Bursa Ticaret ve Sanayi Odası 51. Komite Başkanı Mehmet Çetinkaya, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Bursa Bölge Müdürü Ünal Can’ı makamında ziyaret etti. ‘Bursa’da Sanayiciler, ticaret erbabı ve birçok serbest meslek erbabı yeterince istatistik kurumundan bilgilerinden yararlanamamaktadır’ diye konuşmasına başlayan Çetinkaya, “Bu durumu nasıl verimli hale getiririz? Firmaları risklerden korumak ve verimli çalışmalarını sağlamak için bilgi birikimi ve geçmişteki istatistik verileri önemlidir” değerlendirmesinde bulundu.

DAHA VERİMLİ ŞEKİLDE

BTSO 51. Komite üyeleri Mustafa Bakır ve Bestami Rıza Aray’ın da yer aldığı ziyarette konuşan TÜİK Bölge Müdürü Can, istatistik kurumunun nasıl çalıştığını ve alınan bilgilerin ne şekilde sisteme işlendiğini anlattı. Komite Başkanı Çetinkaya ise istatistiklerin aslında bir bilgi deposu olduğunu, bu bilgilerin bir kenara konularak değil de daha verimli şekilde nasıl kullanabileceğini öğrenmek amaçlı ziyareti gerçekleştirdiklerinin altını çizdi.

122 PERSONEL İLE TAM HİZMET

TUİK Bursa Bölge Müdürü Ünal Can, “TUİK Bursa Bölge Müdürlüğü’ne Eskişehir ve Bilecik bağlı. 122 personel ile tüm bu bölgenin istatistik faaliyetlerini yapıyoruz. Sene başında yapacağımız tüm çalışmalar belirleniyor. 100’e yakın aylık, 3 aylık ve yıllık gibi zaman dilimlerinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bizim www.tuik.gov.tr internet sitemizde tüm veriler mevcuttur. İstediğiniz her bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Anketörlerimiz iş yerlerine önce bilgi verip sonra o iş yerlerine gidip anketleri dolduruyorlar. Mali müşavirler ve muhasebeciler kendi programlarından firmalarla ilgili bilgilerini aldıkları şifreler ile sisteme giriş yapıyorlar. 2—3 ayda 10 bine yakın iş yerinin bilgileri sisteme giriliyor. Kaliteli ve doğru istatistikleri üretmiş oluyoruz” dedi.

NE YAPILACAĞI BELLİDİR

Can sözlerine şöyle devam etti: “Bizim ulusal yayınlama takvimimiz var.  Her yıl istatistiklerin ne zaman yapılacağı bellidir. Bizim hangi tarihte ne yapacağımız yazmaktadır. Bunlarda resmi istatistik programında olan çalışmalardır. İş gücü ve bütçe için hangi maddeleri aldığımızla ilgili tüm bilgilere sitemizde yer verdik. Nüfus dağılımı kayıtları artık İçişleri Bakanlığı'ndan, MERNİS'ten anında alınıyor. Anlık olarak bölgeden mahalleye kaç kişi yaşadığının istatistiği açıklanmış oluyor. Örnek vermek gerekirse Bursa’nın en büyük mahallesi Hamitler’dir. Hamitler’in 44 bin nüfusu var. Nüfus göç ve doğum ile artarken ölümle de azalır. Bursa’da her yıl 50 bin civarı artış oluyor. Eskiden nüfus artış araştırması yapılıyordu. Şimdi sistem oturduğu için her hangi bir araştırmaya gerek kalmaksızın rakamları anlık olarak görebiliyorsunuz. Enflasyon rakamları Bursa için üretilmiyor. Çünkü örnek sayısı il düzeyini gösterecek şekilde olmadığı için Türkiye olarak açıklanıyor. Bilgi işlemdeki arkadaşlarımız anlık olarak gelen önemli verileri Basın ve gerekli kuruluşlara veri transferi sağlıyorlar.”

İstatistik önemli bir dal

Ziyaret sonunda açıklama yapan 51. Komite Başkanı Mehmet Çetinkaya, “İstatistik kurumu genele baktığımız da bir ilim ve hazine yuvasıdır. Bu bilgileri hazineye aktarırsınız ama kullanmazsanız hiçbir işe yaramaz. Biz de BTSO 51.Komite olarak ‘Bu bilgileri sanayicimiz, esnafımız, gazetecimiz daha nasıl verimli halde kullanabilir’ diye düşünüyoruz. Bu bilgiler boşa gitmesin, bunu verimlilikte nasıl hayata geçirebiliriz diye çabalamaktayız. Ziyaretimizin asıl amacı buydu. Bilgi paylaştıkça çoğalır. Bunca ciddi çalışma yapmasına ve bilgi toplanmasına rağmen TÜİK çok göze çarpan bir kurum olarak görünmüyor. Biz de bu bilgileri gün yüzüne nasıl çıkarırız ve verimli bir şekilde nasıl kullanabiliriz, bunun gayreti içerisindeyiz" dedi.