Marmarabirlik´e bağlı 699 Sayılı İznik Zeytin Tarım Satış Kooperatifi´nin, 2014-2015 iş yılı olağan mali genel kurulu İznik Kooperatifi Düğün Salonu´nda yapıldı. Ahmet Kaynak´ın divan başkanı, Kenan Zengin ve Serkan Acar´ın divan üyesi seçildiği genel kurula birlik ve beraberlik mesajları damga vurdu. Toplam 550 ortağın katıldığı genel kurulda bütün maddeler oy birliği ile kabul edildi. İznik Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Ergün Sürücü, açılış konuşmasında, İznik Kooperatifi olarak 2015-2016 ürün alım kampanyasının başladığı 26 Ekim´den 31 Aralık´a kadar 41.7 milyon TL karşılığında 7 bin 788 ton alım gerçekleştirdiklerini söyledi.

"KÖTÜ GÜNLER GEÇMİŞTE KALDI"

Sürücü, "Geçmişte kooperatif çevresinde araç kuyruklarının günlerce sıra beklediği, bazı ortakların bir kilogram dahi zeytin teslim edemeden alımlara son verildiği, ürün bedellerinin bir sonraki kampanya dönemine kadar uzun vadede bölük pörçük ödendiği, ödemelerle ilgili büyük izdihamların yaşandığı, çek için ayrı, çeki bankada tahsil için ayrı kuyrukların olduğu dönemleri hep birlikte yaşadık. Bütün bunlar artık birer mazide kaldı. Geçmişe baktığımızda bugün itibariyle geldiğimiz nokta ortadadır" diye konuştu.

Başkan Sürücü, İznik Kooperatifi´nin üretici ortaklara daha fazla destek verebilmek adına ayni kredi tahsisatına devam ettiğini de vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Gübre ve zirai ilaç kredi limitlerimizi bu yıl artırdık ve toplam 6.7 milyon TL´lik kredi tahsisatı gerçekleştirdik. Toprak ve yaprak analizi için Ziraat Odası ile imzalanan kapsamında ortaklarımıza yüzde 20 indirim sağlamış olduk. Ayrıca ortaklarımızın ürün bedeli alacaklarından kesilmek üzere her türlü sigorta işlemlerimiz de devam etmektedir. Kooperatifçiliğin temelini birlik beraberlik oluşturur. Birlik ve beraberliğimizin daim olması temennisiyle bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ortaklarımız için çalışmaya devam edeceğiz."

"HER GEÇEN YIL DAHA ÇOK BÜYÜYORUZ"

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa da son 5 yılda ürün alımından satışlara, Ar-Ge´den ihracata kadar büyük bir ivme yakalandığını belirterek, "Marmarabirlik´in dünü ve bugününü karşılaştıracak olursak, 2009 yılında Marmarabirlik´in öz kaynakları 111 milyon TL iken, 2015 yılı sonunda 265 milyon TL olarak yüzde 138 büyümüştür. Satıştan net cirosu 2009 yılında 170 milyon TL iken 2015 yılı sonunda 314 milyon TL satış miktarına ulaşılmıştır. Ayrıca aktif toplamı 201 milyon TL´den 2015 yılında 395 milyon TL´ye yükselmiştir. Kısaca Marmarabirlik, her geçen yıl büyüyen, yatırım yapan, daha çok ürün alan ve daha çok ürün satan, ortaklarının ürün bedellerini kredi kullanmadan ödeyen, hatta önümüzdeki yıllarda kar payı dağıtmayı hedefleyen bir kurum haline gelmiştir" ifadelerini kullandı.