Ufuk IRGAŞ

"Biz eğitim yapan okulların bir parçasıyız, bizi kimse yok sayamaz" diyen Kantin-İş Sendikası Bursa İl Başkanı Fahri Özmen, gazetemize sitem dolu bir açıklamada bulundu. Özmen, "Hepimizin bildiği üzere 13 Mart’tan itibaren okullarımız kapalı ve kantinlerimiz de kapalı. Koronavirüs hepimizin hayatını her alanda etkiledi. 6 ay çok uzun bir süre, hepimizin geçindirmesi gereken ailelerimiz var. Sabit giderlerimiz, ev kiralarımız, kredi kartı borçlarımız, Bağkur pirim ödemelerimiz var. 6 aydır hiçbir gelirimiz yok. Çalışmıyoruz, işsiziz. Bu bizim mesleğimiz. Biz evimizi bu işle geçindiriyoruz. Önümüzdeki süreçte okulların ne şekilde açılacağı, nasıl açılacağı ve ne şartlarda çalışacağımız da belli değil. Kantinci esnafı umutsuz" diyen Özmen, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "21 Eylül’de planlanan eğitim ve öğretim yılında ikili eğitime geçilmesi veya farklı bir senaryonun gündeme alınmasıyla öğrenci sayıları azalacak öğlen yemekhanelere öğrenci gelmeyecek; kantincinin olmayan kazancı daha da düşecek ya da azalacak. Kantin kiralarımızı ödemek bir yana bu zor şartlarda yine evimize ekmek götüremez hale geleceğiz. Bizleri virüs değil bu geçim sıkıntısı ve stres öldürecek. Bizlerin biraz nefes alması için devletimizden destek ve yardım bekliyoruz. Bağlı bulunduğumuz Bakanlıklarla sürekli iletişim halindeyiz. MEB tarafından yayımlanan ve 81 il milli eğitim müdürlüğüne gönderilen yazıda ‘Eğitim ve öğretime ara verilmesi durumunda kiracının çalışma süreleri ve kirası dondurulur’ diye açıkça ifade etmesine rağmen bu süreçte dahi kantin kiralarına başta Ankara olmak üzere %500 varan artışlar yapıldı. Sendikamıza her gün bu konuyla alakalı yüzlerce telefon geliyor. Bu süreçte sözleşme yenilemez, muhammen bedel yapılamaz. Yapılan muhammen bedel ve kira artışlarının iptal edilmesini ve 2020-2021 Eğitim Öğretim yılından kira alınmamasını talep ediyoruz."

Yalın çalışmalara büyük ödül Yalın çalışmalara büyük ödül

DEVLETİMİZ SAHİP ÇIKMALIDIR

Fahri Özmen kantinci esnafının 2020-2021 eğitim ve öğretim yılında tüm hijyen şartlarını uygulayarak göreve hazır olduğuna da değindi. Covid-19 önlemleri kapsamında Mart ayında başlayan uzaktan eğitimle birlikte zor günler geçirdiklerini, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yeni normal hayat ismini verdiği 1 Temmuz sonrası birçok iş yerinin açıldığının altını çizen Özmen, velilere de endişe etmemeleri yönünde mesaj verdi.

OKULLAR AÇILMASIN DİYORLAR AMA...

Okulların açılması yönünde çıkan tartışmalarda velilerin de ikiye bölündüğünü ifade eden Özmen, velilerin endişelerinin yersiz olduğunu belirtti. Yeni normal hayata geçişle birlikte açılan; AVM, halı saha, kafe, oyun salonları, restoran gibi işletmelerde çocukların sosyal mesafe kurallarına pek fazla uymadığına da dikkat çeken Özmen, “Çocuğuma herhangi bir hastalık bulaşır mı, diyerek okullara öğrencisini yollamak istemeyen velilere şunu sormak istiyorum. Normalleşme süreciyle birlikte; kafeler, internet kafeler, halı sahalar, açıldı. Veliler çocuklarını bu noktada takip edebiliyor mu? Ben özellikle oyun konsolu bulunan kafelere gittim. Bir oyunu 4 kişi birlikte omuz omuza oynuyor. Her şey normal ama konu eğitime gelince ne hikmetse ‘okullar açılmasın’ diyorlar. Ülkemizin eğitime ihtiyacı var” dedi.

PAKETLİ ÜRÜNLER DAHA SAĞLIKLI

Özmen, şöyle devam etti: “Okul kantinlerinde dönemin Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı imzasıyla yayımlanan genelgeye göre satışı yapılacak gıda ve içeceklerin kriterlerinin yeniden belirlendiğini hatırlatan Özmen, Covid-19 dönemi dolayısıyla bu genelgenin de düzenlenmesi gerektiğine değindi. Özmen, tabi ki öncelikle çocuklarımızın sağlığı önemli... Bir esnaf olarak devletimizin bizim de yanımızda olmasını istiyoruz. Biz çalışırken pandemiden önce de; bone, maske ve eldiveni kullanıyor ve hijyene önem gösteriyorduk. Velilerimiz çocuklarımızı okula gönderirken biz kantinci esnafına ve okullarına güvensinler. Devletimiz zaten gerekli önlemleri aldı. 2016 yılında yayımlanan satışa uygun olmayan ürünler konulu bir genelgemiz var. 2016 genelgenin biraz daha esnek hale getirilmesini istiyoruz. Bu genelgede paketli ürünlerin satışa uygun olmadığı yazıyor. Biz şu anki süreçte paketli ürünlerin daha güvenilir olduğu düşüncesindeyiz. Paketli ürünler şu ortamda daha sağlıklı. Bu genelgenin tekrar düzenlenmesini talep ediyoruz.”