Mehmet ÇETİNKAYA

Toksikoloji biliminin kurucusu Paracelsus: ‘Her madde zehirdir. Zehir olmayan madde yoktur; zehir ile ilacı ayıran dozdur’ demiştir. Aşırı su içerseniz hipotansiyona bağlı olarak ölebilirsiniz. Doz çok önemlidir. Dertlerimizin devası İlaçların dozu hakkında eğitim alan tek meslek ise eczacılardır.

Telefon rehberimizde mutlaka bulunması gereken yedi önemli meslekten biridir eczacı.

‘aGazate’ okurları için sevgili okul arkadaşım ve 27 yıl 2 ay 13 gündür İnegöl’de Hacettepe Eczanesi olarak aynı adreste aynı hizmet kalitesi ile canla başla çalışan eczacı Tamer Uşak’la sizler için bir söyleyişi gerçekleştirdik.

Bugünlerde eczacılığın ve eczanelerin durumu nedir?

Eczaneler olarak birinci basamak sağlık kuruluşuyuz. İş yükümüz diğer zamanlara göre daha farklı. Kesinlikle halktan ilk talebimiz evde kalmaları. Çıktıklarında da maskesiz çıkmamaları gerekiyor. Zaten belirli yaş gruplarına devlet sokağa çıkma yasağı uyguluyor. Biz de hastalarımıza daha rahat hizmet verebilmemiz için mümkün olduğunca eczanemizde tedbirler aldık. Belirli mesafe kurallarını sıkıca uyguluyoruz. Nöbetlerde hastalarımızı mümkün olduğunca dışarıda bekletiyoruz hava koşullarını da göz önüne alarak. Tek tek hastalarımızın reçetelerini kabul ediyoruz. Maske ve eldiven kuralını mutlaka uyguluyoruz.

Dünyada ihracatın ve ithalatın neredeyse durduğu bir dönemde ilaç stoklarında bir sorun yaşar mıyız?

Mutluluğun yolu Osmangazi'den geçti Mutluluğun yolu Osmangazi'den geçti

Şimdilik öyle bir sıkıntımız yok. Depolarımızda yeterince ilaç stoklarımız var. Bir 6 ay daha olsa biz bu konuyu rahatlıkla idare ederiz. Pandemiden önce de bazı ilaç kalemlerinde sorunlar zaten yaşıyorduk ama o genel bir sorundu; onun dışındaki ilaçlar için bir sıkıntı söz konusu değil.

Peki, bu kronik hastalıklara sahip olan insanlar için reçete konusunda ne gibi çözümler getirildi?

Pandemi ile beraber alınan kararda raporlu ilacı olan kronik hastaların sağlık ocaklarına veya hastanelere gitmeden eczanelerde sanal reçete oluşturarak ilaçlarını karşılıyoruz. 418 uygulaması diyoruz buna. 65 yaş üstü olup eczaneye gelemeyen hastalarımız için de onlara ilaçlarının hazır olduğu konusunda haber verip gönüllülük esaslı ulaştırıyoruz.

BURSA İYİ DURUMDA

Peki, İnegöl’de son durum nedir pandemiyle alakalı?

Biliyorsunuz Bursa olarak 4. büyük şehir olmamıza rağmen vaka sayısında 10. sıralarda seyrediyoruz. Türkiye genelindeki tabloya bakarak bu bizim için sevindirici bir şey. İnegöl için de bildiğimiz kadarıyla 9 hastamız ve 1 vefatımız var. Vefat eden kişi de yurt dışından hasta olarak gelen 60 yaş üstü bir kişi. İnegöl ve Bursa olarak iyi gidiyoruz.

Sağlık sektöründen biri olarak Covid-19 kapsamında Türkiye’nin uyguladığı sağlık politikasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Biliyorsunuz, ilk vaka 10 Mart tarihinde görüldü. O vakitten bu yana oldukça iyi politikalar yürütüldü. Bilgileri direkt Sağlık Bakanımız Dr. Fahrettin Koca’nın ağzından alıyor olmak bilgi kirliliğinin önüne geçiyor. Ne kadar çok test yapılırsa o kadar hızlı yol alacağız. 30 Nisan tarihine kadar olan süreç çok önemli. Vaka sayısı henüz peak noktasına ulaşmadı. Artışlar olacaktır ancak Avrupa’ya bakaraktan vaka sayımızı çok iyi görüyorum. Üstümüze düşen şey öncelikle kesinlikle evde kalmak. Çıkmak durumundaysak da maske takıp önlemleri almak. Düşünün virüs maske takarken önce sizin maskenizi aşacak oradan benim maskemden geçecek, bu zor bir ihtimal. Biz elimizden geleni yapacağız. Herkese sağlıklı günler dilerim.