretken olduğunu belirten Aras, “Biz Simbiyoz Aktivite olarak özel gereksinimli bireylere yönelik çalışmalarında kişiye özel, bireysel beceri ve ilgi alanlarına göre etkinlikler ve işler kurguluyoruz. Sportif etkinliklerden müzik-koro etkinliklerine, kapasite ve el becerilerine uygun iş alanlarında değerlendirmek üzere üretime katkıdan bağımsız yaşam becerileri kazandıracak aktivitelere kadar onların hem sosyal gelişimde hem üretimde olmalarını sağlıyoruz. Çatımız altında sinerji yaratan bu güzel topluluğa dahil olmak için kişisel gelişim, sanat, edebiyat, endüstri 4.0, teknoloji, maker, sürdürülebilir kalkınma hedefleri ve daha fazla etkinliğe katılabilirler” ifadelerini kullandı.