Hasan Alp ÖZBEN

İdam edilişlerinin 46. yılında da unutulmayan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, 3 Fidan Gençlik Parkı’nda düzenlenen etkinlikle anıldı. Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi ve Bursa 68’liler Platformu tarafından düzenlenen programda Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp,Bursa 68’liler Platformu sözcüsü Dr. Betül Kuyucu ve CHP Bursa Milletvekilli Orhan Sarıbal da hazır bulundu. Programın açılış konuşmasını yapanNilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı idam edilişlerinin 46. yılında bir kez daha özlemle anıyoruz. Onlar bağımsız Türkiye’nin sembolleriydi. Onlar, bu ülkenin okuyan, düşünen özgür bireyleri var oldukça hep yaşayacaklardır. Onları mahkûm eden zihniyetin ise bir gün yok olup gideceğine inanıyoruz. Umudumuz diri, asla pes etmeyeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

HALKIMIZIN YÜREKLERİNE KAZINDI

Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp ise idamla cezalandırılan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın unutulmayacaklarını, onları hep yaşatacaklarını ifade ettiği konuşmasında, “5-6 Mayıs gecesi Türkiye devrim tarihinin en karanlık gecelerinden biridir. O zifiri karanlık gecede üç yoldaşımız egemen güçlerce idam edildi. O üç genç, halkımızı açlığa, yoksulluğa, ölüme mahkûm eden emperyalizme ve kapitalizme karşı bayrak açmışlardı. Onlar ülkemizin yetiştirdiği en ödünsüz üçdevrimci kardeşimizdi. O gençler yiğitlikleri ile korkusuzlukları ile sevgi dolu kocaman yürekleriyle halkımızın yüreklerine kazındı. Onlar devrimci hareketimizin simgeleri olarak tarihe geçtiler; unutulmadılar, unutulmayacaklar” açıklamasını yaptı.

SANKİ BURADA BİZİ İZLİYORLAR

Bursa 68’liler Platformu sözcüsü Dr. Betül Kuyucu ise yaptığı konuşmada idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın kendilerini izlediklerini söyleyerek, “68’lilerin 50. Yılında Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı anmak, yaşatmak ve bugünlerden sonraya da aktarmak amacıyla bir kez daha toplandık. Bana öyle geliyor ki, sanki şuralarda bir yerdeler ve aramızdalar, bizi dinliyorlar gibi geliyor. Tüm direniş ve özgürlük günlerinde aramızda olduklarını hissediyorum. Eminim onlarda hissediyorlardır. Zira onlar yıllarca içimize işlemiş biat kültürüne baş kaldıran öncüler, yasak olana dokunup yıkılmaz sanılanı kökünden sarsanlardır” ifadelerine yer verdi.

Tam bağımsız Türkiye

Siyasi gençlik hareketlerinden Emek Gençliği, Fikir kulüpleri Federasyonu, Gençlik Muhalefeti, CHP’li gençler, öğrenci kolektifleri, Liseli Genç Umut İlerici Gençler Derneği adına ortak açıklamada bulunan Funda Eylem Sancar Barlaz da şöyle konuştu: “Her 6 Mayıs’ta bu ülkenin devrimci gençleri, demokrat ve ilerici kesimleri, bu cinayeti lanetledikleri anmalar düzenliyor. 6 Mayıs 1972’nin üstünden 46 yıl geçti ama onların adını duyanların, katliam daha dün olmuş gibi yürekleri sızlamakta. Türkiye Halklarının sömürülmediği, eşit, özgür bir ülke kurmak için mücadele ettiler. ‘Emperyalizme karşı tam bağımsız Türkiye’ diye haykırdılar.”

BİRER İSİMDEN İBARET DEĞİLLER

CHP Bursa Milletvekilli Orhan Sarıbal ise gazetemize şu açıklamada bulundu: “Onlar sadece birer isimden ibaret değil,  onların bir ideali vardı. Tam bağımsız Türkiye için mücadele ettiler ve bu yolda katledilip asıldılar. Demokrasi, özgürlük, kardeşlik ve barıştı tek istekleri. Bu 3 genç bağımsız Türkiye için yola çıkmışlardı. Bugünün emperyalist saldırılarına karşı bu gençler, üniversitelerden başlattıkları gençlik hareketi ile büyük bir direnç gösterdiler.”