Nilüfer Belediyesi’nin Tarih Vakfı iş birliğiyle gerçekleştirdiği “Tarih Buluşmaları”nın son oturumu "Tarih ne işe yarar?" başlığıyla gerçekleşti. Nazım Hikmet Kültürevi’nde yapılan etkinliğe Tarih Vakfı Başkanı Mehmet Ö. Alkan, akademisyen ve Tarih Vakfı Üyesi Esra Danacıoğlu ile yazar-tarih araştırmacısı Oktay Özel katıldı. 
Nilüfer Belediyesi ile önemli bir işbirliğine imza attıklarını vurgulayan Mehmet Ö. Alkan, tarihin her yerde popüler bir alan olduğuna işaret etti. Siyasi iktidarların tarihi kullanarak kendilerini meşrulaştırmaya çalıştıklarını ifade eden ve her iktidarın belli tarihleri ön plana çıkardığını kaydeden Alkan, “Her dönem kendine uygun tarihleri, kişileri öne çıkartır, hoşlanmadıklarını yok eder. Bugünü düşünün. En çok Abdülhamit üzerine konuşuluyor. Nedeni şu an ki iktidarın en sevdiği tarihi figürlerden biri. Cumhuriyet döneminde de birçok isim kitaplarda yer almış ve bir zaman sonra konuşulmamış bile. Dolayısıyla tarihin bugün ile ilişkisi son derece sıkı bir ilişkidir. Osmanlı’dan günümüze her dönemde tarihsel akış ve aktörler değişmiştir” dedi. 

Akademisyen ve Tarih Vakfı Üyesi Esra Danacıoğlu da tarihe genel bakış açısıyla yaklaştı. Tarihin malzeme ve çeşit açısında çok zengin içeriğe sahip olduğunu vurguladı. Tarih yazımının iktidar etmekle doğrudan ilişkisi olduğunu söyleyen Danacıoğlu, “Tarihten söz ederken geçmişin izlerine bakarız. Tarihin işleri sadece bir iktidarı meşrulaştırmaktan da ötedir. Her kimlik bir tarih ülkesinde kurulur. Fiziki bir coğrafya gibi bir tarih coğrafyası, macerası, öyküsü olması gerekir. Tarih yazılı kültürlerle beraber değişime uğrayabilir. Tarihle ilişkimiz çok boyutludur aslında” diye konuştu. 

Yazar-tarih araştırmacısı Oktay Özel de etkinlikte tarihin ne işe yaradığı üzerine konuştu. Türkiye’nin değişken bir tarihsel süreçten geçtiğini hatırlatan Özel, önemli stratejik ve politik olaylar yaşandığını ifade etti. Tarihin geriye gitmeyeceğini belirten Özel, kritik eşiklerin toplumların yaşamını ve geleceğini derinden etkilediğini kaydetti. 
Büyük ilgi gösterilen etkinliğin sonunda Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem adına konuklara günün anısına hediye verdi. 

Huzurevinde yeni yıl kutlandı Huzurevinde yeni yıl kutlandı

TARİH VAKFI’NDAN TURGAY ERDEM’E TEŞEKKÜR
Etkinlik öncesi konuklar Mehmet Ö. Alkan, Oktay Özel ve Esra Danacıoğlu, Nilüfer Belediyesi Halk Evi’nde Başkan Turgay Erdem’i ziyaret etti. Nilüfer Belediyesi ile işbirliği yapmanın mutluluğu içerisinde olduklarını belirten Tarih Vakfı Başkanı Mehmet Ö. Alkan, Turgay Erdem’e teşekkür etti. İstanbul, Ankara, İzmir dışında diğer bölgelerde de tarihsel birikimlerini paylaşmak istediklerini ifade eden Alkan, ortak çalışmalara devam etmek istediklerini söyledi. 
Ziyaretten dolayı konuklara teşekkür eden Turgay Erdem, ortak çalışmalara her zaman açık olduklarını dile getirdi.