Özkan YILDIRIM

Dededen ve babadan almış olduğu öğretilerle günümüzde çok güzel bir esnaflık örneği ortaya koyan, bunun yanı sıra gerçekleştirdiği sosyal yardımlarla da Bursalıların ve dağ yöresinin gönlünde taht kuran Bayındır Perde Tasarım’ın ikinci kuşak işletmecisi Yavuz Bayındır ile geçmişten günümüze geniş bir değerlendirme yapıp merak edilenleri sorduğumuz kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.

-Tarihi Eski İpek Han’daki işyerinizde misafir ettiğiniz için teşekkür etmek istiyorum. Yavuz Bayındır kimdir?

HİÇBİR ZAMAN KELES’TEN KOPMADIK

- 1979 Bursa doğumluyum. Ailecek Keles’in Bıyıklıalan Köyü’ndeniz. Hiçbir zaman köyümüzle olan bağlantımızı kopartmadık. Oradan evlendim, kayınpederim orada, evimiz var her hafta sonu gidip geliyoruz. İlk olarak babam Bahtiyar Bayındır bu meslekte çalışmalar yürütmeye başlamış. Dedem Durmuş Bayındır da yine Köy Enstitüsü mezunu ve yedek subay. Eskiden Keles’e bağlı köy üzerinden gidip gelinirmiş. Babam ufak yaşta trafik kazası geçiriyor orada. Otobüsün devrilmesi sonucu beyninde bir sıkıntı oluşuyor ve doktora götürüyorlar. Doktor, ‘okul hayatına değil de çarşı hayatına başlasın, anca hafızasını böyle toparlar’ deyince daha ufak yaşlarda çarşıda babam tezgahtarlık yapmaya başlamış 70'li yılların başlarında. 1978 Mart’ında edinmiş olduğu tecrübe ve birikimler neticesinde bulunmuş olduğumuz yerde ilk dükkanı açmış. Ben de hafta sonları, tatil ve yaz aylarında devre tatillerinde hep babamın yanındaydım. 35 seneden beri aşağı yukarı buradaydım ve böylelikle babamdan sonra bayrağı devraldım. Üç oğlum, bir kızım var. En büyük oğlum 16 yaşında lise sona gidiyor adı Bülent Bayındır. Ortanca oğlum Berat Bayındır ortaokula gidiyor. En küçük oğlum orta 1’e gidiyor, kızımız da daha 1 yaşında. Eşim de yine Keles- Bıyıklıalan’dan.

-Bayındır Perde Tasarım olarak neler yapıyorsunuz, ne tür perde çeşitleriniz var , buradan halkımıza neler söylersiniz?

HER MODELDEN PERDELERİMİZ VAR

 -Müşterilerimizin evlerine gidip ölçü alıyoruz, istedikleri model ya da biçim nasılsa onların istekleri doğrultusunda perdeleri hazırlıyoruz. Oturma odasından salona, yatak odasına, otomatik stor perdeden diğer modellere kadar, resmi kurumlara her şekilde üretim yapıyoruz. Keles Belediyesi’nin perdelerini hazırladık. TEDAŞ’ın da aynı şekilde perdelerini tasarladık. Bu anlamda istenen ölçüde istenilen ebatta istenilen modelde ne şekilde isteniyorsa gidip hem halkımızın hem de resmi kurumlarımızın hizmetinde olduğumuzu söylemek isterim. İstediğiniz her türlü perdenin tamirini veya bakımını gerçekleştiriyoruz. Yapmış olduğumuz işin en önemlisi arkasındayız. İkisi montajda, ikisi dikişte benimle birlikte 5 kişiyiz.

-Peki son zamanlarda maliyet açısından dövizin yükselmesinden etkilendiniz mi?

İŞGÜZARLIK YAPMAMAK LAZIM


-Bizi çok etkilemedi, bizim çünkü elimizden mal vardı. Biz malımızı işgüzarlık yapıp da insanlara karşı farklı fiyatlar kesinlikle söylemedik. Ben buna karşıyım. Bunu hiçbir zaman gerçekleştirmedik. Ekstradan zam yapmadığımız gibi, kesinlikle dolara paramızı bağlamadık. Perdecilikte kenarda mutlaka bir miktar malınız olması lazım. Sonuçta dolar 10 lira 12 liradan 17-18 liraya çıkarken 3 lira,4 lira yükseldi ama bir bakıyoruz piyasada 10 liralık işlerin 30-35 liraya yükseldiğini gördük. Bu tamamen işgüzarlık bunun böyle olmaması lazım. Beyaz peynirin kilosu 80-90 lira olmuş. Herkes çiğ süt fiyatının 4.5 liradan 6 liraya çıktığını biliyor. Bu günler de elbet geçecek yine yüz yüze bakacağız, bu unutulmamalı.

OVAAKÇA BİZİM İKİNCİ KÖYÜMÜZ..!!

Bizim belirli müşterilerimiz var. Dedem Ovaakça’da görev yapmış oradan mutlaka buraya gelirler. 10 -15 tane perdeciyi geçip buraya geliyorlar. Neden? Bizi tanıyorlar, şehir dışında olan müşterilerimiz de var. Bandırma’da da yüzlerce perdeci var ama bizi arıyorlar gidiyoruz. Bandırma’da da olsa ekibimizle montajını gerçekleştiriyoruz. Yine yurt dışından da birçok yerden bu anlamda istekler geliyor. Yaz geldiğinde ürünlerimizi ve perdelerimizi beğeniyorlar sonra gittiklerinde konu komşuları da beğenip istiyor. Böylelikle Almanya’ya, Hollanda’ya veya Fransa’ya kargo ile anlaşmalı bir şekilde ürünlerimizi gönderiyoruz. Yoğunlukla gurbetçilerimizin yaşadığı bölgelere yerlere gönderiyoruz.

YURT DIŞI ,YURT İÇİ HERYERDEN MÜŞTERİLERİMİZ VAR 

Yurtiçinden de kargo ile istenilen yerlere gönderiyoruz, anlaşmalı bir kargomuz var. Hem Bursa’dan, hem dağ yöresinden hem bütün Türkiye genelinden hem de yurt dışındaki gurbetçilerimiz vasıtasıyla Batı Avrupa ülkelerine kadar her yere ürünlerimizi gönderiyoruz. Bizim için çok güzel çok gurur duyulacak bir durum tercih edilmek beğenilmek her zaman çok güzel.

-44 yıldan beri bu meslekte çalışmalar ortaya koymuşsunuz. Hatta babanızın mesleğe girişi yarım asrı da geçmiş, Bayındır Perde tasarımın gelecek hedefleri ile ilgili neler söylersiniz?

- Çocuklarımızı okutmaya çalışıyoruz, kendi mesleğimizi de devam etmelerini istiyoruz. Hafta sonları buradalar zaten montajlarda veya ölçü almalarda çocuklarımız servise gidiyor. En büyüğü Bülent mesleğe daha sıcak bakıyor. Berat ağabeyi ile birlikte elinden geleni yapıyor, o tabii biraz daha montaja  yatkın. Biz onların okumalarından yanayız ama isterlerse bu işi de devam ettirerek büyütebilirler. Biz babadan aldık, çevre edindik onların da devam etmesi ile kurumsal bir şirket ortaya çıkar. Bülent ve Berat burada müşterilerle yaz aylarında diyalog içerisinde olduklarından daha sonra bu okullarına da yansıyor. Bu durum öğretmenlerinin de dikkatini çekmiş. Gelen müşterilerimizden de  bu yönde  çocuklarımızla ilgili güzel yorumlar duymak bizi memnun ediyor.

İNSANLARIMIZLA HEP İÇİ İÇE OLDUK

Kendi köyümüzden veya çevremizden olsun kimseyi yalnız bırakmadık. Yetişebildiğimiz kadar cemiyetlerine gitmeye çalıştık. Oraya gittiğimizde  “Bizim perdecimiz Yavuz Bey gelmiş” diyorlar. İnsanların bize “bizim” diye hitap etmeleri çok anlamlı. İnsanların düğünlerinde perdelerini yapmış olsak da yapmasak da yanlarında yapmaya çalışıyoruz. Yarın öbür gün bizden alsın almasın storu düştüğünde çağırıyorlar gidiyoruz. Kim yapmış bakmıyoruz, böylece güzel bir iletişim kuruyoruz. Dedem zamanında eğitimci olarak Ovaakça’da çalıştığından dolayı bizim ikinci köyümüz gibi orası…
7/24 telefonlarımız açık, bizden alışveriş yapmak için değil bilgi de alabilirler, ister perdesi ile ilgili sorun ne olur storla ilgili sıkıntısı olur biz hiçbir ücret almadan yardımcı olmaya çalışıyoruz.

 HALİ VAKTİ YERİNDE OLMAYAN, YENİ EVLENENLERİN PERDELERİNİ BİZ YAPIYORUZ

Bizim başka bir fonksiyonumuz var. Özellikle kırsal bölgelerde biliyorsunuz hali vakti zayıf olan ailelerimiz var, biz bu anlamda havuz oluşturduk. Havuz ailemize bağlı. Durumu olmayan, evi barkı yanmış, sıkıntı yaşayan evlenmek üzere gençler varsa hiçbir bedel almadan perdelerini teslim ediyoruz. Bu babamızdan gelen bir iyiliktir. Bu tür gençlerimiz ve bu sıkıntıları yaşayan aile dostlarınız varsa  haber verin, elimizden geleni yaparız.

İLETİŞİM BİLGİLERİ:
ULUCAMİ ALTI, ESKİ İPEK HAN   NO:48
GSM:0536 615 85 20
OSMANGAZİ/BURSA


 

Göl Yazıevi'nin konuğu Serdar Uslu Göl Yazıevi'nin konuğu Serdar Uslu