Özlem ATAÇ 

Kumaşlar yalnızca giyimde değil günlük hayatımızda pek çok alanda karşımıza çıkıyor, her alanda kumaşla iç içeyiz. Buna rağmen çok azımız seçilen kumaş türünün sağlığımıza zarar verdiğinin farkındayız. 22 yıldır kumaşla iç içe olan Barış İslam Kocabaş gazetemize doğru kumaşı anlattı. Kocabaş, günümüzde kumaşın zarar veren bir hale dönüşmeye başladığını belirterek, “Kumaşı sadece günlük hayatımızda giyimde kullanmıyoruz, hayatımızın pek çok alanında karşımıza çıkıyor. Nevresimlerimiz, mobilyalarımız ve arabalarımızdaki döşemelere kadar günlük hayatın neredeyse her alanında kumaşla iç içeyiz. Ama böyle olmasına rağmen çok azımız seçilen kumaşın sağlığımız için önemli olduğunun FARKINDAYIZ. Buradan vatandaşlara sesleniyorum dolabınızda naylon, polyester, akrilik adına ne varsa terk edin, pamuk, keten, yün, ipek ve kaşmir gibi kumaşlar kullanın” dedi. 

Bursa’da 2023’ün son, 2024’ün ilk bebekleri dünyaya geldi Bursa’da 2023’ün son, 2024’ün ilk bebekleri dünyaya geldi

KIRIŞANI SAĞLIKLIDIR
Bugünkü giyim mağazalarına bakıldığında suni ipek, polyester, akrilik, asetat ve naylon gibi sentetik kumaşlardan başka bir ürün bulunamadığını söyleyen Kocabaş, “Sunulan ürünler leke tutmayan, kırışmayan, nanoteknoloji ile üretilen suni kumaşlardan öteye gitmiyor ne yazık ki. Kumaşların yeni teknolojiye ayak uydurması işleri kolaylaştırırken, sağlığımızı da tehlikeye attığı da bir gerçek. Kimyasal işlem görmüş doğal veya sentetik her türlü kumaş, cilt yoluyla vücudunuza nüfuz ediyor. Özellikle parlak renkli, plastik baskılı kıyafetler sadece yetişkinlerin değil çocukların da sağlığını etkiliyor. Yararlı bir kumaş derseniz en iyi kumaş pamuklu ve keten kumaştır. Polyester derseniz teni yakabilir. Biz bunu müşterilerimize de anlatmaya çalışıyoruz. Müşterimiz kumaşı ararken kırışmasın aynı zamanda terletmesin diyor. Ama kırışan mal sağlıklı ve güzel maldır. Pamuk, keten kırışır ama cilde zarar vermez. Polyester kırışmaz ama cilde zarar verir ve terletir. Mesela ablamız geliyor ben Umre’ye gideceğim kırışmayan kumaş istiyorum diyor, bende naylonu vermek zorunda kalıyorum. Ama biz her zaman müşterilerimize de anlatıyoruz kumaşın görünüşü kadar sağlığınızı da düşünün diye” ifadelerini kullandı. 

KENDİ KIYAFETİNİZİ KENDİNİZ DİKİN
Yaklaşık 22 yıldır kumaşla iç içe olduğunu söyleyen Kocabaş, “Hem fabrikasında çalıştım hem toptanın da şu anda ise perakende kısmındayım. İnsanlar için yararlı bir iş yaptığımızı düşünüyoruz. İnsanlar daha uyguna giyimlerini ihtiyaçlarını bizler sayesinde mal edebiliyorlar. Hazır giyimde çok uçuk rakamlar söz konusu olabiliyor. Burada 5 TL’ye bile kumaşımız var. Cumartesi günleri özel indirimlerimiz oluyor. Mesela bir triko kumaş şu an 15 TL. İnsanlar 30 TL’ye kendine bir tunik dikme imkanı buluyor. Kapalı çarşıdayız 3 katlı mağazamızda hizmet veriyoruz. Burada müşterilerimize hizmet etmenin dışında onlar için iyi olan şeyleri anlatma fırsatı da bulduğumuz zamanlar oluyor. Ben buraya kumaş almaya gelen ablalarımı BUSMEK kurslarına yönlendiriyorum. Gelip buradan 15 TL’ye kumaş alıyor ama gidip 100 TL’ye terziye diktiriyor. Bende bunu doğru bulmuyorum kendiniz dikin diyorum. Gidin kurslara öğrenin kursa gitme imkanları yoksa şu an teknoloji baya gelişti internetten bile dikim dersi veren videolar var. Hatta bunu söylediğimiz müşterilerimizin birkaç gün sonra gelip bak oğlum bunu ben yaptım dediğini bile gördük. Bu beni çok sevindirmişti. Hiçbir şey zor değil herkes kendi terzisi olabilir yeter ki öğrenmek için bir çabanız olsun” şeklinde konuştu.