Özlem ATAÇ

BTSO'dan önemli adımlar BTSO'dan önemli adımlar

Türkiye 2019 yılı sonunda milli teknoloji yolunda önemli bir gelişmeye imza atarak, tamamen Türk yapımı olan Yerli Otomobili Türkiye’ye tanıttı. Bursa Teknik Üniversitesi, ülkemizin teknolojik gelişmesine ve ekonomik kalkınmasına hız kazandıracak bu önemli projeye katkıda bulunmak adına ‘Türkiye’nin otomobili ve Bursa’ konulu panel düzenledi. BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir'in moderetörlüğünde gerçekleşen panele, konuşmacı olarak BTSO Başkanı İbrahim Burkay, BTÜ Otomotiv Uygulama ve Araştırma Merkezi Md. Dr. Öğr. Üyesi Kemal Furkan Sökmen katıldı. Yerli Otomobilin yıllardan beri bir hedef olduğundan bahseden Burkay, artık dünyada ekonomik anlamda ülkelerin yarışmadığını, ekonomik anlamda kentlerin ve ülkelerin yarıştığını belirtti. 

AKILLA KENTİN BULUŞMASI BAŞLIYOR
“Bu araba bize verilmiş bir nimet” diyen Burkay, “Biz ülke olarak aylık 1000-1200 dolar geliri olan bir ülkeyiz. Ülkemiz önüne çok farklı hedefler koydu. En iyi 10 ülkenin arasına gireceğiz dedik. Bizim kendi hikâyemizi yazmamız için bu otomobil çok önemli. Bu araba bize verilen bir nimet. Yüzlerce yıl bizim atalarımız dünyayı yönetmişler. Bizim de dünyayı iyi okuyup projelerimizi şekillendirmemiz gerek.  Bakın üniversiteler şehrin aklıdır. Biz bugüne kadar bu aklı çok kullanmadık. Şimdi yeni yeni akılla kentin buluşması başlıyor. Ya bunu yapacağız ya da bunu yapan başka ülkelere gideceğiz. Ama o ülkede yaşatmazlar bizi. Öyleyse bu aklı bu kent ile buluşturacağız” şeklinde konuştu. 

DÖNÜŞÜM SÜRECİ BAŞLATACAK
Yerli otomobilin bir dönüşüm süreci başlatacağından bahseden Burkay, “Zenginlik ilkelerini bölgeler yazar. Her ülkenin zengin bölgesi vardır. Yerli otomobil bize ne katacak derseniz eğer, bizim binlerce yan sanayi firmamız var ve bunlar ana sanayiye hizmet ediyor. Yerli otomobil bizim için dönüşüm sürecini başlatacak. Bu projenin başarılı olabilmesi için Bursa kesinlikle olmazsa olmaz öncelikli şartlardan bir tanesiydi. Ülke olarak biz bu projenin başarılı olmasını istiyoruz. Çünkü ülkenin geleceği buna bağlı. Bu değişim ve dönüşüm Bursa’yı bambaşka bir yere taşıyacaktır. Türkiye'nin otomobili Bursa'yı 50 yıl içerisinde çok ileriye taşıyacak. Bursa Teknik Üniversitesi'nin bu konuyu ele alıp, bizleri buraya çağırmış olması benim için çok önemli” dedi.

İŞ EHLİNE TESLİM EDİLMİŞ
“Otomotiv sektöründe Bursa çok iyi bir yerde” diyen BTÜ Otomotiv Uygulama ve Araştırma Merkezi Md. Dr. Öğr. Üyesi Kemal Furkan Sökmen, “Yetişen personel de çok başarılı. Stil detaylarını inceledim. Söylendiği gibi bir İtalyan firmasına verilmemiş. Tamamen bizim Türk ekibi tarafından yapılmış. Tasarımı da çok beğendim, beklediğimden fazla güzel. İş ehline teslim edilmiş ve ortaya çok güzel bir tasarım çıkmış. Direksiyonda ahşap dikişler var ve ben ilk defa bir otomobilde direksiyonda ahşap gördüm. Tasarım birçok araçtan çok daha iyi. Dış aydınlatmada Tesla'dan çok daha iyi bir aydınlatma kullanılmış. Bizim de dizel kültüründen çıkıp, elektrikli otomobili kullanmayı öğrenmemiz gerek. Bu otomobil Bursa için çok büyük bir şans ama ondan önce bu proje Bursa için çok büyük bir sorumluluk” diye konuştu.