Semih ŞAHİN

Tarihin ve doğanın muhteşem bir örtü oluşturduğu Misi’de Mübadele Müzesi ve Fotoğraf Müzesi’nin ardından şimdi de Edebiyat Müzesi’nin açılışı yapıldı.Edebiyat dünyasının tüm izlerinin, şairlerin ve yazarların el yazıları, daktiloları ve kişisel eşyalarıyla mektuplarının yer aldığı Edebiyat Müzesi’nin açılış kurdelesi Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in katılımıyla kesildi. Yoğun katlımla Gümüştepe Mahallesi halkının kullanımına sunulan Edebiyat Müzesi, Türkiye’de, alanında ilk ve tek olma özelliği taşıyor. Müze, tarihe ışık tutmakla birlikte miniklere, gençlere ve olgun gençlere ilham verecek.

3 ana temele adım adım

Müzenin açılışında konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, spor, sanat ve eğitime ayrı bir önem verdiklerini bir kez daha vurguladı. Bozbey, “Bu kentin kültür sanat kenti olması konusunda yapmış olduğumuz çalışmalara bu müzeyle de ilaveleri yapmaya devam ediyoruz. Kültür sanat kenti olmak, bu hedefi koymak, bu hedefe yolculuğa başlamak ve sürdürülebilir kılmak her baba yiğidin harcı değil. Biz Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bize hedef gösterdiği muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma hedefi ancak eğitimle, bilimle, kültür sanatla ve sporla olacağını biliyoruz. Bu yüzden dolayı Nilüfer Belediyesi’nin de 3 temel hedefi vardır. Eğitim bilim kenti olmak, kültür sanat kenti olmak ve spor kenti olmak. Nilüfer Belediyesi’nin 3 ana temel üzerindeki hedefine adım adım yaklaştığını görmekteyiz” dedi.

TÜRKİYE’DE İLK

Müzenin alanında ilk ve tek olduğunu dile getiren Bozbey, “Türkiye’de tek bir yazara ya da isme adanan müzeler var. Ama Nilüfer Edebiyat Müzesi özellikle Türk Edebiyatı’na geniş bir çerçeveden bakan kapsamıyla, anlayışıyla koleksiyonundaki yüzlerce yazara ait parçayla Türkiye’de alanında ilk ve tek müzedir. Müzenin mektup odasında Cemal Süreyya’dan Rıfat Ilgaz’a pek çok yazarın el yazması mektubu orijinal olarak, toplamda 800 el yazması mektup sergilenmektedir. Müzenin diğer kısımlarında yaklaşık 60 yazar ve şairin el yazmaları, daktiloları, gözlük, kalem, pipo gibi kişisel eşyalarını da bu müzemizde göreceksiniz” ifadelerini kullandı.