TFF 2. Lig: Bursaspor: 0 - Afyonspor: 3 TFF 2. Lig: Bursaspor: 0 - Afyonspor: 3

Akın GÜLER

Geçtiğimiz hafta sonu Mustafakemalpaşa ilçesinin Kabulbaba Dernek Başkanı Hüseyin Tokat, Kabulbaba muhtarı Fevzi Ülker, Güreş Ağası Niyazi Dal ve mahalle halkının katkılarıyla 346. sı yapılan geleneksel Kabulbaba yağlı güreşleri usta Çırak çekişmesine sahne oldu. Altı başpehlivanın kıran kırana kapıştıkları güreşlerde Ustası Ali Rıza Kaya'yı yenen çırak Yalçın Öncül başpehlivan oldu

KÖYÜME SEVDALIYIM

13 boyda yaklaşık iki yüz pehlivanın kispet giyerek çayıra çıktığı güreşler öncesinde Kabulbaba Güreşleri’nin geçmiş yılların güreş ağası Erhan Adalıer, doğduğu köyüne sevdalı olduğunu dile getirirken, “Hayat şartları yüzünden Bursa'ya taşınmak zorunda kaldım. Yaşamımız gereği köyümüzden uzak kalsak da senede bir günde olsa köyümüze gelip ahalimizle hasret giderip eski günleri yad ediyoruz. Bugün de o tarihi günlerden birini yaşamak için burada bulunuyoruz” dedi.

DÜNYA DUYUYOR

Tarihi güreşlerin köyde yaşayan yaklaşık 400 yüz kişinin maddi katkılarıyla gerçekleştirildiğini vurgulayan güreş ağası ve MAR-ESEN Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Adalıer, “ Elmalı, Domaniç ve Kırkpınar’ın ardından dördüncü sırada yer alan Kabulbaba güreşlerine büyük ilgi görüyor. Osmanlıdan bize miras kalan köyümü hiçbir zaman unutmadım ve unutmayacağım. Köyüm geleneksel yağlı güreşlerle adını başta Türkiye, daha sonra da dünyaya duyurdu. on derece maliyetli olan ata sporumuz yağlı güreşi için 50 bin lirayı gözden çıkarmak gerekiyor. Bursa ve başka illerde yaşamlarını sürdüren hemşerilerimiz güreşler öncesinde güreş severlere ikram edilmesi için pirinç, şeker, yağ, irmik ve canlı küçükbaş hayvan ile maddi konuda destek veriyor. Bağış yoluyla toplanan küçükbaş hayvanlar güreşlerin hemen ardından ihale ile satışa sunulmakta ikramdan artan diğer yiyecek ve içeceklerden oluşan erzaklarında bir hafta sonra köy konağında ihale ile satılıyor. Biz bu bağışlarla ata sporumuzu ayakta tutmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

AĞA’DAN TEŞEKKÜR

Yedi ağa adayının ihaleye katıldığı ağalık ihalesini geçen yılın ağası Kirmasti Kervan Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Dal, 60 bin lira taahhüt ederek ağa seçildi. Ağa Dal artırmanın ardından yaptığı konuşmada , “348 yıl önce başlatılan ve günümüze kadar yaşatan köyün önde gelen isimlerine Mustafa Aydoğdu ya Mustafa İnci’ye, Erhan Adalıer ve mahalle muhtarımız Fevzi Ülker’e Dernek Başkanı Hüseyin Tokat’a teşekkürlerimi sunuyorum. Allah’ın izni ile bir yıl boyunca ağalık görevimi layıkıyla yapmak için çaba göstereceğim” ifadelerini kullandı.

TERTİP KOMİTE BAŞKANIN'DAN DESTEK SÖZÜ

Güreşlerin Tertip Komite Başkanı Hüseyin Tokat, müsabakalar sırasında yaptığı konuşmada, “Bu sene güreşlerimizi izlemeye gelen güreş severlere aldıkları biletlerin karşılığında çekiliş tertip ettik. Şanslı olanlara da hediyelerini takdim ettik. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Mustafakemalpaşa Kaymakamı Ahmet Altıntaş, Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar, Mustafakemalpaşa İlçe Emniyet Müdürü Rıza Dinç, Mustafakemalpaşa İlçe Jandarma komutanı İbrahim Gökmen, Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Mustafa Bozbey ve milletvekillerine, AK Parti, MHP, CHP ve İYİ Parti, DEVA Partisi ilçe başkanlarıma, Çalı Güreş Ağası Hakan Söğünmez, Yalıntaş Güreşleri Ağası Habib Karaca, Mustafakemalpaşa Sincansarnıç Ali Bey, Güreş Ağası Ozan İnci, Kabulbaba Muhtarı Fevzi Ülker ve mahalle muhtarlarımız ile Kabulbaba Güreş ağamız Niyazi Dal‘a güreşçilere verdikleri desteklerden ötürü teşekkür ediyorum” diye konuştu.

SICAK ASFALT VE OYUN PARKI

Kabulbaba Güreşlerin olmasında emeği geçen Muhtar Fevzi Ülker ve Dernek başkanı Hüseyin Tokat da sorunlarını sıralarken 5 kilometrelik Killik-Kabulbaba köy yolunun sıcak asfaltla kaplanmasını da istedi. Dernek başkanı Tokat konuyla ilgili olarak O zamanki muhtarımız ve Erhan Adalıer ağabeyimin girişimleriyle yolumuza soğuk asfalt dökülmüştü ancak tırlarla mermer taşınması yüzünden yolumuz adeta tarlaya döndü. Osmanlı mirasını gelecek nesillere taşıyan tarihi köyümüzün yolunun sıcak asfaltlanması ve geleceğimiz olan çocuklarımızın her mahallede olduğu gibi bizim mahallemizde de oyun parklarının olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.