Özkan YILDIRIM

Öncelikle Kenan Bey bizleri, ekibimizi ofisinizde konuk edip misafir ettiğiniz için teşekkür etmek istiyorum. Sizi tanıyarak isterseniz röportajımıza başlayalım sonrasında değişik konularla ilgili sorularımız da olacak.

2001’DEN BU GÜNLERE

---Bende şahsım adına, grubumuz adına sizlere hoş geldiniz diyor teşekkür ediyorum.

Ben Kenan Doğruyol. 1978 Ardahan-Posof doğumluyum. Makine Mühendisiyim. Evliyim üç erkek çocuk babasıyım. Aile şirketlerimizin oluşturmuş olduğu Doğruyol Grubun Yönetim Kurulu Başkanıyım. 4 kardeşin en büyüğüyüm. Her şirketimizin başından bir kardeşim bulunmaktadır. DOĞRUYOL GRUP oluşum olarak bu şirketlerin, kardeşlerin oluşturduğu bir kuruluştur. Doğruyol grup bünyesinde şimdilik altı şirketimiz var. Bunları ve iş alanlarını kronolojik olarak sıralarsak;

2001yılında DOĞTES MÜHENDİSLİK olarak ilk firmamızı kurduk. Doğtes Mühendislik Mühendislik-Doğalgaz-Isıtma-Soğutma-Yangın-Havalandırma alanında faaliyet gösteren ve günümüz de mekanik alanında Bursa’nın en önde gelen firmalarından birisidir. Günümüze kadar bünyesinde yaklaşık 85.000 abone bulundurmaktadır. Doğalgaz hizmetlerinde Bursa’da ilklerin firmasıdır. Birkaç örnek verecek olursak Gürsu osb’yi kuran, Bursa’nın en yüksek binası olan Central Balat doğalgaz projelendirme ve uygulamasını yapan, yine Bursa’nın en yükseği olan Uludağ oteller bölgesinde otellerin doğalgazlı ilk kazan dairesi projelerini yapan, uygulayan ve devreye alan firmadır. Doğtes mühendislik kendi alanın da hamdolsun Bursa’nın ilklerindendir öncülerindedir. 

​Doğtes’te belli bir kademe sarf edince 2010 yıllar da ETİNOKS ENETJİ LTD ŞTİ. kurarakenerji ve fabrika çelik baca tesisatları alanında faaliyet göstermeye başladık. Bura da enerji havalandırma ve baca alanında Bursa’nın çok önemli markalarına fabrikalarına hizmette bulunduk bulunuyoruz. 
 

BAŞARILI PROJELERE İMZA

2015’li yıllara geldiğimiz de on beş yıllık bir iş tecrübesine hem bilgi hem birikim ekleyerek artık inşaat alanın da müteahhitlik hizmetlerini Doğruyol Yapı İnşaat A.ş ‘yi kurarak veremeye başladık. Özlüce, Hasanağa, Akçalar gibi bölgelerde başarılı projelerimiz oldu. 2017 yılında başlayan döviz hareketliliği ve 2019 yıllarında olan pandemi süreci ülkemizi ekonomik istikrar açısından sıkıntılar yaşanmasına sebep olsa da Doğruyol grup olarak bizler bu dönemde DOĞRUYOL BİROL ISITMA SOĞUTMA TEKNİK MALZEMEAŞ’yi kurarak ısıtma soğutma alanında soğuk hava depoları,vrf sisteminde kullanılan bakır boru grubu ve yan ekipmanlarını, klima kompresörü, yedek parçalarını, soğutucu gazları ve ısıtma grubunun yedek parçaları, eşanjör ve diğer yan ekipmanlarını Bursa’ya kazandırdık. Yine bu dönemde ÇELTAŞ İNŞAAT A.Ş ve GENTAŞ İNŞAAT LTD. ŞTİ firmalarının bünyemize katarak grup şirketimizi oluşturduk. Çeltaş inşaat ve Gentaş İnşaat bizim Doğruyol Grup olarak %50’sine sahip olduğumuz diğer %50si ise Altuntaş Grup bünyesinde olan kuruluşlarımızdır. Şuan bu kuruluşlarımızla Balkan mahallesinde Loca 104 ve vadi life 258 projelerimiz yapmaktayız. 104 daire ve kapalı otoparkı, yüzme havuzu, saunası, spor merkezi, tenis kortu olan projemizi yılsonunda teslim ediyoruz inşallah. Vadi life 258 projemizi ise 2022 yılı içerisinde tamamlayacağız. Bunların yanında Hasanağa da devam eden Aspendos 117 projemiz var. 117 daireden oluşuyor bunu da bu yılın sonunda teslim ediyoruz. 

KRONOLOJİK SIRALAMA

Doğruyol grup olarak firmalarımızı toparlarsak ve kronolojik olarak sıralama yaparsak 

Göl Yazıevi'nin konuğu Serdar Uslu Göl Yazıevi'nin konuğu Serdar Uslu

​Doğtes Mühendislik 2001 yılında kuruldu. (Mühendislik-Doğalgaz-Isıtma-Soğutma-Yangın-Havalandırma Mekanik tesisat sistemleri ) alanında faaliyet göstermektedir. 

​Etinoks Enerji 2010 yılında kuruldu (Enerji teknik ve paslanmaz baca sistemleri )alanında faaliyet göstermektedir. 

​Doğruyol Yapı İnşaat A.ş (inşaat alanında ) faaliyet göstermektedir. 

​Doğruyol Birol Isıtma Soğutma Teknik Malzemeleri A.ş. (soğuk hava depoları, klima gazları, vrf bakır boru malzemeleri, klima kompresörü, ısıtma soğutma alnında kullanılan ekipmanlar ve yedek parça malzemeleri satışı) alanında faaliyet göstermektedir

​Çeltaş İnşaat A.ş (inşaat alanında ) faaliyet göstermektedir.

​Gentaş Mühendislik İnşaat Ldt. Şti (inşaat alanında ) faaliyet göstermektedir.

Hamdolsun Doğruyol Grup olarak bu altı firmamız ile Bursa’mıza hizmet etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Ülkemize, üretime, istihdama katkı sağlıyoruz, sağlamaya da devam edeceğiz inşallah.

İşsizlikten ziyade eğitimli insan açığımız var

İstihdam ve ülkemize milletimize olan katma değer bizim önceliklerimiz arasında biz bu şirketleri kurarken temel amaçlarımızdan biriside istihdama katkı sağlamak. Üretime katkı sağlamak hamdolsun bir nebze de olsa bunları başarmış durumdayız. Daha da katkılar sağlayacağız bunlarla ilgili projelerimiz var. ARGE çalışmaları yapıyoruz. Ama istihdam konusunda biraz farklı düşüncelerimiz ortaya çıkıyor bu arge çalışmalarımız da. Şöyle izah edeyim ülkemiz de işveren personel ararken insanlarımız da iş arıyor. Böyle bir tezatlık var. bunun temel sebebi işsizlikten ziyade iş alanıyla alakalı eğitimli insan açığı var. Günümüz de bir çok sektör de alanında yetişmiş nitelikli personel arayışı var, teknik personel arayışı var ama bunun yanın da iş bulamayan bir çok üniversite mezunu ve ilkokul mezunu insanımız var. Bu sorunun temel kaynağı eğitim programı. Bence iş alanlarının ihtiyaçlarına göre nitelik ve nicelik sayısı belirlenip ona göre eğitim verilmelidir. Umuyorum ki en kısa zamanda bu eğitim anlayışımız değişir ve daha çok istihdam amaçlı iş bulabilen ve iş yapabilen bir merkez haline dönüşür yoksa gelecekte işlerimiz daha da zorlaşabilir. İşsizlik ve nitelikli personel sorunu bu gibi teoremlerle çözülebilir. 

Umuyorum ki ülkemiz de hiçbir insan işsiz kalmasın hiçbir işveren de personel noktası ile ilgili zorluk çekmesin. Birimizin sorunu hepimizin sorunu birimizin mutluluğu hepimizin mutluluğu. İnşallah ülke olarak, tüm milletimizle daime mutluluğu artanlardan oluruz. 

Peki Kenan Bey Doğruyol Grup’un gelecek hedefleri ile ilgili bizlere neler söylemek istersiniz?

GELECEĞİN DÜNYASI YENİLENEBİLİR ENERJİ

Okurlarımızı da daha fazla sıkmamak adına kısaca şunları söyleyebilirim. Geleceğin dünyası yenilenebilir enerji. Bizimde Doğruyol grup olarak gelecekteki hedeflerimiz arasında yenilenebilir enerji var. Dünyada enerji sistemi değişiyor. Ülke olarak millet olarak bursa olarak ve Doğruyol Grup olarak bizim buna ayak uydurmamız lazım. ‘fotovoltaik’ enerji sitemi kurmak gibi bir düşüncemiz var. İnşallah başarılı oluruz. Güneşten aldığımız enerjiyi evinizde, arabanızda, sanayide, bütün alanlarda kullanacaksınız. Biz bu teknolojide çok geriyiz bir fotovoltaik teknolojisini kurup bu yolda ilerlemek istiyoruz ama tabi biz yapamazsak artık çocuklarımız yapacak ülkenin şartları, teknolojisi her şey çok değişecek. Gelecek de bu büyük bir ihtiyaç şu an dünyada en iyi teknoloji solar teknoloji yenilebilir teknoloji. Bu da sadece güneşten geliyor başka gelen yer yok, böyle bir hedefimiz var. Devletimizin bu konuda çok duyarlı olması lazım yatırımcı sektör temsilcilerinin önlerinin açılması lazım çünkü artık devir yerin altından petrol çıkar devri değil bu aşamaları enerji de dünya geçti. Artık devir yenilenebilir enerji devri. Havadan sudan güneşten topraktan yenilebilir enerji üretmek. Bizlerinde gelecek hedefleri arasında böyle sistem kurmak bunları geliştirmek gibi düşünceler var. 

Emin Başkan çok gayretli

  ****Son sorumuz da Bursaspor ile ilgili Kenan Bey. Nasıl görüyorsunuz Bursaspor'u bu sene acaba hedeflediği Süper Lig’e  çıkabilecek mi bu yönde taraftarımız  çok sabırsız biliyorsunuz?

Emin Başkanımı uzun zamandır tanırım, iş icabı. Çok gayretli, çok çalışkan bir arkadaşımız. Doğru ve kaliteli bir hocayla inşallah belirlenen hedefe Bursaspor'un süper lige çıkacağını tahmin ediyorum. Ancak tabii biraz da taraftarın hepimizin bu yönde odaklanması çok önemli. Odaklanmanın bozulmaması lazım. Hep birlikte tek bir yumruk halinde hareket edilmesi lazım geçmiş dönemlerde başkan olması için gidilen bir işadamı arkadaşın ben size şu kadar milyon TL vereyim ama beni bu işlere karıştırmayın dediğini duymuştum. Gerçekten artık bu haddeye gelmişsek bütün herkesin bu konuyla ilgili düşünmesi lazım gelir diye düşünüyorum. 

KENETLENME ŞART!..

Yani Bursaspor için tüm Bursalıların tüm hemşerilerimiz, tüm şehrimizin elini taşın altına koyması lazım. Başarı hep birlikte gelecektir. Şampiyon olduğumuz sene tüm şehir kenetlenmişti. Şuan en çok ihtiyacımız olan şey bu kenetlenme bence. İnşallah bu olacak bizlerde maddi manevi bursaspora desteğimizi verdik vereceğiz ve süperliğe he beraber çıkacağız. 

Kenan Bey son olarak mesajlarınızı alabilir miyiz?

Az önce söylemiş olduğum gibi ülkede bazı eğitime yönelik kalifiye eleman yetiştirmeye yönelik mutlaka adımların bir an evvel atılması lazım. Onun haricinde Bursaspor camiası olarak inşallah bu sene kenetlenmemiz ve de hedefe odaklanmamız durumunda başarılı olacağımızı tahmin ediyorum. Camia olarak enerjimizi başka başka yerlere harcamayarak Bursaspor çatısı altında toplandığımızda hedefe varmak çok zor olmayacak gibime geliyor. Buradan başta değerli Bursaspor taraftarları olmak üzere Bursa'da yaşayan bütün hemşerilerimize, insanlarımıza,  bütün Bursalılara ve ülke genelinde yaşayan 84 milyon Türk ihsanına Bursa'dan sevgilerimi, saygılarımı göndermek istiyorum, esenlikler diliyorum.