BURULAŞ olarak tüm önlemlerin alındığını belirten Çapar, “Bulaşsız bir toplu taşıma için işin yoksa evde kal Bursa” diyerek, “Okulun ilk günü dolayısıyla bugün bir kalabalık bekliyoruz. BURULAŞ olarak önlemlerimizi aldık, ek seferler başlattık. İşi olmayanlar çıkış saatlerini öteleyebilirse minnettar kalırız” dedi.    

Özlem ATAÇ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ‘Bazı Faaliyetler İçin PCR Testi Zorunluluğu Genelgesi’ sonrasında tedbirlerini sıkılaştırdı. Bugünden itibaren aşısız veya hastalığı geçirmemiş kişilerin özel araç hariç uçak, otobüs, tren veya diğer toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleştirecekleri şehirlerarası seyahatler için negatif sonuçlu PCR testi bulunacak. Seyahat firmalarınca araca kabul aşamasında HES kodu üzerinden kişilerin aşılı/geçirilmiş hastalık (Covid-19 hastalığı sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) veya azami 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapılacak. Kişi hastalığı geçirmemiş veya aşılı değil veya negatif PCR testi yok ise bu kişilerin seyahatine izin verilmeyecek.

Çare Büyükşehir'de Çare Büyükşehir'de

BURULAŞ YENİ UYGULAMAYA HAZIR

Büyükşehir Belediye Başkanlığı BURULAŞ (Bursa Ulaşım Toplu Taşıma İşletmeciliği) Genel Müdürü Mehmet Kürşat Çapar, BURULAŞ olarak bu noktada Bursa’da ne gibi tedbirler alındı, şehir içi ulaşımda yapılacak bir uygulama var mı? soruların cevabını gazetemize açıkladı. PCR testi sorgulamasının bugün itibariyle başladığını belirten Çapar, “Bu konuda kontrol ve uygulama sorumluluğu firmaların kendilerine ait. BURULAŞ’a ait BBBUS ve BUDO’nun bununla ilgili yazılım güncellemelerini tamamladık. Yani aşı kartı olan ve PCR testi 2 günü geçmemiş olan yolcuları almak üzere nasıl kontrol edeceğimizi, bilet satışta her yolcunun kontrol edilmesi gibi tedbirleri kapsayan bir yazılım programı hazırladık” dedi.

TERMİNALDE PCR NOKTALARI OLACAK

Terminalde PCR uygulamasının uygulanabilirliğini kolaylaştırabilmek adına PCR test firmasıyla anlaştıklarını belirten Çapar, “Bugüne yetiştiremezsek yarından itibaren terminalde PCR uygulama noktası olacak. Vatandaş test yaptıramamışsa ya da ertesi güne bilet almaya gelecekse PCR uygulama noktasında testini yaptırabilecek. Tabi bu uygulama ücretli olacak. İsteyen vatandaş testini yaptırabilecek. Sonuçlar 2 saatte çıkacak. Bu yüzden vatandaşımız biniş saatinden 2-3 saat önce terminalde olmalı” diye konuştu.  

AŞI KARTI NEREDEN ALINACAK?

Vatandaş aşı kartı oluşturabildiği müddetçe PCR testi yaptırmasına gerek olmadığını belirten Çapar, “Mesela çift doz Sinovac yaptırmış bianteci yaptırmamış kişinin PCR testi olup olmaması Sağlık Bakanlığı sisteminden öğrenilecek. Vatandaş Sağlık Bakanlığı sisteminde aşı kartı düzenletebiliyorsa PCR testine gerek yok. Eğer aşı kartı çıkmıyorsa PCR testini yaptırmak zorunda olacak” ifadelerini kullandı.  

MASKE ANAHTAR KELİME

“BURULAŞ olarak okulların ilk günü olması sebebiyle ücretsiz taşıma başlattık” diyen Çapar, vatandaşlara seslenerek şunları söyledi: “Bizim vatandaşlardan talebimiz acil işi yoksa okul giriş ve çıkış saatlerin dışında sokağa çıkmaları. Okul açılışları dolayısıyla yarın bir kalabalık bekliyoruz. BURULAŞ olarak önlemlerimizi aldık, ek seferler başlattık, kalabalığı yönetmek adına Bursaray’da da 8 ek sefer ekledik. İşi olmayanlar çıkış saatlerini öteleyebilirse minnettar kalırız. Çünkü asıl amaç kalabalığı dağıtmak, insanların etkileşimini azaltmak. Maske ve mesafe kurallarına dikkat etmelerini istiyoruz. Toplu taşımada maske anahtar kelime. Kimse maskesini çıkarmazsa, mümkün mertebe konuşmamaya itina ederlerse bulaşsız bir toplu taşıma yaşarız.”