Günümüzde Kazan´ın Avrupa ve Asya arasında bir köprü ve iki medeniyetin birleşme yeri olduğunu söyleyen Sharafullina, şehrin 2001 yılında UNESCO tarafından “tarihi miras” olarak kabul edildiğini söyledi. “Tatar denince Türkiye genelinde hep Kırım hatırlanır ancak Rusya´nın büyük bir coğrafyası Tataristan Bölgesi´dir. Bugün, Tataristan Cumhuriyeti´nin başkenti olan Kazan, yaklaşık 400 kilometrekarelik alanda, bir buçuk milyon nüfusa sahiptir” diyen Sharafullina, şehrin adını Türkçede aynı anlamı taşıyan ‘´Kazan´´ sözcüğünden aldığını ifade etti. Sharafullina, ‘´Bir efsaneye göre, sefere çıkan bir kağan, nehre kazan düşürmüş ve oradaki insanlar “Kazan, Kazan” diye bağırmış ve şehir de adını buradan almış. Bununla birlikte, bilim adamları şehrin adını “Kazan” adlı bir handan aldığını da ileri sürmektedir. Bir başka rivayete göre kazanı andırdığı için de ‘´Kazan´´ ismini aldığı söylenmektedir´´ diye konuştu.

Kazan´ın İslâm medeniyetinin maddi ve manevi mirasına sahip bir merkez görünümünde olduğunu söyleyen Sharafullina, şehirde bulunan mimari değere sahip birçok cami ve diğer dinlere ait mabetlerin kentti çok farklı kıldığını ifade etti. Asırlar boyu hem Rus, hem de Tatar kültürü etkisi altında büyüyen şehrin mimarisinde doğu ve batının izlerini aynı anda görmenin mümkün olduğuna dikkat çeken Sharafullina, ‘´Hanların sağlam sarayları, prens konakları, göklere tırmanan tuğla minareli ve duvarlarla çevrilmiş camileri, Kazan´a eşsiz bir görünüm veriyor. Kazan çevresinde çeşitli yıllarda yapılan arkeolojik araştırmalar, şehrin mimarisinin muazzam özelliklere sahip olduğunu gösteriyor´´ diye konuştu.

İSLAM MEDENİYETİNİN 1000 YILLIK KENTİ: KAZAN

2005 yılında kentin 1000. kuruluş yıldönümünü kutladığını ifade eden Sharafullina, günümüzde Kazan´ın dünya çapında önde gelen ekonomi, ticaret, bilim, sanayi ve kültür merkezlerinden biri olduğunu söyledi. İslam Medeniyetinin önemli örneklerinin gözler önüne serildiği Kazan´ın ağır sanayide de çok geliştiğini belirten Sharafullina, geçmişte ipek yolu üzerinde kalan Kazan´da uçak, helikopter, optik aletler, tıbbi cihazlar, petro-kimya, kompresör, doğalgaz aletleri, ayakkabı, deri, sabun, kürk ve kimyasal madde üreten çok sayıda fabrika bulunduğunu ve kentin sağlam bir ekonomik temele dayandığını sözlerine ekledi.