Bir annenin bebeğine olan aşkını gösteren bu çok özel kareyi daha önce hiçbir yerde görmediniz.

 

Nisan 2015 tarihinde bir anne ve bebeği bir MR makinesinin içinde birbirine sarılmış. MR cihazı gürültülü sesler çıkarsa da bebek sonunda annesinin göğsünde uykuya dalabilmiş ve hareketsiz kalmış, böylelikle bu çok özel MR görüntüsü ortaya çıkmış. MR, doktorların tümör veya tıkalı kan damarlarını tespit etmek için kullandıkları bir görüntüleme yöntemi. Bunun yanı, sıra beyin fonksiyonları ve gelişimini incelemek için de kullanılmakta.

Benim MIT de çalıştığım laboratuvarda MR´ı, bebeklerin beyin damarlarındaki kan akışını görüntülemek için kullanıyoruz. Bebeğe hikayeler okuyarak beyninde ne gibi tepkiler oluştuğunu inceliyoruz. Bu sefer çektiğim MR  ise bilimsel amaçlı değildi. Bildiğim kadarıyla bir bebek ve annesinin MR´ı daha önce hiç kimse tarafından çekilmemiş. Biz de bu görüntüyü merak ettiğimiz için böyle bir MR çektik.

Görüntüde yer alan anne ve bebeğin yüzü, kıyafetleri belli olmadığı için bu kare evrensel bir hal aldı. Bu yönüyle aslında, görüntüdeki gerçek kişiliklerden , zamandan ve mekandan bağımsız bütün anne ve bebeklerini içine alan bir kare.

Bir anne ve bebeği, aşkın, masumiyetin, güzelliğin ve de doğurganlığın en  en güçlü sembolü. Bunlar anneliğe ait kavramlar olmasına rağmen, araştırma ve zeka, ilerleme ve güç kavramlarına zıt kavramlar olarak algılanıyor. Fakat ben, bu MR´ı da çekmiş olan bir nörobilimciyim ve aslında MR cihazının içinde, bebeğiyle birlikte kıvrılmış olan  anne tam olarak da benim.“