İsrail askerinin insanlık suçu işlediği anlarda çevrede bulunanlar ise bu anları izlemekle yetindi.

Filistin-İsrail anlaşmazlığı sürerken, dün yaşanan bir olay iki ülke arasındaki tansiyonu bir kez daha arttırdı. Batı Şeria´nın El Halil kentinde yaşanan olayda Filistinli gençlerin bir İsrail askerine bıçakla saldırdığı iddia edilirken askerin hafif yalandığı, Filistinli gençlerin de vurulduğu belirtildi. Olay yerine çok sayıda ambulans ve asker geldi. Yaralı İsrail askeri ambulansa bindirilip, hastaneye sevk edilirken yaralı Filistinli genç ise dakikalarca yerde yardım bekledi. Bu dakikalarda İsrailli asker, yerde yaralı halde yatan Filistinli genci başından vurdu. İsrailli askerin insanlık suçu işlediği bu anlar ise, tesadüfen olay yerinde bulunan İsrail İnsan Hakları Merkezi B´Tselem mensubu Sarit Michaeli tarafından an be an kaydedildi. Filistinli gencin yaralı olarak yerde yattığı anlaşılan görüntülerde, bir İsrail askeri kalabalık arasında silahını çekerek Filistinli genci başından vuruyor. Çevrede bulunanlar ise bu anları izlemekle yetiniyor. İsrailli askerin gözünü kırpmadan başından vurarak ölümüne neden olduğu gencin 21 yaşındaki Abdül Fatih el Şerif olduğu açıklandı.

İsrailli asker ise, Savunma Bakanı Moshe Yaalon´un olayın şiddeti tetikleyeceğini ifade etmesinin ardından tutuklandı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu olayla ilgili açıklamada askerin kendini kontrol etmek zorunda olduğunu ifade ederek, “Ordu, askerlerinden soğukkanlı ve savaş kurallarına uygun bir şekilde davranmasını bekliyor. El Halil´de olanlar İsrail Savunma Güçlerinin değerlerini yansıtmıyor” dedi. Ordu Sözcüsü Peter Lerner ise soruşturmanın görüntülerin sosyal medyaya yayılmasından önce başladığını ve tüm askerlerin sorgulandığını söyledi.

Filistin Sağlık Bakanı Cevad Awwad, İsrailli askerin savaş suçu işlediğini belirtti. Filistin-İsrail arasında Ekim ayında patlak veren çatışmada bugüne kadar 200 Filistinli, 28 İsrailli hayatını kaybetti.