Mülteciler, gençliğin katılımı, zoraki aşırılık ve terörizm, küreselleşme ve etik güçlükler temalarında hazırlanan kısa ve yaratıcı filmlerin değerlendirildiği Y-Istanbul film yarışmasında ödül alan İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi´nde İletişim Tasarımı´nda Yönetmen Ahmet Bikiç ödül aldı.

 

YENİ FİLMİN ÇEKİMLERİ HATAY´DA

Ahmet Bikiç, filmin içeriğinden söz etti ve çocukların savaş sonrası yaşadığı travmaya değindi: “Festival temalarından mülteciler üzerinde özellikle durdum.

Mama filminde mülteci bir çocuk göç ettikten sonra gittiği iyi bir yetimhanede kalıyor, burada ihtiyaçlarının karşılandığını da görüyoruz. Çocuk burada savaş travması yaşıyor, yatarken gözlerini kapattığında savaş anlarını hatırlıyor.

Çocuk, gece böyle halüsinasyonlar görüp uyandığında, bahçeye çıkıp annesinin figürünü çiziyor. Annesini o figürle canlandırarak, orada huzur bulmaya çalışıyor”

Ebeveynlerini savaşta kaybeden çocukların sonrasında yaşadığı travmayı filmleştirdiklerini ifade eden Bikiç, mülteci çocukları konu alan çekimlerini Hatay´da yaptıkları yeni çalışmasını müjdeledi.

 

‘SAVAŞ, ÇOCUKLARDA KALICI İZ BIRAKTI´

Mülteci çocukların ortak problemlerine dikkat çeken Bikiç, çocuklarda görülen psikolojik etkileri aktardı:

“Geceler kalkıp tuvalete gidemiyorlar, savaş anılarını her an yaşıyorlar. Uçak seslerinden, kurşun seslerinden, parçalanmış insanlardan bahsediyorlar.

Savaş, çocuklarda kalıcı izler bıraktı. Bu filmde biz de çocuklar üzerinden evrensel bir mesaj vermeye çalıştık.

Filmde de bunu yansıtmaya çalıştık, çok masum bir sevgi var, bir çocuğun annesine duyduğu özlem var”.

 

“HERKESİN ELİNDEN GELENİ YAPMASI GEREKİYOR”

Filmin ismi olarak seçilen ‘Mama´ kelimesinin hikâyesini anlatan Bikiç, “Mama, Arapçadaki bir isimdir, Türkçesi ise anne…

Ortadoğu´dan gelen bütün halklar annelerine mama diye hitap ederler, o sesi yansıtan bir isim koyduk. Film dünyada da ‘Mama´ ismiyle duyuruldu.

Ödülden sonra da iyi tepkiler aldık, yeni çalışmalar için de başlangıç oldu. Aldığınız her ödül yeni film için başlangıç demektir, biz de yeni bir filme başladık” diye konuştu.

 

Savaşlar sonucunda çok ciddi acılar yaşandığını söyleyen Ahmet Bikiç, herkesin kendi penceresinden bu soruna yaklaşmak zorunda olduğunu ifade etti: “Sinemacı ve filmci olarak bu soruna kendi penceremizden yaklaşıyoruz.

Diğer yöneticilerin de kendi açılarından bu soruna bir çözüm bulma noktasında yaklaşmalarını isteriz. Herkesin bu acıyı, bu problemi çözmek için bir katkısı olacaksa, bunun için elinden geleni yapması gerekiyor”.