Özkan YILDIRIM/ÖZEL ROPÖRTAJ

***Başkanım, öncelikle bizleri, ekibimizi işyerinizde konuk edip misafir ettiğiniz için teşekkür etmek istiyorum. Değerli başkanımızın vefatı dolayısıyla aşağı yukarı bir seneye yakındır başkansınız bu süreçte neler yaşandı ne gibi çalışmalar gerçekleştirdiniz. Tabii öncelikle sizi tanıyarak röportajımıza başlayalım isterseniz.

KIBRIS HAREKATINA KATILMAK İÇİN YAŞIMI BÜYÜTTÜM

--- Bizlere, odamıza böylesine güzel bir fırsat tanımış olduğunuz için bende sizlere teşekkür etmek istiyorum.1954 Yalova doğumluyum normalde ama Kıbrıs Barış Harekatı’na katılabilmek için doğumumu 1952’ye aldırdım. Matbaacılık mesleğine 1967'de başladım Yalova'dan İstanbul'a gittim ilk olarak Matbaacılığa orada başladım. Askerlik yaptıktan sonra evlendim. Bursa'ya gelişimiz o zamanlar anarşi zamanıydı, İstanbul çok kötüydü işe gitmek eve dönmek çok zordu. Çocuklar yeni büyümeye başlamışlardı.23 Nisan'da işe gitmeyince resmi tatil diye İstanbul'da Patron bizi işten kovduk bizde Böylelikle de Bursa'ya gelmiş olduk. Bursa'da Eser Matbaası vardı yeğeni de İstanbul'da benim arkadaşımdı oradan bana teklif yaptı burada yaşanmaz Bursa'ya gel gibilerinden Bursa daha sakindi, Bursa'da herkes samimiyetten selam veriyordu İstanbul'dan geldiğimizde Bursa'ya çok şaşırmıştım. O zaman Nilüfer vesaire hiçbir yer yoktu, Bursa küçüktü. Sonrasında hemen dükkanı açtık ortak bir şekilde. Cumhuriyet Caddesi'nde bir yer tuttuk, hemen bu dükkanımızın karşı tarafında 1980 yılında, 41 yıldır aynı handayız.1994'te bulunmuş olduğumuz yere geçip daha önceki yerimiz kira adaydı ortaklıktan ayrıldıktan sonra burasını satın alarak buraya geçtik. Nihat başkanımız zamanında oda yönetimine girdik, dört dönemdir yönetimdeyim yedeklerdeydik en son başkanımız Gökay Erbasın’ın ocak ayında rahmetli olmasından sonra başkan yardımcısıydım zaten otomatikman seçimlere kadar başkan oldum. Aşağı yukarı 10 aydır başkanım.

****Başkanım sektörde 54 yıldır dile kolay, bütün sıkıntıları eksiklikleri biliyorsunuz, tecrübelisiniz bu anlamda fazlasıyla mevcut, bu 10 ay nasıl geçti bundan sonraki hedeflerinizle ilgili bizlere neler söylersiniz?

BELEDİYEMİZLE GÜZEL BİR

ÇALIŞMA ORTAYA KOYDUK

 ---- Gökay başkanımız rahmetli olana kadar beraber çalıştık fuarlar vardı fuarlara katıldık. Sonrasında Gökay başkanınız rahmetli olduktan sonra belediye ile anlaştık. Burfaş bize bir teklif sundu. Alinur Aktaş başkanımızla beraber Kırtasiyecilere zor durumdaydılar okullar kapanmıştı işleri güçleri yoktur uzun zamandan beri pandemi dolayısıyla. Belediye ihtiyacı olan öğrencilere ailelere kırtasiye malzemesi yardımı yapacaktı.20.000 aileye kendileri kırtasiyeciden toptancılardan alıp ihtiyaç sahibi ailelere bırakıyorlardı, böyle bir teklif geldi. Biz de makul karşıladık, destekledik bu projeyi, nasıl söyleyeyim anlaşma kapsamında 20.000 aileye hediye çeki dağıtıldı, 150 liralık. Onları kırtasiyeciler de harcamak şartıyla. Oradan Kırtasiyecilerimiz rahatlamış oldular.3-4 milyon TL'lik bir projeydi bu bu gerçekten kırtasiyeci esnafımız için ‘can suyu’ oldu, nefes oldu. Bu süreçte oda kayıtlarımızı vesaire belediyemizle paylaştık odaya kayıt olmayanlar kayıt oldular bu destekten yaralanmış oldular.

SIKINTILARI BİLİYORUZ, GİDERMEK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ!

Böylelikle kırtasiyecilerimiz senelerini kurtarmış oldu. Bu konuyla ilgili Burfaş belediyemize yapmış olduğumuz değerlendirmelerde bu projenin her sene tekrarlanacağını söylediler. Bu da gerçekten güzel bir gelişme oldu güzel bir performans ortaya koymuş olduk. Tabii Matbaacılar ile ilgili bir sıkıntı var biliyorsunuz girdiler çok yükseldi dolar yükseldi, fiyatlar yükseliyor ama düşerken maalesef mal ve hizmetlerin fiyatı dolar düştü diye düşmüyor. Bu da çok ilginç bu durum bu konu ile ilgili değerli devlet yetkilileri mutlaka önlem alması lazım gelir diye düşünüyorum. Büyük ticaretler de bu tür hesaplamalar düşüşler gözetilse de, ufak t alışverişlerde kesinlikle düşüşler yansımıyor. Çıktı mı çıkmış oluyor, fiyat çıktığı yerde kalıyor. Matbaacılık sektöründe bütün girdiler bütün malzemeler her şey ithal olduğu için anında fiyatlara yansıyor.

MATBAACI ESNAFIMIZIN SIKINTILARI ÇOK BÜYÜK

   Odamızın şu an hatta çoğunlukla üyeleri Matbaacılar, 444 üyemiz matbaacı, 321 üyemiz de kırtasiyeci. Seçimlere tabii az kaldı yeni yılla birlikte Şubat gibi seçimimiz olacak gibi gözüküyor. Odamızın bütçesi nispetinde üyelerimize her türlü hizmeti vermeye çalışacağız, az önce de bahsettiğim gibi 10 aylık süreçte kırtasiyecilerimizi rahatlatacak şekilde belediyemizle gerçekleştirdiğimiz projeyi anlattım yine Matbaacılarımız ile ilgili giriş fiyatlarının malzemelerin fiyat yüksekliği ile ilgili gelen giden bütün parti üyelerine vesaire herkesle bu malların fiyatlarının yüksek bir şekilde artmasının önlenmesi yönünde konuşmalarımızı yaptık onlar da bize bu konuda hak verdiler ama mutlaka piyasaların canlanması için bu tür olayların sona ermesi lazım gerektiğini kendilerine bildirdik bu yönde çalışmalarımız devam ediyor. Herkese bu sıkıntılarımızı anlatıyoruz, sektörlerimizle ilgili sıkıntıların sonlanması lazım gelir diye söylüyoruz.

Yalın çalışmalara büyük ödül Yalın çalışmalara büyük ödül

52 YILDIR BU MESLEK İÇERİSİNDEYİM

52 yıldır bu mesleğin içerisindeyim omurgalı duruşumuzla esnafımıza en iyi hizmeti verme çabasındayız. Herkese seçilmiş başkan olarak bir dönem yapacağımı zaten belirttim kesinlikle seçildikten sonra burada daha sonraki dönemlerde de devam etmeyeceğimi söyledim. Bu pandemi döneminde 10 aydır yapmış olduğumuz çalışmaları esnaf kardeşlerimize hem kırtasiyeciler olsun Hem Matbaacılar olsun onları rahatlatmaya yönelik çabalarımıza girişimlerimiz ifadelerimizi herkes biliyor. Bu bundan sonraki dönemde İnşallah pandeminin etkisinin daha azalması ile çok daha fazla artacak ben buradan bütün üyelerimize 444 matbaa üyemize,321 kırtasiyeci üyemize sevgilerimi saygılarımı göndermek istiyorum hayırlı işler dilemek istiyorum. İnşallah yeni dönemde çok daha güzel durumlarda güzel çalışmaları ortaya koyacağız demek istiyorum. Son olarak hem Bursa'da yaşayan hemşerilerime hem de 84 milyon Türk insanına Bursa'dan sevgilerimi, saygılarımı göndermek istiyorum, esenlikler diliyorum. Diyerek sözlerini tamamladı.