Seyyid Usül Kültür Merkezi’ndeki konferansa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kara konuşmacı olarak katıldı. Akif Efendi’nin hayatı ve eserlerine ilişkin bilgiler veren Kara, yaklaşık 200 yıl önce yaşamış ve 28 yaşında vefat etmiş şairden söz ederken, adeta tarihi ve edebi şölen yaşattı. Akif Efendi’nin kısacık hayatına nesiller boyu konuşulacak çok güzel yadigarlar bıraktığını ifade eden Kara, “Akif Efendi, hepsinden önemlisi bizlere bir mevlit bırakmış. Hatta bu mevlit, geçen yüzyılda Bursa’da Süleyman Çelebi’nin mevlidi gibi müstakil bir mevlit olarak okunmuş” diye konuştu.

Emir Sultan Camii’nde imamlık yapmış Akif Efendi’nin yazdığı mevlidin Bursalılar tarafından bilinmediğinin altını çizen Kara, “Bu mevlidi Bursalılar tanımıyor. Fakat, Kastamonu’da bu mevlit kadınlar mevlidi adıyla halen okunuyor. Herhalde buradan hareketle Bursa’da da en azından senede 1 gün bu mevlidin Emir Sultan Camii’nde okunmasında fayda var. Çünkü kendisi bu caminin imamıdır” dedi.

Programda Akif Efendi’nin yazdığı mevlitten başka güzel şiirlerinin de olduğunu anlatan Kara, Akif Efendi’nin miraciye, mersiye ve gazellerinden de misaller okudu.