Bursa’da 2023’ün son, 2024’ün ilk bebekleri dünyaya geldi Bursa’da 2023’ün son, 2024’ün ilk bebekleri dünyaya geldi
•      Sayın Başkanım,  öncelikle merhaba demek isterim.  Bizlere Balıkesir İl ve İlçeleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin yapmış olduğu çalışmalarla ilgili bilgi verir misiniz?
Sorunuza geçmeden önce öncelikle dernek, dernekçilik ile ilgili bir şeyler söylemek istiyorum. Maalesef ülkemizde dernekçilik dendiği zaman tüm kurumlar illallah etmiş durumdalar. Maalesef kamu kurum ve kuruluşlarının önüne proje ile gitmeyip hep bir şeyler isteniliyor olması elbette çok büyük sıkıntı ve bu yüzden de bu kurumlar bu tür dernekçilik yapısından mustarip durumdalar. Bizim buradaki  işimiz çok daha değişik, hemşeri dernekleri bakımından Bursa'daki en yeni  derneğiz. 2013 yılında kurulduk ancak üye yapımız olsun, yönetimdeki arkadaşlarımız olsun, hepsi donanımlı insanlar. Dernek sekreterimiz örneğin maden şefidir, madenden emeklidir. Gençlik Kolları Başkanımız Robert Bosch’ta yönetici konumundadır. Kadın Kolları Başkanımız emekli hemşiredir. Üniversite camiasından, eğitim camiasından, sağlık camiasından olan arkadaşlarımızla bir proje ekibi oluşturduk. Balıkesirlilerin huyudur, devlet kapısına  gidip istemeyi sevmeyiz. Biz hep vermeye alışmışız. Balıkesirliler böyledir. Bursa'da Dernek başkanları hep öyle der geçtiğimiz günlerde  Bildef’in  açılışındaydık  Merinos’ta.  Başkanım biz seni niye kandıramıyoruz siz de gelin bize üye olun diyorlar, ama biz bu bağlamda, daha yeniyiz sizleri takip ediyoruz, diyoruz ama genel olarak böyle bağımsız bir şekilde çalışmalar yürütmenin  bizler için daha iyi olacağını düşünüyoruz. Örnek burada aslında Bildef değil dernekler, 112 bin  adet  Türkiye'de Dernek var. Bursa'da bu sayı  5000 civarında. Bursa özelinde konuşalım her zaman onu söylüyorum 50 tane aktif dernek var ya da yok.  Üyelerimiz arasında birlikteliği sağlayarak kesinlikle mecbur kalmadığım bir durumda belediyeleri falan rahatsız etmeyiz. Allah korusun işte  cenazemiz olur memlekete cenaze gidecekse onlar için ararım anca belediyeyi. Yok gecemiz var, yemeğimiz var ya da benzer durumlarla ilgili kesinlikle onları rahatsız etmeyiz. Balıkesir dendiği zaman Türkiye'yi özellikle doyuran ildir Balıkesir. Biz alacağımızı öncelikle Balıkesir'den alırız. Bu bağlamda Bursa ile Balıkesir arasında müthiş bir bağ kurduk. Seyit Onbaşı heykelini diktik  Bursa’da. Bunu övünerek söylüyorum ve de Balıkesir'e gittiğimiz zaman valimizden olsun, en kırsaldaki belediye başkanımıza kadar herkes bunu ifade eder. Bunlar çok önemli. Biz bu bağlamda Balıkesir ile Bursa arasındaki bu kaynaşmayı daha da arttırmayı hedefliyoruz. 
 
 
Dernekçiliğin  artık biraz şekil değiştirmesini istiyoruz, bunda da öncelik yapmak istiyoruz. Şunu yapıyoruz, bunu yapıyoruz demek istemiyoruz. Dernek olarak elbette yardıma muhtaç insanlara, ailelere yardımlar vesaire buna benzer yardımlar zaten yapılıyor. Türkiye genelindeki Balıkesir dernekleri ile bir araya geldik 2 yıl oldu. Biz şu an Balıkesirliler dernekleri platformu kurduk. Balıkesir'de her 2 ayda bir Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Valiliği bünyesinde değişik  Balıkesir’in değişik ilçelerinde  toplantılar gerçekleştiriyoruz, müsait olduklarında sayın başkanlarda toplantılarımıza katılıyorlar. Tüm Türkiye'de 27 tane Balıkesir derneğimiz oldu, ayrıca Avrupa'da Almanya ,Hollanda ve İsviçre'de temsilciliklerimiz bulunmakta yurtdışı temsilciliklerimiz ile birlikte 30 şubemiz olmuş oldu. En son ki toplantımızda artık bu Platformu Federasyona dönüştürme kararı aldık. 2020 yılının ilk 2-3 ayı içerisinde federasyonumuz hayata geçmiş olacak inşallah. Biz Balıkesirliyiz. Şu anki derneklerin bulunduğu şehirlerdeki Balıkesirlilerin toplam nüfusu Balıkesir nüfusundan fazla, Balıkesir'de bunu iyi biliyor artık. Velhasıl yapmış olduğumuz bu toplantılarda biz dernek olarak o ilçelerimize ne götürebiliriz gerek ilçe bazında gerek köyler bazında neler yapabilirizin değerlendirmelerini yapıyoruz. Aileler olsun, çocuklar olsun  ihtiyaç sahibi  aileler bakımından olsun, bu Kurban Bayramı'nda 500 çocuğumuzun Bayram ihtiyacını karşıladık  dernek olarak.  Bu 500 kişiyi kaymakamlığın ve belediyelerin vermiş olduğu bilgiler neticesinde belirlediğimizi de eklemek isterim. Geçen sene de yine başka ilçelerde bu tür faaliyetler gerçekleştirmiştik. Düzenli bir şekilde 20 ilçede, bu toplantılarımızı gerçekleştireceğiz. Bu çalışmalar da tabii her zaman öncülüğü yapan Bursa’dır. Biz  dernekçiliği sadece dernek olarak değil hakikaten değer katmak amacıyla kendi imkânlarıyla hizmetleri sunma amacıyla gerçekleştiriyoruz.  Şunu istiyoruz kurumlardan almak istemek kolay ama bir kere alırsınız, iki kere isterseniz,  üçüncüye almak çok zor. 600 üyemiz var. Bu bağlamda güzel çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Yeni dernekçiliğin öncüsü olmak istiyoruz. 
 
Sorunuza Gelecek olursam  şimdiye dek Bursa'da birçok etkinlikler gerçekleştirdik, işte geçtiğimiz hafta 5. düzenlediğimiz etkinliğimiz bunlardan sadece biri. Bundan 5 sene evvel ilk olarak, Karaman, sonrasında sırasıyla Kent Meydanı, Mihraplı Camii,  Fethiye Çamlığı ve son olarak da Çiftehavuzlar’da bu etkinliğimizi gerçekleştirmiş olduk. Geçtiğimiz hafta gazetenizde  manşette de  kullanmış olduğunuz çok güzel bir ifade vardı gelemiyorsanız biz geliyoruz diye, aynen bu şekilde bunu yavaş yavaş bütün ilçelere  götürmeyi  hedefliyoruz. Balıkesir'i buraya taşımak istiyoruz, bütün parlamenteri ile bürokrasisi ile hepsini buraya taşımak istiyoruz, bunu gerçekleştireceğiz. Burada derneğimiz ile ilgili bir sunum yapmak istiyoruz, sinevizyonlu kurulduğu tarihten bu zamana kadar neydik, ne yaptık, ne yapacağız. Bütün bu konuların içerisinde olduğu bir  çalışma yapıyoruz. Bütün Bursa basınımızı da  medyasını  da bilgilendireceğiz,  herkesi  davet edeceğiz. Onu hazırlanıyoruz 2- 3 ay içerisinde bunun altyapısını hazırlayarak hayata geçirmeyi hedefliyoruz.
 
Özellikle büyükşehir olduktan sonra  son  2 yıldır Balıkesir'deki çalışmalar İstanbul- Bursa- İzmir otobanın da  Balıkesir üzerinden geçmesi Balıkesir'e bir hareketlilik getirdi . Ben de burada Karsan ile görüşüyorum, Karsan'ı Balıkesir'e taşıyabilmek ile ilgili girişimlerde bulunuyoruz. Balıkesir'de otomotiv sektörü yok.  Volkswagen Manisa'ya gelmek istiyordu, en son duyduğumuza göre  Manisa'dan  vazgeçmişler. Balıkesir'deki dostlarımızı sıkıştırdık Volkswagen'le ilgili mutlaka bütün kurum ve kuruluşları sıkıştırmaları  yönünde değerlendirmelerde bulunduk.  Mutlaka bu 2 projeden birini Balıkesir'e getirmemiz durumunda çok büyük bir başarı sağlamış olacağız. Bu yönde çalışmalar yürütüyoruz,  Şehrimizin gelişmesi için. Çanakkale Boğazına yapılmakta olan  köprünün otoban  bağlantılarının Balıkesir civarında olacak olmasıyla da  Balıkesir çok daha önemli bir şehir konumuna geçecek, bu da unutulmamalı. Bu projede kentimize değer katacak. Bu durumda  Balıkesir'in öneminin  daha da artmasını sağlayacak ve büyük dev projelerin  kentimize gelmesi çok daha kolay olacak. Ayrıca Bandırma Limanın da bu konuda çok önemli bir avantaj sağlayacağı muhakkak.
 
 
•   Son olarak neler eklemek istersiniz?  Ne tür  mesajlar vermek isterseniz?
En başta da söylediğim gibi dernekçiliğe  sadece dernek gözünden bakmıyoruz. Değişik sıkıntıları, değişik konuları öne çıkartarak halkımızı bilinçlendirerek bunlarla ilgili sıkıntıları,  bulunmuş olduğumuz şehrin belediyeleri ile devlet yöneticileri ile kamu kurum ve kuruluşları ile paylaşıyoruz. Böylelikle bu sıkıntıların sona ermesi ile ilgili girişimlerde bulunuyoruz. Bunun en son örneği,  aslında çok geniş bir toplum kesiminin sıkıntısı olan asansörlerle ilgili. Bu konu özelinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile de görüşmeler gerçekleştirdim. Asansörlerde bir etiketlendirme olayı var, kırmızı, sarı, mavi ve yeşil. Sanayi Bakanlığı'nın yetkilendirilmiş olduğu firmalar illerdeki belediyelerle yapılan protokoller derken arada kalan  vatandaşlar  büyük sıkıntı yaşıyorlar. Bu asansörlerin etiketlendirilmesiyle ilgili kırmızı, sarı, mavi ve yeşil etiketlerle ilgili birçok kişi mustarip. Bu konuda sıkıntılar yaşanmakta.  Herkes maalesef  bu sıkıntılarla   ilgili topu birbirlerine atmakta.  Bu konuyla ilgili burada şimdi çok detaya girmek istemiyorum. Bayağı büyük bir sıkıntı yaşanıyor  bu sıkıntıların sona ermesini ivedilikle istiyoruz. Bu yetkilendirilen firmalarla ilgili büyük sıkıntı var. Ben buradan marka, şirket  ismi  vermek istemiyorum ama işte haksız kazançlar, uygulamalar olabiliyor, gördüğüm kadarıyla.
 
 
       Röportajımızın başından beri dediğim gibi  dernekleri  biz sadece dernek olarak görmüyoruz. Halkımızın her konuda her zaman yanındayız, sıkıntılarını paylaşıyoruz, sorunlarının yanında oluyoruz. Diğer bir farkımız ise çözüm önerilerini de sunuyor olmamız.  Son olarak başta Balıkesirliler olmak üzere bütün Bursalılara bütün vatandaşlarımıza sevgi, sağlık ve esenlikler diliyorum. Siz basın mensuplarına da böyle aralıklarla da olsa oturup toplantılar gerçekleştirmeyi bunları hatta sıklaştırmayı  temenni ediyorum, çalışmalarınızda sizlere de başarılar diliyorum.