NAZLI KARAMAN 

 

 

Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun önderliğinde gerçekleştirilen tatbikatta, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Fatih Altınordu ve diğer ekip kadrosuyla nefes kesen bir tatbikat gerçekleştirdi. 

1. ADIM: YANGIN HAREKAT MERKEZİ

Orman alanları, her an yangın harekat merkezi tarafından uydu sistemli takip ediliyor. Bölgelerde kuluçlanan diğer komite merkezleriyle koordineli haber akışını sağladıklarını belirten Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, bölgelerin koordinatlarıyla belirlenip olay yerine anında müdahale ettiklerinin altını çizdi. Olası bir yangında yangın harekat merkezinden edinilen bilgi akışıyla birlikte olay yerine gerek karadan gerekse de havadan müdahale edildiği kaydedildi.

2. ADIM: HELİKOPTER PİSTİ

Gerekli olması halinde yangınlara en hızlı bir şekilde yangın söndürme helikopteriyle de olaya müdahale edeceklerini aktaran Coşkun:"Yangınla birlikte olası hava koşullarını da göz önünde bulundurmalıyız. Yangını büyütecek olası bir rüzgar veya benzeri hava şartları daha fazla zararla sonuçlanacak bir tablo çıkarabilir. bu yüzden biz, gerekli olması halinde helikopterimizi de devreye sokarak en hızlı müdahaleyi sağlayacağız." şeklinde konuştu.

3. ADIM: GÖZETLEME KULESİ

Yangın tatbikatının an be an gerçekleştirildiği gözetleme kulesi bölgesinde ekipler operasyonu başarıyla tamamladı. yangına 350 litrelik deposuyla ilk müdahale aracı operasyona başladı, daha sonra 12 tonluk su ikmal aracının da katılmasıyla tatbikat başarıyla tamamlandı. konuya ilişkin olarak açıklama yapan Coşkun, 1400 çalışanıyla Orman Bölge Müdürlüğü´nün 400 işçisinin sadece yangınla mücadele için çalıştığını aktardı.

ORMANLARA, DUYARLI OLMALIYIZ 

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü olarak yangınla mücadeleye karşı alınan tedbirlere ilişkin de açıklamalarda bulunan Coşkun, orman köylerinde bilgilendirme çalışmaları yapıldığını ifade etti. Coşkun:"Vatandaşlarımızı özellikle bu yaz döneminde ormanlara karşı duyarlılığa davet ediyorum. Müdürlük olarak orman köylerinde bulunan çobanlarımıza ateş yakılmasını engellemek adına termoslar dağıtıyoruz." diyerek özellikle sıcak havalarda duyarlı olunması gerektiğinin altını çizdi. 

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü 7 gün 24 saat ormanları 2´si kameralı olmak üzere 35 orman gözetleme kulesinden gözetlemekte, 20 ilk müdahale aracı ile devriye gezmekte, 40 farklı noktada yangın söndürme ekibinde 51 arasöz ve su tankeri, 8 dozer, 400 yangın işçisi yangınlara müdahale için hazır bekletilmektedir. Ayrıca 1 adet yangın söndürme helikopteri Bölge Müdürlüğünde mevcuttur. Yangın söndürme helikopterinin kolayca su alarak atması için 26 adet su çukuru inşa edilmiştir. Orman yangınlarına erken ve etkin müdahale etmek için 2014 yılında 30 adet, 2,5 tonluk su tankeri dağıtıldı. 2015 yılında 12 su tankeri alımının yapıldığı ve dağıtımının da yapılacağı belirtildi.