Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Bursa’nın İznik ilçesinde tarihi surların restorasyonuna başlandı.
Lefke Kapı ve surlarının restorasyonuna başlandı. İznik Kaymakamı Hüseyin Karameşe ile bir araya gelen Bursa Röleve Müdürü Aylin Kırlangıç, mimari danışman olan Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarımı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Ağar Yılmaz, müteahhit firma Binka’nın sahibi Emine Yavuz, restorasyon hakkında fikir alışverişinde bulundu. Heyet, daha sonra Lefke Kapı’da inceleme yaptı. Antik su kemerlerinden başlayacak olan onarım, kapı dahil olmak üzere 50 metre uzunluğunda bir alanı kapsıyor.
Kaymakam Hüseyin Karameşe, Bursa Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü’nün kontrolünde yapılacak restorasyonun 400 iş günü içerisinde bitirileceğini, proje maliyetinin ise 1 milyon 739 bin 335 TL’ye mal olacağını söyledi. Karameşe, "Aslına uygun onarılacak olan kapı ve sur uzantısı turizme büyük katkı sağlayacak " dedi.


İNCİRLER SURLARI ÇÖKERTİYOR
Prof. Dr. İsmet Ağar Yılmaz da, gerek sur uzantıları, gerekse antik su yolunda kendiliğinden büyüyen incir ağaçlarının tarihi yapıları bozduğunu söyledi. Yılmaz, “Öyle arsız bir ağaç ki büyüdüğü yeri resmen çürütüyor. Gördüğümüz kadarıyla burada yetişen incir ağaçları yapıları çürütmüş. Bu bakımdan kurutulması lazım" dedi.
2 yıldır restorasyonu süren İznik Müzesi’nin de 15 gün sonra tamamlanıp teşhir ihalesinin yapılacağını dile getiren Karameşe, 8 ay sonra müzenin tekrar ziyarete açılacağını sözlerine ekledi.