Mehmet ÇETİNKAYA

MHP Genel Sekreteri ve Bursa Milletvekili Adayı İsmet Büyükataman, seçim gündemine dair merak edilenleri agazete’ye açıkladı. Cumhur İttifakı hakkında da görüş bildiren Büyükataman, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 1. turda Erdoğan’ınseçileceğinin altını çizdi. 

 MHP üzerine yapılan algı operasyonları ve nedeni üzerine neler söylemek istersiniz?

Türkiye'de her seçim dönemi öncesi olduğu gibi yine aşina olunan tiyatro oyunları icra edilmeye başlandı. 1999 seçimlerinden bugüne her seçim arifesinde birtakım sipariş anketlerin yapıldığını ve küresel çetelerin finansörlüğünü üstlendiği birtakım odakların MHP ile alakalı algı operasyonu yaptığı açık. Anketlerde her defasında MHP'nin baraj problemi yaşadığı dile getiriliyor. Akılları sıra vatandaşlarımızın zihinlerini çelmek istiyorlar. Her seçimde olduğu gibi bugün de Allah'ın izniyle Türk milliyetçileri kendilerine çizilmek istenen, küresel çeteler eliyle kurgulanmak istenen bu siyaset terzilerinin düzmece senaryolarını ellerinin tersiyle itecekler ve bu seçimlerde Türk milliyetçileri yeni bir destan yazacaklar. Bu tehdit ve tehlikeleri, Türkiye'nin bekasıyla alakalı kurgulanmak istenen bu tezgâhtarlıkları elimizin tersiyle mutlaka boşa çıkarmak mecburiyetindeyiz. Pazar günü böyle bir tarihi kararı alacak bu aziz millet. Türkiye bu seçimde yapacağı tercihle gelecekteki yol haritasına imza atmış olacak.

 İlklerin yaşanacağı bu seçimde MHP'nin taktiği nasıl olacak?

Hain terör örgütü FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe teşebbüsü ve daha sonra yaşananlar siyaset müessesine ertelenemez.Bu durum geciktirilemez mükellefiyetler yüklemiştir.

Bu mükellefiyetler en başta devlet yönetiminde seri, süratli, etkin ve güçlü bir iradi yapının varlığını ve devamlılığını zorunlu hâle getirmişti.

Türkiye’nin yönetiminde hukuki ve fiilî durumların neden olduğu aksamaların, engellemelerin, gecikmelerin ve zayıflıkların yeni bir hükümet sistemiyle telafisi kaçınılmaz bir ihtiyaçtı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle bu ihtiyaç karşılanmış, Türkiye’nin önü açılmış, ömrünü kısaltma girişimlerine demokrasinin erdem ve müktesebatıyla set çekilmiştir.

Cumhuriyet’in yüzüncü yılına giden süreçte 24 Haziran 2018 seçimleri tarihi bir kavşak ve dönüm noktasıdır.

ÜLKEMİZİN KADERİ BU SEÇİME BAĞLI

Bu seçim Türkiye’nin kader seçimidir. Türkiye belki de yüzyıllara ayılacak badireleri birkaç yıl içinde atlatmak zorunda kalmıştır. Yaşadığımız ihanet süreçleri hiç de azımsanmayacak düzeydedir. Türkiye bir varoluş, yok oluş mücadelesi vermiş, çok şükür ki ayakta kalmıştır. Şimdi ise sırada demokrasi sınavı vardır. Bu seçim bundan öncekilerden çok farklıdır. Çünkü Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne resmen uygulamaya geçilecek 24 Haziran seçimleri ile Türkiye artık enerjisini alan pek çok vesayet tuzağından da kurtulacaktır.

Karşınızdaki Millet ittifakı ile ilgili neler söylersiniz?

Bu 5 benzemezler Cumhur İttifakı karşısında vaziyet alanlar Türkiye’nin vermiş olduğu şerefli mücadeleden ne yazık ki rahatsızlık duyduklarını ifade etmekten geri durmuyorlar. Bir cumhurbaşkanı adayı düşünün ki eli kanlı terör örgütünün cumhurbaşkanı adayını cezaevinde ziyaret ediyor ve milletin gözünün içine baka baka ne var bunda diye adeta meydan okuyor. Bu ittifaktan hayır gelir mi?

 Devlet Bahçeli geçmişte, Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik ağır eleştiriler yaptığı bu seçimde cumhur ittifakına gidiyor. Ne değişti de böyle bir birliktelik zaruri oldu?

 İçeriden ve dışarıdan kuşatılan, her cepheden küresel saldırı altında olan Türkiye çok ciddi bir beka mücadelesi vermektedir.

Türk milliyetçileri Türkiye’nin bekasına sahip çıkmak için şuurla ayağa kalkmışlardır. Bizim millî meselelerde duruşumuz bellidir. Vefamız şühedayadır. Millete beka irademiz, isteğimizdir.

Tarihî varlığımıza kastetmek isteyen karanlık saldırıları def etmenin yolu, millî birliğimizi korumaktan, iç ve dış tehditlere karşı tek vücut olup millî bir duruş sergilemekten geçmektedir. Biz buna inanır, bu inancımız çerçevesinde siyasetimizi şekillendiririz.

Bizim tavrımız; teröre, etnik fitne ve tahriklere karşı açık ve kararlı bir tavır almak ve bunlarla sonuna kadar mücadele etmektir. Millet için, vatan için, bayrak için, istiklal için her fedakârlığı yapmaktır.

Millî beka söz konusu olduğunda siyasi plan yapılmaz, yapılmamalıdır. Türkiye bugün Cumhuriyet tarihimizin en zor döneminden geçmektedir. Millî bekamız, millî güvenliğimiz, millî haklarımız, millî birliğimiz çok ciddi tehditlerle karşı karşıyadır. Bu saydıklarım neden bu ittifakı yaptığımızı anlatmaya yetecektir.

 ÇOK ŞÜKÜR DİMDİK DURUYORUZ

 İYİ Parti sizce MHP tabanından ne kadar oy alabilir? Yüzergezer oylar için tahmininiz nedir?

MHP’de bir operasyon yapmak isteyenler başarılı olamayınca tası tarağı toplayıp adına onların İYİ dedikleri bizimse İP olarak ifade ettiğimiz bir parti kurdular. Türk milleti zekidir. Türk milleti bunların kimle olduğunu net şekilde görmüştür. MHP’den belirgin bir oy alabileceklerini düşünmüyorum. Terör örgütü temsilcisi için özgürlük naraları atanlara takdir edersiniz ki MHP’liler oy değil selam dahi vermez. Ayrıca MHP’lilerin bir partisi var, çok şükür partileri dimdik duruyor.

Sizce, 24 Haziran seçim sonuçlarında cumhur ittifakı ve MHP nasıl bir sonuç elde eder?

Cumhur ittifakı yüzde 60 oranında bir oy oranıyla birinci turda ipi göğüsleyecektir ancak ne kadar bizim ne kadar AK Parti’nin onu tahmin etmek zor. Bu seçimlerin ana temasının ülkede güvenin ve huzurun sağlanması, dış güçlere karşı dik durulması olduğu düşünüldüğünde AK Parti seçmeni Sayın Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığına koşulsuz destek veren Milliyetçi Hareket Partililere güvenmektedir. MHP seçmeni Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan’a oyunu verecek. Önceki seçimlerde istikrar diyerek AK Parti’ye oy vermiş seçmen şimdi MHP güçlü olmalı, MHP güçlü olursa Türkiye güçlü olur, diyor. O bakımdan MHP’nin bu seçimde çoğu anketçiyi yanıltacak ölçüde oy alacağını ön görmekteyiz. Bu ön görünün dayanağı da seçmenin alanlarda gösterdiği teveccühtür.

Ekonomi şaha kalkacak

MHP'nin şimdi ve24 Haziran sonrası temel ekonomik öngörüleri nedir?

Ekonomide toparlanma ve canlanma, devlet ve yönetimde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uygun onarım ve yeniden yapılanma, karşılıklı güveni esas alan vatandaş odaklı bir yönetim, adaletine inanılan bir yargı sistemi, devlet ve toplum hayatında ahlâk ve kalite, terörün kökünün kazınması, yolsuzluk ve usulsüzlüklerin önüne geçilmesi, temel hak ve özgürlüklerin teminat altına alındığı ve hukukun üstünlüğüne dayanan demokratik bir düzenin tesis edilmesi, uluslararası düzeyde saygınlık ve sözü dinlenir olmasıyla birlikte ekonomi daha da güçlenecektir.

24 Haziran'dan sonra bu ülkede neler değişecek?

15 Temmuz hain darbe teşebbüsü derinlemesine incelendiğinde yeni bir sisteme ihtiyaç duyulduğu ve bu sistemin de Türk milletine özgü olması gerektiği aşikârdır. Bölünme heveslerine, ayrışmalara tamamen kapalı, siyasi partilerin parça parça olduğu değil birlikte hareket ettiği, böylece vatandaşın da ayrışmadığı, toplumsal birlikteliğe hizmet eden bu sistem Türk milletinin özlenen bütünleşmesine katkı sağlayacaktır.

 ÖZE DÖNÜŞÜN TEMİNATI

Milliyetçi Hareket Partisi, 2023’e dek Cumhur İttifakı’nı sürdüreceğini taahhüt etmiştir. Bu koşulsuz bir destektir. Bu koşulsuz destek terör örgütü PKK ve FETÖ ile mücadelenin hız kesmeden devam edeceğinin teminatıdır. Bizim önceliğimiz her zaman Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çerçevesini çizdiği tam bağımsızlıktır. Bu sebeple bu destek ekonomik saldırılarla, dış destekli askerî darbe teşebbüsleriyle, kültürel yozlaşmayla etkin mücadele ile öze dönüşün sağlanacağının teminatıdır. Bu destek üreten Türkiye’nin kurulacağının, vatandaşın omzundaki ekonomik yükü azaltan politikaların hayata geçirileceğinin teminatıdır. MHP, TBMM’de ne kadar kuvvetli olursa sistemin işleyişine katkısı da o oranda olacaktır.

Saha çalışmaları nasıl gidiyor? 

1 Kasım seçimleri üzerinden Türkiye’yi değerlendirmek çok da doğru olmaz. 7 Haziran öncesinde halkımızın Milliyetçi Hareket Partisi’ne olan ihtiyacı kendini göstermiştir. Seçimlerin ardından ise kirli ellerin tezgâhı devreye girmiştir. Dönemin Başbakanı Davutoğlu, 7 Haziran sonrası Türkiye’de siyaseti kilitlemenin her yolunu aramış ve bizimle koalisyon kurmamayı başarmıştı. Türkiye çok zor bir süreçte sandığa gitmişti. İstikrar vurgusu hâkimdi. Şu an sahada partimize insanımızın teveccühü üst düzeydedir. Vekil sayısı tahmin etmek doğru olmaz. Sayın Genel Başkanımız Devlet Bahçeli’nin ifadesiyle alayına talibiz diyoruz.