Britanya’da bugün resmi olarak kuralık ilan edilmesi bekleniyor. ABD Merkezi İstihbarat Teşkilâtı'nın (FBI) eski başkan Donald Trump'ın evine yaptığı baskında diğer gizli materyallerin yanı sıra nükleer silahlarla ilgili gizli belgeler aradığını belirildi. Perşembe günü ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, Trump'ın evinin aranması için yönetim iznine bizzat kendisinin onay verdiğini duyurdu. İsveç'in Türkiye'nin dolandırıcılık suçundan kırmızı bültenle aradığı bir kişiyi iade etme kararı aldığı bildirildi.

12 Ağustos 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Kuraklık alarmı: İklim krizi ısırırken yeni kurallar yolda

Britanya’da bugün resmi olarak kuralık ilan edilmesi bekleniyor. Kuraklık ilanıyla su şirketleri, su tüketimine ilişkin daha sert kısıtlamalar uygulamaya başlayacak. İnsanlardan araba yıkama sıklığını aldatması, bahçe sulama, havuz doldurma gibi konularda tutumlu davranması beklenecek. Hükûmet yetkililerinin Ulusal Kuraklık Grubu’yla yapacağı bir toplantı sonrası yeni kuralları duyurması bekleniyor. İngiltere genelinde yeni bir sıcak hava dalgası da bekleniyor.


The Independent | Su şirketleri, sızıntıları kesme konusunda kendi hedeflerine ulaşamadı

Britanya’nın gündeminde kuraklık konuşulurken su şirketlerinin hane sızıntıları ve yerel tüketim konusunda kendi belirledikleri hedeflere ulaşamadıkları ortaya çıktı. Öne çıkan 17 su şirketinden yalnızca birinin tüketimi günde 142 litreyle sınırlama hedefini yerine getirebildiği tespit edildi.


New York Times | Garland, Trump araması için iznin gösterilmesini istiyor

Perşembe günü ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, Trump'ın evinin aranması için yönetim iznine bizzat kendisinin onay verdiğini duyurdu. Merrick, baskınla ilgili bilgileri Trump'ın kendisinin duyurduğunu belirterek arama izninin kamuya açılması için mahkemeye başvuruda bulundu. 

Garland, ''Hukukun üstünlüğünü korumak, yasaları herkese adil olarak uygulamaktır'' dedi.


Washington Post | Kaynaklar: FBI, Trump'ın evini nükleer dökümanlar ve diğer eşyalar için aradı 

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilâtı'nın (FBI) eski başkan Donald Trump'ın evine yaptığı baskında diğer gizli materyallerin yanı sıra nükleer silahlarla ilgili gizli belgeler aradığını belirildi.

The Washington Post'un soruşturma hakkında bilgisi olan kaynaklardan aktardığına göre FBI ajanları, Mar-a-Lago tatil kulübündeki evde nükleer silahlarla ilgili belgeler de bulmaya çalıştı. 

Kaynaklar, dökümanlarda ne bilgi olduğu ve ABD'nin mi başka bir ülkenin cephaneliğiyle ilgili olduğu hakkında bilgi paylaşmadı.


Moscow Times | Rusya ve Ukrayna, nükleer santral saldırısı için birbirlerini suçladı

Moskova ve Kiev, perşembe günü Ukrayna'nın Rusya kontrolündeki güneyinde bulunan Zaporijya Nükleer Santrali'nin bir kez daha topçu ateşiyle vurulmasının ardından yine birbirlerini suçladı.

İşgalden sonra Rusya tarafından atanan 'yerel yönetici' Vladimir Rogov, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, ''Ukrayna güçleri bir kez daha Zaporijya Nükleer Santrali'ni vurdu'' açıklamasında bulundu.

Rogov, Ukrayna'nın binlerce ton radyoaktif atığın bulunduğu depolama ünitelerini vurmaya çalıştığını iddia ederken, santral çevresindeki radyasyon sevilerinin normal olduğunu bildirdi.

Ukrayna nükleer enerji kurumu Energoatom ise, ''Rusya, yine Zaporijya Nükleer Santrali'ni vurdu'' açıklamasında bulundu. 

İki taraf da topçu ateşinde can kaybı yaşanmadığını belirtti. 

Ukrayna, çarşamba günü Rusya'yı nükleer santral çevresindeki bölgeleri vurmakla suçlamıştı. Marganets kasabasında füzeler 14 sivili öldürdü.

Zaporijya Nükleer Santrali'nin bulunduğu bölge Rus işgalinde olsa da santrali Rusya'nın denetiminde Ukraynalı mühendisler işletiyor. 

Birleşmiş Milletler, santralin hedef alınmasına karşısı uyarıda bulunmuştu.

İsrail bir kez daha Gazze'de İsrail bir kez daha Gazze'de

Le Monde | Hapisteki Rus aktivist: Halkım Kremlin’in politikalarının kurbanı

Le Monde gazetesi, Rus muhalif lider Aleksey Navalni’nin yol arkadaşı İlya Yaşin ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Navalni gibi hapiste olan Yaşin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’İn stratejisinden ve ülkedeki hapishanelerin durumundan bahsetti. Yaşin, ülkedeki baskıcı süreci aktarırken “Halkım, Kremlin’in politikalarının kurbanı hâline geldi” ifadelerini kullandı.
Eski belediye meclisi üyesi ve muhalif aktivist Yaşin, geçen ay “Rus Silahlı Kuvvetleri hakkında yanlış bilgi yaydığı” gerekçesiyle tutuklanmıştı. Yaşin, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşa karşı tutumunu sürdürmüştü.


Al Jazeera | NATO için anlaşmada ilk adım: İsveç, bir kişinin Türkiye’ye iadesine karar verdi

İsveç'in Türkiye'nin dolandırıcılık suçundan kırmızı bültenle aradığı bir kişiyi iade etme kararı aldığı bildirildi. İsveç'in Türkiye'ye iade etmeye hazırlandığı kişinin Türk vatandaşlığı bulunan Okan Kale olduğu belirtildi. Kale’nin 2010-2011 yıllarında Türkiye’de üç bankaya yönelik kart dolandırıcılığı suçlaması bulunuyordu. Türkiye'ye iade edilmemek için din değiştirerek Hristiyanlığa geçtiği öne sürülen Kale'nin ismini de Johan Gustavsson olarak değiştirdiği belirtildi. Kale’nin Türkiye’de 14 yıl hapis cezası bulunduğu belirtiliyor. T24