Mutluluğun yolu Osmangazi'den geçti Mutluluğun yolu Osmangazi'den geçti
Özlem ATAÇ
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yayımlanan ‘İnsanlığın Kırmızı Çizgisi Kudüs’ ve ‘Bursa İli Yerli Ağzı’ adlı kitapların tanıtımı Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve kitapların yazarı Prof. Dr. Mefail Hızlı ile Prof. Dr. Hatice Şahin tarafından Tayyare Kültür Merkezi’nde yapıldı. Başkan Alinur Aktaş, yaptığı açıklamada, “2 güzel vesileyle 2 önemli eser için bir aradayız. Kitaplar hakkında bilgi vermeden önce şunu belirtmek isterim ki üç semavi dinin ortak paydasında yer alan kutsal Kudüs tarih boyunca birçok katliama ve sıkıntıya maruz kalmıştır. O güvenin tabiri caizse hasretini çekmiştir. 6 bin yıllık tarihi boyunca pek çok peygamberi bağrına basan ve Müslümanların ilk kıblesi olan Kudüs, Hıristiyan ve Yahudiler için de değişik yönleriyle kutsal sayılmıştır” dedi.
 
VİCDANIN YILMAZ SAVUNUCUSU
Kudüs’ün Osmanlı devleti tarafından da değerli ve mübarek olduğunu belirten Başkan Aktaş, “İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesi ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda alınan kararlara rağmen, hakları ihlal edilen Filistinli kardeşlerimizin onurlu davalarını savunurken İsrail’in eli kanlı katilleri tarafından şehit edilişini içimiz kan ağlayarak takip ediyoruz. Son olarak İsrail’in ABD ile imzaladığı ve adına ‘Yüzyılın Anlaşması’ denilen olayın kabul edilmesi mümkün değildir. Kudüs, Müslümanların kırmızı çizgisi, insanlığın kadim silueti, bağımsız Filistin devletinin başkentidir. Filistin ve Filistinliler asla yalnız değildir. Türkiye, cumhurbaşkanımızın öncülüğünde mazlumların yanında durmaya, hakkın, adaletin ve vicdanın yılmaz savunucusu olmaya devam edecektir. Bizler, her şart ve ortamda Kudüs’ü savunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.  
 
HASSASİYETİN GÖSTERGESİ
2018 Aralık ayında Uludağ Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirdikleri Kudüs adlı sempozyuma da değinen Aktaş, “Gerçekleştirdiğimiz sempozyum bu konudaki hassasiyetimizin bir göstergesiydi. Kudüs’e verdiğimiz önemin diğer göstergesi de bu tanıtımını yaptığımız ‘İnsanlığın Kırmızı Çizgisi Kudüs’ isimli eserdir. Çok kıymetli hocalarım Prof. Dr. Mefail Hızlı, Prof. Dr. Ahmet Güç ve Dr. Öğretim Üyesi Süleyman Sayar editörlüğünde hazırlanan kitabımız, ülkemizin farklı üniversitelerinde görev yapan ve konunun uzmanı akademisyenlerimizi bir araya getirdi. Kitap, Kudüs konusunu değişik açılardan ele almakta. Katkı sağlayan tüm akademisyenlerimize teşekkür ediyorum. Hepimizin az ya da çok Kudüs ile alakalı bilgisi var ama bizim için ne ifade ediyor, ne anlam ifade ediyor, işin seyri nasıldır noktasında çok fazla bilenimiz yok. Dolayısıyla bu eserin bu konuda önemli bir aydınlatıcı olacağına inanıyorum” dedi.
 
BURSA TÜRKÇESİ
“Takdim edilen diğer bir eser Bursa’mızı ilgilendiriyor” diyen Başkan Alinur Aktaş, ‘Bursa İli Yerli Ağzı’ isimli kitap içinse şunları söyledi: “Türkçe dünya üzerindeki en kadim dillerden biri olup binlerce bölgede, başta Asya ve Avrupa’da konuşulmakta. Türklerin Anadolu’ya gelmeleriyle eski Anadolu Türkçesi doğmuş ve konuşulan yerlerden biri Bursa olmuştur. Son yıllarda Türkçe üzerine yapılan çalışmalar artış göstermiş, Türkçe’nin yüzyıllara göre dil özelliklerini ve zenginlikleri ortaya çıkmıştır. Türkiye Türkçesi’nin Bursa ağzı üzerine bugüne kadar fazla çalışma yapılmamıştır. Dolayısıyla Bursa’nın yerli ağzını konu olan ilk kitap diyebiliriz. Elimizdeki eser de o eksikliğin giderilme çabasıyla mutluluk vermektedir. Çünkü bu şehir Osmanlı’nın doğduğu şehirdir. Bu şehir Osmanlı’ya başkentlik yapmış bir şehirdir. Bu eserimizde Bursa ağzı özellikleri çeviri yazılı metinler ve Bursa ağzı kelimeleri kapsayan sözlükten oluşmaktadır.” 
 
DÜNÜYLE BUGÜNÜYLE
‘İnsanlığın Kırmızı Çizgisi: Kudüs’ kitabının yazarı Prof. Dr. Mefail Hızlı ile ‘Bursa İli Yerli Ağzı’ kitabının yazarı Prof. Dr. Hatice Şahin de kısa birer konuşma yaptı. Prof. Dr. Mefail Hızlı, eserin Kudüs davasını dünü ve bugünüyle net bir şekilde ifade etmek için yazıldığını ifade etti. Prof. Dr. Hatice Şahin ise çalışmanın Bursa’da kullanılan ağızları baz aldığını, akademik çalışmalarda kaynak olarak kullanılabileceğini kaydetti.