Özkan YILDIRIM/ÖZEL HABER

Huzurevinde yeni yıl kutlandı Huzurevinde yeni yıl kutlandı

  *Mesut Bey bizleri, ekibimizi işyerinizde konuk edip misafir ettiğiniz için teşekkür etmek istiyorum. Öncelikle sizin bu duyarlı yaklaşımınızdan dolayı size toplum olarak minnettar olduğumuzu söyleyebilirim. Çünkü herkes bu sorunu görmüş olmasına rağmen maalesef bu anlamda pek bir girişimde bulunmuyor, görmezden geliyor. Bu konularla ilgili neler söylemek istersiniz ne gibi açıklamalar yapmak istersiniz.

Bizlere böylesine güzel bir fırsat tanımış olmuş olmanızdan dolayı ben de sizlere teşekkür etmek istiyorum. Ben Mesut Kalın, 30 yıldır bu sektör içerisinde çalışmalar yürütmekteyim.2005 yılından beri de Eylül Kırtasiye adı altında hizmet vermekteyiz. Tabii uzun yıllar sektör içinde bulunmuş olmanın tecrübesini de barındırdığımızı belirtmek istiyorum. Ancak son yıllarda yaşanılan bazı olaylar gerçekten büyük sıkıntı. Bu hususta iki konu halinde size özetlemek isterim.

MİLYONLARCA KİTAP ZİYAN OLUYOR

 Bilindiği üzere Devletimiz, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı, uzun yıllardan beri ilkokul, ortaokul ve liselerimize ücretsiz olarak ders kitaplarını her öğrenciye özel olarak daha eğitim öğretim yılı başlamadan sınıflarında masalarının üzerine hazır ediyor. Özel okul Devlet okul ayırt etmeksizin Devletimiz Milli Eğitim Bakanlığı Bu kitapları okullara gönderiyor. Özel okullarda, bilhassa özel okullarda bu kitaplardan  birinin dahi   kapağı  açılmadan hurdaya gönderiliyor. Bu gerçekten üzüntü verici bir durum. Bu bahsettiğim birinci konu.

DENETLENMELİ VE ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ

 İkinci konu ise yine Devletimiz Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı bütün okullara özel okul Devlet Okulu ayırt etmeksizin öğrencilere özel yardımcı kaynaklar gönderiyor. Burada ise ne devlet okullarında ne de özel okullarda hiçbirinin kapağı açılmıyor. %90’ı hiç kullanılmıyor. Milli kaynaklarımız bu şekilde heba oluyor, kilosu 2,5 liradan satılan bu kitapların maliyeti bunun kat ve kat üzerinde. Mutlaka bunun bir sisteme kavuşması gerekmekte. Bilindiği üzere bu kitapların yapımında kullanılan kâğıdın hammaddesi yurt dışından ithal edilmekte. Onunla da ilgili çok yüksek oranda dövizimiz yurtdışına çıkmakta. Mutlaka bu konunun denetlenmesi gerekmekte. Bu yanlış gidişatın mutlaka düzeltilmesi gerekmekte. Bu ürünlerin neredeyse yarısı ithal ürünler,  yurt dışına giden dövizlerimiz var bu konuya çare bulunması durumunda paramız bize, kendimize, ülkemizde kalacaktır.

  *Peki, Mesut Bey 30 yılı aşkındır bu sektör içerisindesiniz. Sonuçta bu konu ile ilgili sizin de bir çözüm öneriniz olacaktır sanırım.

ÇÖPE GİDEN KÂĞITLARIN ÖNÜNE GEÇELİM

Mesela Devletimizin öğrenci başına yıllık ne kadar bütçesi varsa diyelim ki öğrenci başına 200 liralık bir masrafı olduğunu düşündüğümüzde bütün öğrencilere 200 TL'lik fiş verilerek, kitap fişi, kitap kartı gibi isimler altında olabilir. Bu gidişat değiştirilebilir öğrenciler artık kırtasiyecilere giderek almış oldukları o kitap kartı, kitap fişi karşılığında istedikleri kullanabilecekleri, kendi için lazım olan kitapları alabilirler. Kendilerine fayda sağlayacak, kullanacakları kitapları alabilirler. Böylelikle çöpe giden kâğıtlarında sonu gelmiş olur ve dövizimizde bizde kalmış olur. Böylelikle piyasada canlanmış olur durum böyle olunca tabii devletin bizden almış olduğu vergi de artmış olur piyasa canlanır, çarşı hareketlenir. Gerçekten bu konuyla ilgili acil bir şekilde bir tasarrufa gidilmesi lazım. Her yıl binlerce yüz binlerce ton kitap kapağı açılmadan hurdaya gidiyor. 2,5 lira gibi bir rakamdan satılan bu kitapların asıl maliyeti kat ve kat fazla.

BU DURUM BENİM İÇİMİ KANATIYOR

Biraz önce bu konuyla ilgili çözüm olabilecek önerim gerçekten dikkate alınmalı ya da daha başka kişilerin daha başka çözüm önerileri varsa o konular üzerine de inerek mutlaka bu sıkıntının giderilmesi gerekiyor. Her sene yüz binlerce ton kitabın hurdaya gitmesi heba olması gerçekten benim içimi kanatıyor. Bu anlamda böyle bir konuya değinmek için siz basından arkadaşlarımıza açıklama yapmak zorunda hissettim kendimi. Bu bizim vatandaşlık görevimiz. Bunun mutlaka duyulması ilgili kişilere ulaştırılması lazım ve bu duruma mutlaka ama mutlaka bir önlem alınması lazım diye düşünüyorum. Son olarak başta Bursa'da yaşayan insanlarımız olmak üzere yurt genelinde yaşayan 84,5 Milyon Türk insanına sevgilerimi saygılarımı göndermek istiyorum esenlikler diliyorum.

HEPİMİZİN VATANDAŞLIK GÖREVİ

Sektör içinde olduğundan dolayı gidişat hakkında yorumlarını yapan, her yıl yüz binlerce ton kapağı açılmamış kitabın heba olmasına gözlerini kapatmayan. Bu anlamda kendini de sorumlu hisseden Bursa’mızın köklü kırtasiyecilerinden Eylül Kırtasiye’nin kurucusu ve sahibi duyarlı insan Mesut Kalın’a bizde duyarlılığından dolayı minnettar olduğumuzu belirtmek isterim. İnşallah gerekli mercilerin bu hususlara dikkat ederek en kısa zamanda konu ile ilgili bir çözüm ortaya koymaları bizlerin ve bütün Türk milletinin en öncelikli dileğidir. Sonuçta bu kitaplar için çok büyük oranda dövizimiz yurtdışına gitmekte, heba olmakta. O yüzden konuya ivedilikle çözüm bulunması çok ama çok önemli.