Tebliğ gereği, Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı istihdam zorunluluğunun 30 Haziran 2015 tarihinde başladığına dikkat çekilen seminerde, yılda 50 ton tehlikeli maddeyi alan, satan, üretimde kullanan, taşıyan işletmelerin hangi yükümlükleri bulunduğu anlatıldı.

                Seminerde İTSO üyelerine bilgi veren Meskom Eğitim ve Danışmalık Firması ADR Uzmanı Arif Çalkayış, ADR’nin tehlikeli maddelerin, insan sağlığına ve çevreye zarar vermeden, güvenli ve düzenli şekilde taşınmasını, alınıp satılmasını ve kullanılmasını sağlayan uluslararası bir yönerge olduğunu söyledi.

                ADR ile ilgili çalışmaların 1957 yılında başladığını ve 1968 yılında ilk kez uygulanmaya başladığını, söyleyen ADR Uzmanı Arif Çalkayış, “Türkiye 2010 yılında bu anlaşmaya taraf oldu. Uygulama tebliği 22 Mayıs 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı. 30 Haziran 2015 tarihinden itibaren 3 bin dolayında tehlikeli maddeden yılda 50 ton ve üzerinde herhangi birini alan, satan, taşıyan, kullanan dağıtan işletmelerin tehlikeli madde faaliyet belgesi alması gerekiyor” dedi. Çalkayış ayrıca bu işletmelerde Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı istidam etme zorunluluğu olduğuna da vurgu yaptı.