BTSO'dan önemli adımlar BTSO'dan önemli adımlar
Bursalı Bilim severlerle buluşan Türk Astrofizikçi Dr Umut Yıldız, “Bursa’nın ilk astronotu uzaya gönderme planı yapması çok güzel. Bu konuda elimden gelen desteği yapmaya hazırım” dedi.
 
 
Gülin ÖZDEMİR
Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi (BTM) alanında uzman isimleri Bursalılarla buluşturmaya devam ediyor. Dünya’nın en büyük uzay araştırma merkezi olan Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’da görevli Türk Astrofizikçi Ordu’lu Dr. Umut Yıldız uzay ve bilim meraklılarıyla Bursa’da buluştu. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi (AKKM) Osmangazi Salonu’nda “Derin Uzay’da Bilim” adlı söyleşinde uzayın derinliklerine ilişkin bilinmeyenleri dinleyicilerine anlatan Dr. Umut Yıldız, Evren nasıl oluştu, Güneş sistemimiz nasıl oluştu, güneşimiz nasıl oluştu, gezegenler nasıl oluştu, biz nasıl oluştuk ve nereden geldik, Evrende Dünyadan başka yer de akıllı canlılar var mı ya da herhangi bir canlı var mı bunun gibi merak ettiğimiz bir çok şeyi orada araştırıp öğrenmeye çalışıyoruz” dedi. Dünya’nın sonunun güneşe bağlı olduğunu dile getiren Astrofizikçi Yıldız, “insanlar bilinçli bir tavır sergilerse ve her şey yolunda giderse Güneş’in 5 milyar daha ömrü var. Fakat insanların dünyamıza karşı bilinçsiz hareketleri bu süreyi kısaltabilir” ifadesini kullandı.
 
 
MARS’I DAHA İYİ TANIYORUZ
Mars araştırmalarına ilişkin önemli bilgiler paylaşan Yıldız,  “Marsı merak ediyoruz. Dünya’nın yarısı kadar küçük bir gezegen. Ama bize en yakın gezegen. Yaşam için ideal bir atmosfer olmasa da en azından biraz daha ideal diyebiliriz. %96 karbondioksit var. Bizim çıkarttığımız bir gaz ama bitkiler onu soluyor. Radyasyon var. Bugüne kadar Mars’a gönderilen misyonların birçoğu başarısız oldu. Ama şimdi yeni yeni başarılı olmaya başladık. Önceden birçok araç Mars’a çakılıyordu. Fakat şimdi orada gezen araçlarımız var. Çünkü Mars’ı artık daha iyi tanıyoruz” açıklamasında bulundu. Mars araştırmalarına ilişkin yeni gelişmeleri de paylaşan Yıldız, 17 Temmuz 2020’de fırlatılacak olan yeni Mars aracının yapımının bitmek üzere olduğunu ve 18 Şubat 2021’de Jezero kriterine ulaşacağını söyledi.
 
Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi Genel Koordinatörü Fehim Ferik,  Dr. Umut Yıldız’a İznik çinisi takdim etti.
 
BURSA İLK ASTRONOTU UZAYA GÖNDEREBİLECEK Mİ?
Türkiye’de uzay çalışmalarını değerlendiren Umut Yıldız,  Türkiye’de uzay konusunda çalışan çok fazla insanın olmadığı fakat Türkiye’de gençlerin uzaya ilişkin merakının kendisini umutlandırdığını söyledi. Yıldız, “Türkiye uzayla ilgilenen kişi sayısı artarsa bizde de bir şeyler olmaya başlar. Zamanla uzay kültürümüz oluşur” açıklamasında bulundu. Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteği ve TÜBİTAK koordinasyonunda, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) işbirliğiyle yürütülen Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM) projesinin önemli olduğunu ifade eden Yıldız, “Bursa’nın ilk astronotu uzaya gönderme planı yapması ve bu konularda çabalıyor olması güzel bir şey. Bu konuda elimden gelen desteği yapmaya hazırım” dedi. Özellikle genç yaştaki dinleyicilerden oluşan söyleşi soru cevap şeklinde devam etti. 1 saatten fazla süren söyleşi de Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi Genel Koordinatörü Fehim Ferik,  Dr. Umut Yıldız’a teşekkür ederek günün anısına İznik çinisi takdim etti.