Fulya GÜVEN-Özkan YILDIRIM

Uzun yıllar STK çalışmaları ve gönüllü olarak yer aldığı projelerde önemli çalışmalar yürütmüş olan ve şimdi de Vatan Partisi Nilüfer Belediye Başkan adaylığını açıklanmış olan İnşaat Mühendisi Mustafa Enver Yılmaz ile başta adaylık süreci ve projelerini baz aldığımız güzel, kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.

Mustafa Enver Yılmaz kimdir?

1956 yılında Adana'da doğmuş olan Mustafa Enver Yılmaz, Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi’nden 1983 yılında inşaat mühendisi olarak mezun olmuştur. 15 yıl Adana Ticaret Odası Ek binası, Çukurova Elektrik Genel Müdürlük Binası, Iğdır Ovası sulama tünel ve kanal yapımı, Tarsus- Adana-Gaziantep otoyolunda viyadük kontrol mühendisliği gibi önemli şantiyelerde çalışmıştır. Polly Peck Group’ta (Asil Nadir) inşaat Müdürlüğü yaptım, Mersin Fresh Tesisleri’nin büyük onarımında Prof. Dr. Uğur Ersoy ile çalıştım. Sonrasında devlet ve özel sektöre ait fabrika, bina, yol yapımı, inşaat proje ve taahhüt alanında çalışmıştır. Mesleğinde yüzden fazla inşaat seminer ve eğitimlere katılmıştır.

Yalova, Afyon, Dinar ve Van depremlerinde İnşaat Mühendisleri Odası ve genel merkez tarafından görevlendirilerek gönüllü hizmetler verdim. 1981 yılında Devlet Su İşleri personeli saygıdeğer Neriman Hanım’la evlenerek bilahare Bursa'ya yerleştim. Bursa'da Yerel Gündem 21’de 8 yıl Eğitim Komisyon Başkanlığı yaparak, İstanbul Habitat Komisyonu’nda Bursa'yı temsil ettim. Çağdaş Eğitim Kooperatifi’nin kurucuları arasında yer alarak, Uludağ Lions Kulüp Başkanlığı yaptım. Adana ve Bursa'da Kızılay ve Türk Hava Kurumu’nda etkin hizmetler verdim. Müdafaa-i Hukuk Hareketi Partisi’nin 5 yıl Bursa İl Başkanlığını yürüttüm. Dubai'de 3 yıl bir inşaat firmasının proje müdürlüğünü yaptım. İşçi Partisi'nden 2014 yerel seçiminde Nilüfer Belediye Başkan adayı gösterildim. 2019 seçimlerinde Vatan Partisi'nden istişareler neticesinde Nilüfer Belediye Başkan Adayı olarak gösterildim.

Siyasi dürüstlük hareketi, binicilik ihtisas, Bursa Bedensel Engellileri Koruma Derneği, Bursa Zihinsel Özürlüleri Koruma Derneği, çocuk esirgeme kurumu dernekleri gibi ondan fazla dernekte kurucu üye olmuş birçok derneğinde yönetiminde görev aldım. Sırameşeler Yetiştirme Yurdu, belediye ve valilik huzurevlerinde de uzun yıllar gönüllü hizmetler verdim. Bursa İnşaat Mühendisleri Odası üyesi olup,  halihazırda emekli bir uzman mühendis olarak danışmanlık ve bilirkişi hizmeti vermekteyim. Evli, İTÜ ve Boğaziçi İnşaat Yüksek Lisans mezunu bir erkek ve Dokuz Eylül Üniversitesi mezunu ve Uludağ Üniversitesi İşletme doktorasını yapmakta olan bir kız babasıyım. Ayrıca 3 tane de torunum var.

Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi

Seçilmeniz durumunda nasıl bir belediye anlayışı hedefliyorsunuz?

Yapılan güzel şeyleri koruyacak, bayrağı alıp daha yükseklere taşıyacağım.

Biz, Vatan Partisi olarak Atatürk devrimleri ışığında çağdaş ve bağımsız Türkiye modelini, üretime dayalı bir karma ekonomi modelini yerel boyutta Nilüfer'de gerçekleştireceğiz. Seçildiğimde Vatan Partisi rozeti taşıyan ceketimi üzerimden çıkarıp, herkesin Başkanı olarak durmadan koşacağım. Ben henüz stajyer bir adayım, çünkü imkânsız nedir bilmiyorum. Nilüfer'in parlak ve büyülü geleceğine dair hayallerim ve bu hayalleri gerçeğe dönüştürecek yeteneğim var. Nilüfer'in her sokağını değiştirecek, halkımızın yaşamına kültür, sanat, spor ve kazanç amaçlı işbirliği ile muhteşem bir ruh ve heyecan katacağız.

HİÇBİR ZAMAN MAĞLUP OLMADIM

İki seçimdir mücadele veriyorum. Kazanamadığım olmuştur ama hiçbir zaman mağlup olmadım. Felsefem sürekli gelişim üzerinedir. Torunlarıma gururla anlatacağım çalışmalardır bunlar… Mudanya'dan başvurduğu halde AK Parti'nin Nilüfer'den aday gösterdiği Sayın Necati Şahin ve eski başkanın talebi üzere CHP’den aday gösterilen Sayın Turgay Erdem'den önemli farkım, yukarıdan parmakla aday gösterilmek yerine, Vatan Partisi İlçe teşkilatımda, üyelerimizin demokratik seçimi ile aday gösterilmemdir... Bu nedenle Parti'nin Nilüfer ilçe teşkilatının tüm üyelerine yürekten teşekkür ederim. Diğer partilerin başkan adayları için ben yalnızca bir rakibim, hasım değilim ancak dürüstlük ve samimiyetle, tecrübemle güçlü bir rakibim. İyi başkan belediyeden aldığından çok fazlasını belediyeye veren başkandır. Kazanan tüm başkanlar göreve başlarken ve görevden ayrılırken, birinci derece akrabaları ile birlikte servet beyanlarını açıklamalıdır. Vatan Partimiz en küçük ilçesinden Büyükşehir'e kadar dürüst ve yürekli başkan adayları ile yola çıkmıştır. Başta Nilüfer halkı olmak üzere tüm Bursa halkı artık bizimle kendi türküsünü söyleyebilecektir.

Şimdi de isterseniz Nilüfer Belediyesi'nde uygulamayı hedeflediğiniz projelerle ilgili bilgi alalım…

Projelerimize geçmeden evvel okuyucularımıza küçük bir bilgilendirme yapmak isterim. Uygulanan hatalı ekonomik politikalar neticesinde halkın alım gücü çok düşmüştür. “Fakiri kuru İnat”, “Memuru süslü avrat”, “Zengini şımarık evlat batırır” der eskiler. Bugünkü siyasiler bu örneğe çok uymaktadır. Halkımız 1 günlük kazancıyla ancak bir köfte yiyebilirken,  Avrupalı günlük kazancıyla 4 köfte yiyebilmektedir. Bunları düşünüp çok çalışmamız gerekmektedir.

CHP ise, süslü memur Kılıçdaroğlu sayesinde Atatürk'ten ve altı oktan uzaklaşarak kendi tabanıyla çatışır hale gelmiştir.

ENGELLERİ AŞACAĞIZ

İlçemizi pilot bölge seçerek engellilik oranını yüzde 12,5’den  yüzde 5’e düşürmeyi hedefledik. Sakat doğumlar, akraba evliliği ve trafik kazalarını önlemek için üniversite, valilik ve ilgili kurumlarla işbirliği yaparak, bu etkileri denetim ve kontrol altına alacağız. Bu Nilüfer'de sağlıklı bir nesil yetiştirmek demektir. Bursa'da engelli camiası için Nilüfer'i bir dünya cenneti haline getireceğiz. Büyük bir engelli dinlenme Merkezi kuracağız. Buradaki hizmet atölyelerinde çalışarak, engellilerin sosyal hayata katılımı sağlanacaktır.

İMAR-KENTSEL DÖNÜŞÜM

Çalışmalarımıza kentsel dönüşümde sadece halkın menfaatini esas alan ve bir rant endişesinden uzak, deprem tehlikesini göğüsleyebilecek yeni bir ilçe imar planlaması ile başlayacağız. Mimari ile yeşil alan arasında insan odaklı bir “aşk”  yaratacağız. Yeşil alan oranını  %25’e çıkarmayı hedefliyoruz. Dünya standartlarını aşacağız. Nilüfer'i yeşilin ortasında bir Nilüfer yapacağız. Tarım arazilerine imar vermeyeceğiz. Nilüfer'in su havzalarını, yeraltı su kaynaklarını korumak için tedbirler alacak arıtma tesisleri de kuracağız. Çeşmeden akan su kalitesini yükseltecek, tüm ilçemizi çeşmesinden su içilebilir hale getireceğiz. İlçemize ilk etapta en az 100 adet “Sebil Çeşmesi” koyacağız. Gençlerin köylere geri dönmesini sağlayacağız, köylere spor sahaları, kütüphaneler, atölyeler kuracağız. Köy meydanında yaz geceleri sinema gösterileri devam edecektir. Köylümüzün tarlasına imar vermeyeceğiz. Suyu ve merayı köylümüzün kontrolüne bırakarak hayvancılığa açacağız, küçükbaş hayvan yetiştirme de çobanlık eğitimi sağlanacak, besiciyi belediye olarak destekleyeceğiz. Kooperatifleşmeyi destekleyerek önünü açacağız. Tanzim satış mağazalarının açılması Vatan Partisi'nin 2018'de açıkladığı bir projedir. Amaç Çiftçinin, köylümüzün ürününün üretimden satış ve pazarlamasına kadar verim alınmasıdır. Mazot, gübre, elektrik, ilaç, tohum, damızlık hayvan ve faizsiz kredi konusunda köylümüze belediye destekleri verilecektir.

SAĞLIKLI BİR GELECEK İÇİN

İlçe halkımızın sağlıklı yaşlanması ve bunu sürdürebilmesi amacıyla her türlü sağlık spor iş ve eğitim desteği sağlayacağız. Semtlerde Spor komplekslerini arttıracağız. İlçemizin Kuzey ve Güney bölgelerinde opera ve bale gösterilerine uygun birer büyük kültür merkezi kuracağız. Bursa'ya hizmet edecek 60.000 kişilik çok amaçlı bir olimpik stadyum yapılmasına ön ayak olacak, Nilüfer'de metronun son durağı olacak şekilde Görükle arasında gereken araziyi tahsis edeceğiz.

OKURYAZAR ORANI ARTACAK

Tüm Nilüfer halkına, köylerimize kadar internet hizmetini ücretsiz olarak sağlayacağız. Bu hizmet her aile ekonomisine ayda 90 lira kazandırmak demektir. Bu hizmet büyük ve çağdaş bir adımdır. İyi bir eğitim işbirliği ile her yerde çocuklarımızın kendi şarkılarını söylemesini, folklor yapmalarını, mutlaka bir enstrüman çalmalarını, satranç ve yabancı dil çalışmalarını sağlayacağız. Evlere kadar hizmet götürerek okuryazar oranının %100 yapacağız!..

Sokaklarda yollara tükürmeyen, asansörde sigara içmeyen, herkesin birbirine ‘Günaydın, iyi akşamlar’ diyebileceği, matematik hayranı bir nesil için mahallelerde hizmet vererek mobil matematik eğitim konteynırı çalıştıracağız. Semtlerdeki atölye sayısını artıracağız semt kütüphaneleri, okuma evleri kuracağız. Her okula, fabrika bölgesine, mutlaka büyük ve çağdaş kreşler kuracağız.

SİLİKON VADİSİ MÜJDESİ

Yerli üretim yapacak olan sanayi tesislerine belediye olarak ayrıcalık yapacak ve dolaylı vergi harç katkılarında bulunacağız. Hükümet nezdinde BTSO ve organize bölgeler ile işbirliği yaparak Hasanağa'dan Nilüfer Organize- Renault- Tofaş-Demirtaş Organize Bölge-Gemlik Demiryolu yük taşımacılığını planlayacağız.

Nilüfer Türkiye'nin tarım ve endüstri ile birlikte büyüyen en şanslı ilçelerinden biridir. Tarımı endüstriyi  koruyup geliştirerek zengin ve Çağdaş bir ilçe yolunda daha büyük adımlar atacağız. Nilüfer'i tarlasından modern teknoloji ve ihtiyaçlara göre akılcı ve sağlıklı ürünler yetiştirilen sokaklarında ve evlerinde matematik konuşulan 3 organizeli endüstri sanayisi ile dünyanın Çağdaş ihtiyaçlarına göre en ucuz şekilde endüstri ürünleri imal ve öncülük eden, başta iletişim olmak üzere savunma ve Çağdaş teknoloji alanında bilimsel laboratuvarları ve Ar-ge çalışmaları yapılacaktır.

Asker ailelerimize, gazi ve şehit ailelerimize özel rehabilitasyon ve sosyal paylaşım merkezleri açacağız.

Fakir, dul ve yetimlerimize, düşkün yaşlılarımıza özel hizmet ayrıcalığı sağlayacağız. 65 yaş üstüne sinema, tiyatro tamamen ücretsiz olacaktır.

Belde belediyelerini yeniden açacağız, Büyükşehir genişletilmiş köyler Mahalle yapılmıştır belediyeler tek mahalle olmuştur, kırsal alanlarda hizmet çok zorlaşmıştır. Toprak ve suyu koruyacağız.

BİRLEŞEN VE ÜRETEN TÜRKİYE

Halk meclisleri yoluyla bir yönetim planlıyoruz. Birleşen ve üreten bir Türkiye modelini Nilüfer'de hayata geçireceğiz. Üretime dayalı planlı yerel bir karma ekonomi modeli yerleştireceğiz.  Nilüfer'de mahallelerde mini sosyal çalışma atölyeleri kurarak Köy Enstitüleri gibi her çocuğumuzun mutlaka bir müzik enstrümanı çalmasını, resim yapmasını, ferdi veya kolektif sporlar yapmasını yemek yapma, ütü yapma, yemek yeme gibi önemli sosyal ihtiyaçlarını giderebilmeyi öğreteceğiz. İŞKUR, BESOP ve özel sektör işbirliği ile en ücra yerlerde bile meslek edindirme kursları açacak istihdama katkı sağlanacaktır. İmar planları fay hattına göre yeniden gözden geçirilecektir.

HİZMET PROJELERİMİZ

Büyük göç alan Nilüfer'i sevgi ve huzur dolu bir merkez yapmak istiyoruz.  Bunun yolu da kaliteli bir eğitim ve kaliteli bir hizmetten geçer.

Nilüfer'de tarımı, endüstriyi koruyarak geliştirerek zengin ve çağdaş bir ilçe matematik Silikon Vadisi yolunda daha büyük adımlar atacağız.

İlçe halkımızın sağlıklı yaşlanması ve bunun sürdürülmesi amacıyla her türlü sağlık, spor, iş ve eğitim desteği sağlayacağız. Nilüfer'i koşu alanları ile yürüyüş alanları ile rekreasyon alanları ile sporla iç içe bir ilçe yapacağız. Yerli ve milli üretim yapacak olan sanayi tesislerine belediye olarak ayrıcalık yapacak ve dolaylı düşük vergi ve hizmet katkılarında bulunacağız. Nilüfer'in her köşesi her türlü sanatçımız için bir çalışma alanı olacaktır.

Mustafa Bey, röportajımızın sonunda neler söylemek istersiniz?

Bizler Vatan Partisi olarak Nilüfer’de umudun yeni adıyız.  Aracılığınızla başta Nilüfer’de yaşayan vatandaşlarımız olmak üzere bütün Bursa'da yaşayan vatandaşlarımıza sağlık, sıhhat, afiyet ve mutluluklar diliyorum.