Mutluluğun yolu Osmangazi'den geçti Mutluluğun yolu Osmangazi'den geçti
Ufuk IRGAŞ
Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, 19 Ekim Muhtarlar Günü nedeniyle Nilüfer muhtarları ile kahvaltıda bir araya geldi. Kahvaltıya belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri ve muhtarlar katıldılar. Muhtarların bu önemli gününü kutlayan Başkan Turgay Erdem, “Vatandaşlarımızla aramızda köprü olan muhtarlarımızla Muhtarlar Günü kapsamında bir araya geldik, kentimizi daha iyi yönetebilmek için fikir alışverişinde bulunuyoruz. Kent yönetiminde Türkiye'ye örnek birlikteliğin sağlanmasında emeği geçen bütün muhtarlarımızın Muhtarlar Günü’nü kutluyor, emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
 
1829’DAN BU YANA
Vatandaşların oylarıyla seçilen muhtarların, Cumhuriyet tarihi boyunca köylerimizin ve mahallelerimizin en önemli temsilcisi olduğunu belirten Başkan Erdem, “19 Ekim 1829, ülkemizde ilk muhtarlık teşkilatının kurulduğu gündür ve 2015 yılından itibaren ‘Muhtarlar Günü’ olarak ilan edilmiştir. Ülkemizde yerel demokrasinin en eski örneğini temsil eden muhtarlık müessesesinin 190. yaşı kutlu olsun. Bu müessese 1829 yılından bu yana faaliyetlerini sürdürmektedir. Muhtarlarımız, bir yandan köy ve mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı rol oynarken, diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirmektedirler” diye konuştu.
 
EN ÖNEMLİ KÖPRÜ
Erdem, şöyle devam etti: “Muhtarlarımız ve muhtarlık müessesesinin ihtiyaçları, karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ile müessesenin tarihsel bağlarını koruyarak geleceğe ilişkin vizyonunun belirlenmesine yönelik çalışmaların yürütülmesi amacıyla Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu’nun 3 Mart 2015 tarihli dilekçesine istinaden Osmanlı arşivlerinde yapılan incelemeler sonucunda 190 yıl önce 19 Ekim 1829 tarihinde padişah 2. Mahmut’un fermanıyla İstanbul’un Fatih, Galata ve Eyüp kadılıklarında kurulduğu görülmektedir. Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun 19 Ekim 2015 günü 29507 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 2015/11 numaralı Başbakanlık genelgesiyle bundan sonra bütün yurtta 19 Ekim’in resmi olarak Muhtarlar Günü olarak kutlanmasına karar verilmiştir. Seçilerek göreve gelen muhtarlarımız, demokrasinin çekirdeği denilebilecek bir öze sahiplik yapmaktadırlar. Vatandaşlarımız ile devletimiz arasında bir köprü vazifesi görerek, kamu hizmetinin köylerimize ve mahallelerimize etkin bir şekilde ulaştırılmasında mühim bir görev üstlenen Nilüfer muhtarlarımız başta olmak üzere tüm muhtarlarımızın 19 Ekim Muhtarlar Günü’nü kutluyor, bu anlamlı günün halkımıza ve görevlerini fedakârca yürüten tüm muhtarlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.”