BTSO'dan önemli adımlar BTSO'dan önemli adımlar
Ahmet KUNDAKCI-Haşmet DEMİRBİL
Günlerdir televizyonlarda, yazılı basında Kazdağları Çanakkale arası Kirazlı bölgesi, Marmara Adası, Kütahya-Tavşanlı Domaniç ormanları cayır cayır yandı. 
Yetkililerin insan kaybı yok açıklamaları ağaçların ve içindeki canlıların en önemlisi toprağın canlı oluşunun unutulması bizlere o ünlü Kızılderili şefin sözlerini hatırlattı. 
“Ben beyazları anlayamıyorum, yaşam için kutsal olan hava, su, toprak satılır mı, bizler doğayı atalarımızdan değil, gelecek kuşak yavrularımızdan ödünç aldık.”
Kazdağları gündeminin sıcaklığını koruyabilmesi adına, 
Fazıl Say doğa konseri, Guinness Rekorlar Kitabı organizasyonu, 
Ressamlar 1000 resim çalışması 
Edremit Belediyesi’nin Foto Maraton yarışması,
Kazdağı Koruma Derneği,
Narlı köyü-EKOFEST örnek çevreci NEZZ treaking yürüyüşü,
Kazdağı ve Zeytin Kitap Günleri gibi çeşitli güncel etkinlikler başlatıldı.
 
ZİYARETÇİ REKORU
Bu arada, Kazdağı Milli Parkı, doğal koruma alanı ve mitolojik efsanelerin ev sahibi oluşu nedeniyle 1993 yılından bu yana ağustos ayında ziyaretçi rekoru kırmıştır. 
Ve o ünlü Biga Yarımadası’nın en yüksek kütlesi olan Karataş Tepe Sarıkız Tepesi (1726 metre), 2873 sayılı yasa gereği eko sistem doğal seyrine bırakılmış ve Bakanlığın eğittiği alan kılavuzları eşliğinde ateşsiz piknik yapılacak şekilde gezilmektedir. 
 
Priamus’tan İstanbul’a
Homeros’un İlyada destanı, mitolojik öyküler çoğunlukla Antandros üzerindeki Aleksandra Dağı ve milli park sınırları içinde geçmektedir.
Kral Priamos’un Truva’nın kaderini rüyadaki gibi değiştirmek amacıyla oğlu Paris’i dağa göndermesi ve ayı ile çoban aracılığıyla yakışıklı bir genç oluşunda, 
Dünyanın ilk düğünü Tanrıca Teheti ile ölümlü bir insan olan Pele’nin düğününde, 
Nifak tanrıçası Eris ve en güzele Altın Elma ve ilk rüşvet ile dünyanın en güzel kadınının aşkı ve Eros’un okları, 
Yunan kralının eşi Helen ve Paris’in aşkı ile gerçekleşen Truva Savaşı…
 
AKALARA ÖFKELENİP
Kazdağı köknarından ölümsüzlüğe ulaşma yalanıyla Truva atı öyküsü ile Troya kenti darmaduman edilerek yakılmış, taş üstünde taş kalmamış ve Priam hanedanının tüm erkekleri öldürülmüş, kentten kaçan (AENEAS) Altınoluk–Antandros ören bölgesi ve İtalya, ROMA kuruluş öyküsü Romalı şair-yazar M.Ö. 19 yıllarında yazdığı destanda geniş bilgi verilmiş.
Bu mitolojik öykülerde Kaz Dağı’nda yaşayan Skamandros (Irmak Tanrısı) yurt severliği dolayısıyla Troia’ya saldıran Akalara öfkelenip karargahlarını basar. 
Bin pınarlı İda suları yer altı kaynakları ile Midilli Adası içme suyunu karşılar, Edremit Körfezi denizini yer altı kaynakları ile soğuk tutar. 
Troia bakireleri gelinlik çağa gelince Skamandros Çayı’nda yıkanır ve ona kızlığım senin olsun diye bağırırlarmış. Saçları parlaklık kazanırmış.
 
OKSİJEN CENNETİ
İstanbul’un fethi için Adana’dan gelen Türkmenlere, Bursa Valisi Ahmet Vefik Paşa, (çadır yırtan paşa) yerleşik nizama geçmeleri için Osmanlı tapuları dağıtmıştır. Cumhuriyet yazar ve şairi bu dağlarda yaşamış, şiir ve şarkıları burada ilham almış, Hasanboğuldu ve Emine efsanesi gerçekleşmiş. Zeytin dünyası ve mübadele yaşamları Refika öyküsü bu topraklarda yaşanmış.
Atatürk’ün yorgunluk ve zatürre tedavisinde Çamlıbel köyü Şarlak ve Ezel dizisi ile sevilen Dayı Tuncel Kurtiz’in mezarı Çamlıbel köyünde ve Zeytinbağı Hoteli halen çalıştırılmaktadır. 
Hani derler ya kelimelerin kifayetsiz kaldığı anlar anlatılamaz, yaşanır. Mavinin yeşile dayandığı oksijen cenneti sizleri bekliyor