Deksametazon, bazı hastalıklarda enflamasyonu hafifletmek için kullanılan, uygun maliyetli, yaygın bulunan bir ilaç. Araştırmacılara göre COVID-19 hastalarında ölüm oranını azaltan ilk ilaç da bu…

İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’nde yapılan, İngiltere Ulusal Sağlık Araştırma Enstütüsü (NIHR) tarafından desteklenen kapsamlı bir araştırmaya göre deksametazon, COVID-19 mücadelesinde çok önemli bir rol oynama potansiyeline sahip. Araştırmacılar bu ilacın solunum desteği verilen hastalardaki ölüm oranını 3’te 1, oksijen desteği verilen hastalarda ise 5’te 1 oranında azalttığını belirledi.

“TÜM DÜNYADA İNSANLARIN HAYATINI KURTACAK BİR İLAÇ”

İngiltere Sağlık Bakanlığı Sağlık İdaresi Başkanı ve Sosyal Bakım Bakım Baş Bilimsel Başdanışmanı Prof. Chris Whitty, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “COVID-19 için şimdiye kadarki en önemli deneme sonuçları elde edildi. Yaygın şekilde bulunan, güvenli ve bilinen bir ilaç, oksijen ve solunum desteğine ihtiyaç duyan hastalarda ölüm oranını ciddi şekilde azaltıyor. Bu araştırmanın yapılmasını sağlayan ve araştırmayı yürüten herkese teşekkür etmemiz lazım. Tüm dünyada çok sayıda kişinin hayatını kurtacak” diye konuştu.

7.110 KİŞİ BUNUN HAKKINDA KONUŞUYOR

Tayland'da sınıf çöktü: 2 yaralı Tayland'da sınıf çöktü: 2 yaralı

Deksametazon kullanılsaydı binlerce insan kurtarılabilirdi

Araştırmacılara göre ucuz ve yaygın bulunabilen deksametazon salgının başından itibaren COVID-19 vakalarında kullanılabilseydi, fazladan 5.000 kişinin yaşamını kurtarmak mümkün olacaktı.

Uygun maliyeti nedeniyle, ilacın gelişmekte olan ülkelerin verdiğin mücadelede son derecede önemli olduğu ifade ediliyor.

COVID-19 hastalarının %95’inin hastaneye gitmeden iyileştiği tahmin ediliyor. Hastaneye yatması gereken hastaların da çoğu iyileşiyor. Ancak kritik durumdaki bazı hastalara oksijen veya solunum cihazı desteği sağlanması gerekiyor.

COVID-19 HASTALARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ NE?

Deksametazon tam da bu hasta grubu için kritik kayda sağlıyor. SARS-CoV-2 virüsü ile savaşan vücudun bağışıklık sisteminin neden olduğu hasar, bu ilaç sayesinde engellenebiliyor.

Enfeksiyon karşısında bağışıklık sisteminin verdiği aşırı tepkiye “sitokin fırtınası” deniliyor. Vücudun verdiği bu reaksiyon vücuttaki dokulara zarar verebiliyor ve bazı durumlarda ölümle sonuçlanabiliyor.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar 4.000 hastadan alınan veriyle kıyaslandı, solunum cihazında bağlı hastaların ölüm oranının %40’tan %28’e gerilediği görüldü.