Kestane keyfiniz yeni yılda zehir olmasın Kestane keyfiniz yeni yılda zehir olmasın

Bu vesile ile 08 Mayıs 2021 Cumartesi gününü 09 Mayıs 2021 Pazar gününe bağlayan gece inşaallah hep birlikte İslam âlemi olarak Kadir gecesini idrak edeceğiz. Bir ömre bedel olan Kadir gecesi, manasını ve değerini ilahi kitabımız Kur’an-ı Kerim’den alan ve bununla birlikte samimi bir şekilde içtenlikle yapılan dua ve tövbelerin de kabul edildiği kutlu ve mübarek bir gecenin adıdır. Bu gecenin değerlendirilmesi, ancak hidayet rehberi olan Kur'an-ı Kerim’e yönelmekle ve O’nun eşsiz evrensel mesajını anlayıp daha sonra da O’nu hayatımıza ameli bir şekilde aktarmakla mümkün olacaktır.

HATAYA,YANLIŞA, İSYANA

Bu açıdan bakıldığında Kadir gecesi, yaşadığımız hayatın çok hızlı seyreden akışı içinde geleceğimize daha iyi hazırlanma noktasında geçmişimizi sorgulama, herhangi bir kasıt olmaksızın unutarak veya bilmeyerek işlediğimiz hatalara, yanlışlara, isyanlara, kötülüklere ve günahlara tövbe edip af ve bağışlanma dileme zamanıdır.

Bununla birlikte mükâfatların bolca verildiği Kadir gecesi başta kalplerimizin, duygularımızın, düşüncelerimizin ve davranışlarımızın her türlü kötülükten arınması, iyi ve güzel davranışlarımızın çoğalıp kötü davranışlarımızın azalması, aramızdaki dostluk, kardeşlik, muhabbet, birlik, beraberlik, sevgi, saygı ve bağışlamanın hepimizi ve yaşadığımız toplumun tamamını kucaklaması için yeni adımlar atma imkânıdır.

SIKINTIDA OLANA YARDIM EDELİM

Birçok iyiliği, güzelliği, hayrı ve bereketi bünyesinde barındıran bu mübarek geceyi fırsat bilerek, Yüce Allah’ın (cc) bizlere sabır, anlayış ve ihlâs vermesi, doğruyu bulduktan sonra da kalplerimizi saptırmaması ve bizi affetmesi için birbirimize dua etmenin yanında başta ebeveynlerimiz olmak üzere büyüklerimizin ve sevdiklerimizin duasını almaya da gayret gösterelim. Bir yetimin başını okşamanın ne kadar önemli ve değerli bir davranış olduğunu unutmayalım. Gençlerin gönül dünyasına girerek geleceğe güzel bir şekilde hazırlanmalarının önündeki tüm engellerin aşılması noktasında her birimize sorumluluklar düştüğünü bilelim. İhtiyaç içerisinde ve zor şartlar altında yaşamını sürdürmek zorunda kalan insanlarımızın maddi ve manevi yardımlarına koşarak sıkıntılarını paylaşmaya ve acılarına ortak olmaya çalışalım.

Bu duygu ve düşüncelerle genelde tüm İslam âleminin özelde de Bursalı kardeşlerimizin mübarek Kadir gecesini tebrik ediyor ve bu gecenin tüm insanlığın barışına, huzuruna, kardeşliğine, birlik ve beraberliğine aynı zamanda mutluluğuna vesile olmasını Yüce Allah (cc)'tan niyaz ve temenni ediyorum.

Selam, eman ve dua ile birlikte iman ve umut dolu nice gecelere... (Dr. İbrahim Özler / Bursa İl Müftü Yardımcısı)

DALGA DALGA İYİLİK

Şu koca dünyanın yedi kıtasında bir damla iyiliğe muhtaç kaç bin insan vardı oysa.

Üstünde bir çatısı olsa, azıcık karnı doysa yetecekti. Ne olurdu tertemiz suları da olsaydı.

Şimdi iyilik vaktiydi, rahmet ayının esintileriyle yolakoyulacaktı TDV gönüllüleri.Dalgadalga yayılacaktı yeryüzünde iyilik vebir yol açacaktı kıtalar arasında..

Afrika’daki o mavi gözlü çocuğun elindeki oyuncak olacaktı. Yavrularına ne yedireceğini bilemeyen bir annenin, tenceresine aş,evine eli boş dönerken beli bükülen, omuzları düşen babanın beline kuvvet eline bolluk olacaktı.

Hani buzgibi kış aylarında kalacak bir yeri olmayan o Ali'cik var ya, işte o senin iyiliklerinle sıcacık bir sobanın yanında yumuşacık yatağında mışıl mışıl uyuyacaktı.Damlasın diye verdiğin her şey, bazen bir Kurban eti olacaktı,tadını ilk defa tadan Ayşe’nin damağında. Minnet duyguları oluşacaktı senin için gönlünde.Bir hafızın önünde Kur’an olacaktı, o okudukça seninde amel defterin dolup taşacaktı.

Yaptığın iyilik ne ise dolaşıp evreni sana dönecekti tekrar.Haydi,iyiliğe icabete.Yeryüzünde iyilik egemen olana kadar. (Fatma Karaman / Osmangazi Müftülüğü)

EN GÜZEL İSİMLER: el-VELÎ

Allah’ın isimlerinden olan el-Velî yardımcı, dost anlamındaki “vely, velayet” kökünden türeyen bir kelimedir. Kur’ân-ı Kerîm’de Allah’a nisbet edilerek O’nun müminlerin dostu ve koruyucusu olduğu manasına gelmektedir. Peygamber Efendimiz (sav) “Benim dostum Allah ve salih müminlerdir” buyurarak veli kavramını tarif etmiştir. Âlimler kulun veli isminden nasibinin, Allah ile müşterek dostluğunun devamını sağlamak için kendisine düşen vazifeyi yerine getirmesi olduğunu belirtir. Bu vazife de Allah’tan başka her şeyden yüz çevirmek ve bütün varlığıyla O’nun azamet nuruna yönelmekle yerine getirilebilir.

NE OKUYALIM?

Kuran-ı Kerim'den Ayetler ve İlmi Gerçekler

Kur’ân-ı Kerîm’in yüceliğini, bütün insanlar ömürleri boyunca uğraşsalar yine de anlatmaya güçleri yetmez. Kur’an, ilâhî sanatın kelâm sırrıdır.

Kur’an dışında, tüm yazılanlar eskimeye, hükümlerini yitirmeye mahkûmdur. Her şey sonludur. Kur’an’ın her geçen gün daha canlı ve ebedî olduğu gerçeği ortaya çıkmaktadır. Onun bilimsel hikmetleri zaman içinde âdeta yeniden canlanıyor. Bizim gözümüz hep canlı olan âyetlerin sırrını, zaman içinde farkedebiliyor. Her gelen nesil onda yeni bir hikmet buluyor. Şüphesiz bu, gelecek nesiller için de böyle olacaktır. Dr. Haluk Nurbaki’nin kaleme aldığı Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları’ndan 2021’de çıkan bu eser 409 sayfadır.

BİR SORU BİR CEVAP

Fakir kardeşe zekât verilebilir mi?

Fakir olan kardeşe zekât verilebilir. Kardeş çocuğu, amca, dayı, halave bunların çocukları da böyledir. Hatta zekât verirken yoksulakrabalara öncelik verilmesi daha sevaptır. Çünkü bunda hem zekât borcunuödeme, hem de sıla-i rahim vardır. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Sadakasınıhısımına veren için iki ecir vardır: Hısımlık ecri ve sadaka ecri.” (Buhari, Zekat, 44) buyurarak bunu teşvik etmiştir.

8 MAYIS 2021 CUMARTESİ

 

26 RAMAZAN 1442

 

Bursa Namaz Vakitleri

 

İmsak                   04:08

Güneş                  05:48

Öğle                      13:05

İkindi                    16:57

Akşam                  20:12

Yatsı                      21:46

 

Bir Ayet

Kitaba sımsıkı sarılanlara ve namazı dosdoğru kılanlara gelince, şüphesiz biz, iyiliğe çalışan (erdemli) kimselerin mükafatını zayi etmeyiz. ﴾A’raf, 7/170﴿

Bir Hadis

İnanarak ve sevabını Allah"tan umarak Ramazan orucunu tutan kimsenin geçmiş günahları bağışlanır. İnanarak ve sevabını Allah"tan umarak Kadir gecesini ihya eden kimsenin de geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Fadlü leyleti"l-kadr, 1)

Bir Dua

“Rabbim! Tövbemi kabul et, günahımı temizle, duamı kabul buyur, delilimi sabit kıl, dilimi doğru yap, kalbime hidayet ver, göğsümün kin ve hasedini çıkar.” (Tirmizi, Deavât, 114)