ADIYAMAN`DA ORMAN YANGINI

Adıyaman’ın Palanlı, Yenigüven ve Çemberlitaş köylerinin ortasında bulunan ormanlık alan yandı.
Tarlada anız yakılmasıyla başladığı tahmin edilen yangın rüzgarın etkisiyle ormana sıçradı. Rüzgar ile birlikte hızla büyüyen yangına köylüler müdahale ederek, itfaiye ekiplerine bilgi verildi. Yangın yerine Adıyaman Orman İşletme`nin yanı sıra Adıyaman Belediyesi, özel ve kamu kuruluşundan itfaiye ekipleri geldi ancak ormanlık alan sarp kayalıktan oluştuğu için yangına araçlarla müdahale edilemedi. İtfaiye araçları ve arazözler yangın mahalline ulaşamazken, köylü vatandaşlar ellerinde ağaç dallarıyla saatlerce yangını söndürmek için çalıştı.

10 BİNDEN FAZLA KİŞİ SEFERBER OLDU
Ormanlık alanda hızla ilerleyen ve büyüyen yangını kontrol etmekte güçlük çeken ekipler, vatandaşları yardıma çağırdı.

Adıyaman Belediyesi, ekipler ve köylüler yangına müdahalede yetersiz kalınca vatandaşlara SMS atarak ve hoparlörden yardım istedi. Vatandaşlar, Valilik önünden araçlarla yangın yerine taşındı. Binlerce duyarlı vatandaş kendi araçlarıyla ya da taşıma araçlarıyla yangına müdahale etmek için yangın mahalline gitti. Vatandaşlar kazma, kürek ve diğer gereçlerle yaklaşık bir kilometre yürüyerek yangına müdahale edebildiler.

Çevre illerden de ekiplerin istendiği orman yangını yaklaşık 5 saat süren müdahalenin ardından kontrol altına alınabildi.
Adıyaman Orman İşletme Müdürü Mehmet Harbi, yangın neden çıktığını bilmediklerini ancak yaklaşık 2 hektarlık alanın yandığını ve bu alanın bozuk meşe alanlarından oluştuğunu ifade etti.

Mehmet Harbi, yangına Valiliğin talimatıyla vatandaşların yanı sıra, asker ve polis ekiplerinin de geldiğini, yangına araçlarla ve helikopterle müdahale şanslarının olmadığını aktardı.

Adıyaman Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada ise, “2 hektarlık alanın zarar gördüğü orman yangını ile ilgili Valilik olarak olay yerine itfaiye ve söndürme ekipleri sevk edilmiş ancak, bölgenin sarp ve dağlık olması, havanın kararması ve söz konusu araçların yangın alanına girememesi münasebetiyle söndürme çalışmalarında zaman zaman güçlükler yaşanmış, buna rağmen bütün Adıyaman halkı ve tüm kamu çalışanlarının fedakar gayretleriyle yangın kontrol altına alınmıştır” ifadeleri kullanıldı. 

AYVALIK’IN CİĞERLERİ YANDI

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde meydana gelen orman yangını korkuttu.
Ayvalık’ın Armutçuk mevkiinde bulunan ve ‘Galifo Tepesi’ adıyla anılan ormanlık alanda henüz çıkış sebebinin tespit edilemediği bir orman yangını çıktı. Sık çam ağaçlarının bulunduğu arazide rüzgarında etkisiyle hızla büyüyen yangına, çok kısa sürede ulaşan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Ayvalık İtfaiye Müdürlüğü ekipleri müdahale etti. Yangının çıktığı Galifo Tepesi’nin patika yollarının itfaiye ekiplerine geçit vermekte zorlaması nedeniyle, Edremit Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki bir helikopter de havadan müdahale ederek, yangın kısa sürede söndürüldü.

Yangın nedeniyle Galifo Tepesi eteklerinde bulunan Basın Sitesi ve Sahilkent Mahallesi sakinlerinin endişeli anlar yaşamaları ise dikkat çekti. Yangına kısa sürede müdahale etmeleri nedeniyle vatandaşların takdirini kazanan Ayvalık İtfaiye Müdürlüğü adına açıklamalarda bulunan İtfaiye Müdürü Murat Akkaya, yangının henüz çıkma sebebinin tespit edilemediğini kaydederek, “Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki helikopter ile havadan, bizde dar ve geçit vermeyen patikalardan yaklaşık 2 bin metrelik su hortumlarıyla yaya olarak ulaştığımız yangın mahalline karadan müdahale ederek alevleri söndürmeyi başardık. Allah’tan bu yangın gündüz saatlerinde çıktı. Eğer havanın karardığı saatlerde çıkmış olsaydı mazaallah tepenin tamamındaki ağaçlar yanabilirdi” dedi.

Akkaya, yangında 12-13 kadar ağacın köklerinin yanması nedeniyle zarar gördüğünü de sözlerine ekledi. 

MUĞLA’DA YANGIN

Milas’ın Ören Mahallesi Fesleğen mevkiinde bugün öğleden sonra başlayan orman yangını devam ediyor. Yangına havadan ve yerden müdahale edilirken, rüzgârın etkisi ile yerleşim birimlerini tehdit ediyor.
Saat 13.10’da başlayan orman yangınına karadan arazöz ve ekiplerin yanı sıra, havadan 5 helikopter ve 2 amfibik uçak müdahale ediyor. Çıkış nedeni henüz belirlenemeyen yangının kontrol altına alınması için ekipler müdahalesini sürdürürken, çevre illerden de takviye ekip istendi.

BUCAK’TA İKİ AYRI YANGINDA 30 DÖNÜMLÜK ALAN KÜL OLDU

Burdur’un Bucak ilçesinde çıkan iki ayrı orman yangınında 30 dönümlük alan zarar gördü.
İlk yangın öğle saatlerinde Sazak mevkiinde çıktı. Çıkış sebebi bilinmeyen yangına Bucak Orman İşletme Müdürlüğü ve Bucak Belediyesi`ne ait arazöz ve itfaiye ekipleri müdahale etti. Yangın yaklaşık bir saat sonra kontrol altına alınarak söndürüldü.

Bucak’ta ikinci yangın saat 16.00 sıralarında Çamlıca Mahallesi Bucak trafo merkezinin arkasında bulunan sahada çıktı. Yangına Bucak Orman İşletme Müdürlüğü`ne bağlı yangın söndürme ekipleri, arazözler ve Bucak Belediyesi itfaiye ekipleri kısa sürede müdahale etti. Yangın çıkan sahanın sarp ve kayalık olması nedeniyle yapılan söndürme çalışmaları yetersiz kaldı. Yangın rüzgarın da etkisiyle kısa sürede genişlerken, yaklaşık 5 dönümün üzerinde fidanlık ve makilik saha yandı.

Yangın sahasına arazöz ve itfaiye ile müdahale yapılamadığı için yangın söndürme ekipleri ve vatandaşların katkıları ile yangın söndürme çalışmaları sürüyor. Bucak Belediyesi yangının kontrol altına alınması için belediye hoparlöründen vatandaşların yangın söndürme çalışmalarına katılması için anonslar yapıyor. 

MİLAS`TAKİ YANGIN KORKUTTU

Milas’a bağlı Fesleğen Mahallesi’nde başlayan orman yangınında yaklaşık 40 hektar ormanlık alan ve tarım arazisi kül oldu. 10 helikopter, 4 uçak ve çok sayıda arazöz ile uzun uğraşlar neticesinde kontrol altına alınan yangının, hidrojen tanklarının bulunduğu termik santraline sıçrama ihtimali ise büyük korkuya neden oldu.

Bugün saat 13.30 sıralarında Milas’a bağlı Fesleğen Mahallesi’nde ormanlık araziye yakın bir alanda yangın başladı. Yangının başlama sebebi henüz belirlenemezken; şiddetli rüzgar dolayısıyla yangın aniden ormanlık alana kadar ilerledi. Akçayaka ve Gürceğiz mahallelerindeki zeytinlik ve makilik alanlara da zarar veren yangın, Muğla Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara`nın helikopterden yönlendirmeleriyle söndürülmeye çalışıldı. Yerleşim yerlerine yakın bir mesafeye kadar ilerleyen yangın korku ve paniğe neden oldu. 10 adet yangın söndürme helikopteri, 4 yangın uçağı ve çeşitli bölgelerden sevk edilen çok sayıda arazöz yangına müdahale etti. Şiddetli rüzgarla birlikte güçleşen yangın söndürme çalışmalarına mahalle sakinleri de destek verdi. Kazma ve küreklerle söndürme çalışmalarına destek veren mahalleli, bir yandan da yangın işçilerine ve bölgede güvenlik önlemi alan jandarma ekiplerine, sağlık çalışanlarına su ve yiyecek ikram etti.
Yangında zeytinlik alanların yanı sıra Akçakaya Mahallesi’ndeki çiftçilere ait 400 adet arı kovanı zarar gördü. Çiftçiler arı kovanlarının yanmadığını ancak kovandaki arıların telef olduğunu söyledi.

Yangın söndürme çalışmalarını olay yerine gelerek yakından takip eden Milas Kaymakamı Fuat Gürel, an itibariyle yaklaşık 30-40 hektar alanın yandığını kaydetti. Geniş, sarp bir alanda devam eden ve çalışmalar neticesinde büyük oranda kontrol altına alınan yangında soğutma çalışmalarına geçildi. Yangın alanının Kemerköy Termik Santrali’ne yakın olması da paniğe neden oldu. Yangının santrale oradan da hidrojen tanklarına ulaşarak bir faciaya neden olmaması için santral çevresinde soğutma çalışmaları yürütüldü. Edinilen bilgiye göre, yangının santrale ulaşma tehlikesi ortadan kalktı.