Özkan YILDIRIM-Gökhan GÜNDOĞDU

  •    Muhtarım öncelikle konum itibariyle çok özel bir noktada olan Mahmudiye’de bizleri konuk ettiğiniz için size teşekkür etmek istiyorum, isterseniz röportajımıza sizi tanıyarak başlayalım.


Bende sizlere buralara kadar gelip bizler için sayfalarınızda yer ayırmanızdan dolayı teşekkür etmek istiyorum. Ben Veysel Üstün, 1974 Orhangazi Mahmudiye doğumluyum, doğma büyüme buralıyız, çiftçilik yapıyoruz, çilek yetiştiriciliği yapıyoruz, azda  olsa yine hayvancılık da var köyümüzde, sebze olarak da fasulye, domates vesaire ekmişliğimiz var, annem babam aile olarak hep buralıyız. 93 harbinden  mübadeleden sonra gelen ve buraya yerleşen insanlarız komple köyümüz bu şekilde.

Bursa’da 2023’ün son, 2024’ün ilk bebekleri dünyaya geldi Bursa’da 2023’ün son, 2024’ün ilk bebekleri dünyaya geldi
  •      Gerçekten gördüğümüz kadarıyla bir senede güzel bir çalışma ortaya koymuşsunuz, peki bu sürede  neler değişti Mahmudiye’de?

 BÜYÜK DEĞİŞİM BAŞLADI..

Muhtar olmaya karar verdiğimde ufak yer olduğumuz için gelen hizmet bize az geliyordu açıkçası, bizim eski muhtarları da kötülemek gibi olmasın ama pek koşturmuyorlardı. Biz şimdi Bursa'dan, Orhangazi'den gelmiyoruz, hep uğraşıyoruz. Ulaşım sorunumuz vardı ulaşım sorunumuzu halletmeye çalıştık haftada 3 gün Burulaş’ın  minibüsleri geliyor İnşallah bunları daha da artırmayı düşünüyoruz  festivalimiz ile birlikte. Biz geldiğimizde ilk olarak, “Ölüye saygısı olmayanın ,diriye de  saygısı olmaz” düşüncesiyle  uzun yıllardır susuz olan mezarlığımıza 3 tane çeşme bağlattık. Abdest almaya yer yoktu orada, sonra etrafına parke taşı yaptırdık, komple iç yollarını yaptırdık. Bunun yanı sıra burada traktörlerin  giremediği  eşeklerin anca girebildiği  patika yollar vardı herkesin sonuçta resmi yolu yoktu. Herkesten muvafakatname aldık ve bunların neticesinde bu tarla aralarına yol açtık. Çünkü bu büyük bir sıkıntıydı, insanlar traktörlerle bile kendi tarlalarına gidemiyordu. Yol olmasını herkes desteklediğinden güzel bir çalışma örneği gerçekleştirerek bu sıkıntıyı giderdik.


 

  •      Peki Muhtarım Mahmudiye Mahallesi'nde muhtar olma fikri nereden geldi?


MAHMUDİYE TEKTİR

Köyümüzde çok  eksik  vardı. Bizim köy Orhangazi'nin en yüksek köyü olması ile birlikte aynı zamanda en uzak köyü. Bunun yanı sıra da her iki taraftan manzarası olmasıyla  Mahmudiye bu konuda tektir. Burada  kış  aynı zamanda sert geçer, çok ayaz yapar soğuk olur. Bu da tabii toprak için çok faydalı meyvecilikte başladı, ceviz başladı, buralarda şu an tıbbi aromatik bitki denemeleri de yapılıyor yaban mersini bunun yanı sıra salepte ektik, deneme maksadıyla. Sonuçlar çok güzel. Çilek Mayıs'ta başlar yediveren çilek Aralık ayına kadar devam ediyor, Ocak'ta bile satmışlığımız vardır , tabii bu da  sürekli olmasından dolayı köylüye gelir oluyor en büyük sorunlarımızdan biri su sorunumuz, Bununla ilgili gölet çalışması başladı, zemin etüdü yapıldı. Ankara'dan onay bekleniyor, hatta siz gelmeden önce DSİ’den arkadaşlar geldi, her ay dereleri ölçüyorlar, kaynakları ölçüyorlar. 5 sefer ölçmeleri gerekiyormuş, zaten böylece tamamlanmış olacak ve sonrasında da inşallah inşaata başlanacak. Tabii bu gölet bizim için çok önemli göletin gelir kaynaklarımızı daha da artıracak olması bizleri bu konuda heyecanlandırıyor.
    Çalışmalarınızda Gölet önemli bir yer tutuyor sanırım muhtarım ve  köy için çok önemli değil mi?

GÖLET TALİHİMİZİ DEĞİŞTİRECEK..

Gölet mezarlığın öbür tarafında olacak inşallah ve köyün  % 85'i sulanacak, sulu tarıma geçecek. Bizim köyümüzün olduğu yer 527 metre  rakım, suyun çıktığı yer 680 metre, köyün en tepesi 750 metre  rakım. Biz yıllık 450-500 ton civarı çilek üretiyoruz, bu sulama olduktan sonra bu 1500-2000 tona bile çıkabilir bizim için çok önemli sulamalı  tarım çok önemli ben şahsen tarlama getirebilmek için  20 kilometre öteden su çektim. Bu tabii  insanlarımız için büyük zahmet.Hemen yanımızdaki  suyun bu velinimeti  mutlaka bizim için yararlı bir hale getirmek istiyoruz. Gölet çok önemli.

Çileğimizin tadı hiç bir yerde yoktur

Tarım Bakanımız Bekir Pakdemirli’ye  Karacabey'de Aralık ayında Çilek ikram etmiştik, Ziraat Odası Başkanımız götürmüştü o zamanlar  kasım-aralık aylarında çok lezzetli oluyor çileklerimiz. Bakan bey  sormuştu bu çilekler nereden geliyor diye.  Mahmudiye’yi orada ona tanıtmıştık ve sonrasında işte bizim gölet ile ilgili sıkıntılarımızın  olduğunu belirttik, o da bize bu şekilde yardımcı oldu sonrasında DSİ 1. Bölge Müdürü Hayati Bey buraya geldi yeri gördüler, tespitini yaptılar, üç buçuk ay zarfında zemin etüdünü yaptılar bu işler bitti şu an dediğim gibi su ölçümleri yapılıyor en kısa zamanda da hayata geçmesini bekliyoruz. 2020'de inşaat başlayacak denilmişti, ama tabi bizde bunun  bir an evvel hayata geçmesi ile ilgili sabırsızlanıyoruz bu manada Sayın Bakanımıza, sayın bölge Müdürümüze sayın  belediye başkanlarımıza teşekkür etmek istiyorum.


    Peki Sayın muhtarım, tabii röportajımız da hızla ilerliyor köyümüzde şu da olsa, şu tür hizmetler gelse Mahmudiye için iyi olur , güzel olur dediğiniz neler var acaba?


BAŞKANLARIMIZ,ALİNUR AKTAŞ’A VE BEKİR AYDIN’A SONSUZ TEŞEKKÜRLER..

Bizim yol sorunumuz var, yolumuz dardı, genişletildi. Mayıs'ta asfalt işlerinin başlayacağını söylediler. İhtiyaç olan yerlere çelik bariyerler ve kanalların da yapılacağı söylendi. Satıh asfalt, dişli asfalt olacak çünkü, bizim buraları yüksek olduğundan tabii kışın da büyük sıkıntı oluyor, bu şekilde olması da çok iyi. Yolumuz inşallah çok da güzel olacak Büyükşehir Belediyesi’ne de bu yolumuzu yatırım planına aldığı için onlara da buradan teşekkür etmek istiyorum Sayın Başkan Alinur Aktaş'a ve diğer bütün Müdürlerimize, amirlerimize buradan  teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Ayrıca Orhangazi Belediye Başkanımız Sayın Bekir Aydın’a da yardım ve desteklerinden ötürü  teşekkürlerimi iletmek istiyorum.

    Muhtarım, röportajımızın sonunda neler eklemek istersiniz?


GÖLET VE TURİZMDE  CANLILIK TERSİNE GÖÇÜ  BAŞLATIR.!!

Bizim burada festival yapmış olduğumuz piknik alanımız var. Yazın burası çok doluyor birçok piknikçi  geliyor,  Burulaş'ın haftada 3 gün servis yaptığını  söylemiştim, inşallah bunu  ileride daha da artıracağız. Kooperatifimiz aracılığıyla da belki de olabilir. Bilhassa pazar günü olması çok çok önemli bizim için. Çünkü bu festivalimiz buralara  renk katıyor, değer katıyor. Buradan yer alan İstanbul'dan gelen arkadaşlar da var işte gördüğünüz gibi Osmangazi Köprüsü'nden 45 dakikada İstanbul'dan buraya geliyorlar hafta sonları. Piknik alanının orada 100 dönüm orman var ,oraya başvurduk orayı kooperatif olarak alacağız orasına piknik alanı, bungolow evler, Midilli adları gibi hizmetler vermeyi, burayı Cumalıkızık gibi tanıtmayı, turizme açmayı düşünüyoruz. Bu manada da tabii birçok televizyon programı da geldi burada çekimler yaptılar. Çünkü burasının bu güzelliği herkesin diline  destan. Hatta bazıları kalmak istiyor işte kalınacak yer olmadığını duyunca üzülüyorlar. Piknik alanının oraya et mangal türü gibi işte kahvaltı yapabilecekleri, sonrasında geceleri kalabilecekleri gibi bir tesis açmayı hedefliyoruz. İşte ATV turları  olabilir, atlarla gezebilecekleri, doğa yürüyüşü yapabilecekleri yerler olabilir. Her şey olabilir, işte güzel bir  konumumuz var. Hem İzmit Körfezi manzarası, işte Osmangazi Köprüsünü de görüyorsunuz, arka tarafta  görmüş olduğunuz gibi hem İznik Gölü manzarası hem Uludağ manzarası her şey çok güzel. Havası, oksijen yoğunluğu, başta çilek olmak üzere yapmış olduğumuz üretimler. Bunun yanı sıra hayata geçireceğimiz tesisle , turistik açıdan kendimizi daha da geliştirerek bir turistik köy olmayı turistlere zamanlarını  güzel geçirecekleri bir hizmet   sunmayı düşünüyoruz. Bu manada çalışmalarımızı devam ettiriyoruz, inşallah bunlar da artık hayata geçmeye başlamasıyla tersine göçte başlayacak. Gece, gündüz, Bursa, Orhangazi için çalışıyoruz yılların  birikmiş  eksikliklerini gidermek için uğraşıyoruz. Başta mahalle sakinlerimiz olmak üzere Orhangazi'de yaşayan bütün hemşerilerime, Bursa'da yaşayan bütün insanlarımıza herkese buradan sevgi, saygı ve esenlikler diliyorum.