Projenin mimarları Mehmet Ustael ve Serkan Ünal, toprağın kalitesini artırmak ve organik ürün yetiştiriciliğine katkıda bulunmak amacıyla "Solucan Gübresi" üretimi yapıyor. Her 21 günde bir üreyen solucanların sayısı bugün tam 400 bine ulaşmış durumda.

5 MİLYON SOLUCANA ULAŞACAĞIZ

Kırmızı Kaliforniya Solucanı olarak adlandırılan bu tür, büyük baş hayvan gübresi ile besleniyor. Daha sonra ise dışarı atılan enzimler organik gübre oluyor. Ustael ve Ünal´ın hedefi 5 milyon solucana ulaşmak. Bununla da ayda 90 ton organik gübre hedefliyorlar. Projenin mimarlarından Mehmet Ustael, " 1950´li yıllar da Amerika´da ortaya çıkan araştırmalar sonucunda solucan gübresinin toprak düzenleyici olduğu, toprağın kaybettiği vitamini ve minareli geri verdiği kanıtlanmış. ABD´de yaklaşık 70 yıldır solucan gübresi üretiliyor. Türkiye´de ise yakın yıllarda bu sistem geldi. Bizde bir kaç girişimci olarak, bu işe girdik" dedi.

KALİTELİ ÜRÜN ELDE EDİLİYOR

Gübre üreten solucanın bildiğimiz solucan olmadığını anlatan Ustael "Bu tür Kırmızı Kaliforniya Solucanı (Esentiya Firotida) olarak biliniyor. Solucanların sindirim sistemleri yoktur. Yedikleri besinlere kendi enzimlerini geçirerek parçalayıp yok ediyorlar. Bunun dışında da çıkardıkları dışkıda da bu enzimler kalmakta. Toprağın karbon azot dengesini ayarlıyor. Kaybedilen vitamin ve minareller geri kazanılıyor. Bitkilerin erken hasata sağlayan yatkın olmasını sağlıyor. Sıcak ve kurak bölgelerde daha az sulama ihtiyacı duyuyor. Bu sayede kaliteli ürün elde etmiş oluyoruz" şeklinde konuştu.