Özkan YILDIRIM

Bursa'da inşaat sektörünün yanı sıra soğuk hava depoculuğu ve zeytin meyve üreticiliği yapmakta olan H. Yemenici İnşaat'ın kurucusu ve yöneticisi genç iş insanı, değerli müteşebbis Halim Yemenici ile sektörel çalışmaları ve daha birçok konuyu ele aldığımız detaylı bir röportaj gerçekleştirdik.

****Öncelikle Halim Bey bizleri, ekibimizi Gemlik-Kurşunlu'da ki bu şantiyenizde konuk edip, misafir ettiğiniz için teşekkür etmek istiyorum. Halim Yemenici kimdir sizi tanıyarak isterseniz röportajımıza başlayalım.

SOĞUK HAVA DEPOSU İŞLETMECİLİĞİ VE MEYVE ÜRETİMİNDEN SONRA…

----Bizlere Yemenici İnşaat’a böylesine güzel bir fırsat tanımış olduğunuz için Kurşunlu'daki şantiyemize kadar gelmiş olduğunuz için teşekkür etmek istiyorum. Ben Halim Yemenici, 1982 Bursa doğumluyum. H. Yemenici İnşaatı 2015 yılında kurduk. İnşaat sektörüne yeni başladık. Ayrıca meyve üretimi ve soğuk hava deposu işletmeciliği de yapmaktayız. Soğuk hava depomuz Dereçavuş’ta 30.000 metrekare üzerinde tesisimizde çalışmalar yürütmekteyiz. Ayrıca meyve üretimi de gerçekleştirmekteyiz. Bursa’nın değişik bölgelerinde Barakfakih’te, Dereçavuş’ta ve Karacabey İlçemizde 500 dönüm üzerinde bir arazide Zeytin ve Meyve üretimi gerçekleştirmekteyiz. Soğuk Hava Depoculuğu, Zeytin ve meyve üzerine çalışmalarımızı 2015 yılında kurmuş olduğumuz H. Yemenici İnşaat ile taçlandırmış olduk. Evliyim 3 çocuğumuz var. En büyükleri erkek, 2 ve 3 numarada ise iki kızımız var. Aile şirketi olarak babam Kamil Yemenici ile beraberiz.

KURŞUNLU-LİFE’TEN SONRA ŞİMDİ DE YEMENİCİ KONAKLARI

H. Yemenici İnşaat olarak ilk projemiz Kurşunlu Life projesiydi, onu tamamladık oradaki satışlarımız bitmek üzere birkaç dairemiz kaldı. O projemizin hemen yanında Yemenici Konaklarının yapımına başladık bayağı bir yol kat ettik bu yeni projemizde de. Yemenici Konakları gerçekten hem konum, hem donanım, hem de kullanılan malzeme itibarıyla ve de depreme dayanıklı olması yönünden gerçekten birinci kalitede bir projedir.

*** Peki Halim Bey bizlere bu yeni projeniz olan Yemenici Konakları ile ilgili bilgi verir misiniz? Toplam kaç daireden meydana gelmektedir?  Fiyat politikası anlamında halkımıza insanlarımıza ne tür seçenekler sunulmuştur? Bu konularla ilgili bilgi verirseniz seviniriz?

52 DAİRELİK PROJEMİZDE 6 TİP SEÇENEĞİMİZ MEVCUT

---- Yemenici Konaklarımız 52 daire 4 bloktan ibarettir. Havuzu, çocuk parkı, sosyal alanlarıyla komple bir projedir. Projemizin arka tepe dağ tarafları komple ağaçlık alan ve de oksijen anlamında çok zengindir. 2 + 1 normal dairelerimizin yanı sıra, 3 + 1 dublekslerimiz mevcuttur. Bahçe kartlarımız, normal 2+1’lerimiz, 3 + 1 dublekslerimiz biri daha büyük bir daha küçük seçeneklerimiz ile 52 dairelik projemizde toplam 6 tip seçeneğimiz bulunmaktadır. Her blokta tipler aynı, her blokta ayrı tip dairelerimiz mevcut. Açık mutfaklı olanlar var, ayrı mutfaklı olanlar var. Metrekaresi biraz daha büyük olan küçük olanlar var. Bunlar da tabii halkımıza, insanlarımıza  bizim için  sunum avantajı, hem de fiyat seçenekleri  sağlamakta. Ailelerinin maddi olanakları bakımından. Yemenici inşaatın çalışma prensipleri ile ilgili bize bilgi verir misiniz Bir projeniz tamamlanmış bir projeniz devam ediyor Bu konularla ilgili neler söylemek istersiniz?

KAT KARŞILIĞI İŞ YAPMIYORUZ!

Yalın çalışmalara büyük ödül Yalın çalışmalara büyük ödül

Yemenici İnşaat’ın çalışma prensibi şöyle;  Kat karşılığı iş yapmıyoruz, genelde arsalarımızı kendimiz alıp üzerine inşaata geçiyoruz. Kendi öz kaynaklarımızla yapıyoruz kat karşılığı vesaire kesinlikle girmiyoruz, girmeyi düşünmüyoruz. Bizim zaten diğer büyük firmalar gibi büyük sirkülasyon yapma gibi hedefimiz yok. Daha garanticiyim bu anlamda öyle söyleyebilirim. İş güvenliği anlamında olsun binanın deprem yönetmeliğine uygun koşullarda ve malzemeler anlamında olsun belediyemizin bize vermiş olduğu ruhsatta ne yazıyorsa noktasına virgülüne kadar aynısını yapıyoruz, kesinlikle farklı bir imalat farklı bir çalışma ortaya koymuyoruz. Yapı denetimi anlamında da gerçekten her şey nizami kurallara uygun bir şekilde çalışma ortaya koyuyoruz. Benim şöyle bir mantığım var. Ben dairenin üzerine anahtar takmadan kesinlikle satışa çıkmıyorum, bazen halkımızdan bazıları temelden gelip almak istiyorlar ama biz kesinlikle öyle bir tasarrufta bulunmuyoruz. Dediğim gibi dairenin üzerine anahtarı koyduktan sonra satışa çıkıyoruz.

PROJEMİZİN KENDİNE HAS BİRÇOK ÖZELLİĞİ MEVCUT

Projelerimizde dairelerimizin pencerelerinden neredeyse hepsinden deniz görülmekte ve de bütün o pencerelerimizin hepsini Fransız balkon olarak yapıyoruz yere kadar, çift açılımlı pencereler, komple açabiliyorsunuz. Havadar olması bakımından, temizlik olması bakımından, ışığın yoğun bir şekilde girmesi bakımından böyle yapıyoruz. Hem böylelikle temizlik anlamında da bayanlarımıza kolaylıkta sağlamış oluyoruz.

KESİNLİKLE BİRİNCİ KALİTE MALZEME

İç malzeme olarak genelde 1. kalite malzeme kullanıyoruz. Hatta çalışmış olduğumuz ekiplerimiz ‘abi senin gibi müteahhit kaldı mı?’ diyorlar bana. Özellikle başıma geldiği için söylemek istiyorum uzun yıllar önce bir siteden daire almıştım, eve biz daha yeni taşınmıştık. Yatak odaları oturma odaları gerçekten her iki daireyi küçük bir duvarla ayırmışlar. Her hangi bir işlem yapılmamış, yan taraftaki komşu oturma odasında yatak odasında ne konuşuyorsa hepsi duyulabiliyor. Bu gerçekten çok büyük bir sıkıntı nasıl bir duvar yapmışlarsa ortaya iki daireyi ayıran. O yüzden ben daire bölgelerinde ses izolasyonu kullanıyorum, tuvalet, banyo bile denk gelse yan taraftaki dairede davul çalsanız bu tarafta duyamazsınız, buna kesinlikle dikkat etmeye çalışıyoruz. Başımızdan böylesine bir sıkıntı geçmiş olmasından dolayı. Bütün daire bölmelerine ses izolasyonu kullanıyoruz ve böylelikle aileler arasında konuşmalar sesler yan taraftan kesinlikle duyulmamasını sağlıyoruz. Gerçekten geçmiş zamanda almış olduğumuz o dairede böylesine sıkıntılı bir süreç yaşamıştık. Bu yüzden projelerimizde buna kesinlikle dikkat ediyoruz ve biz binalarımızda kesinlikle tuğla kullanmıyoruz onun yerine “Bims Blok” kullanıyoruz. Bims blokların özelliği yanardağ cunufundan yapılması ve de 52 desibele kadar ses geçirmemesidir. Ayrıca bu Bims bloklarının üzerine taş yünü malzemesini mantolama dış cephe mantolamasında kullanıyoruz. Ellerseniz, bakarsınız beton gibidir. Biz dış cephe anlamında bununla binaları yorgan gibi kaplıyoruz. O beyaz köpükler var biliyorsunuz onlar kesinlikle bizde kullanılmaz O beyaz köpükleri bana bedavaya verseniz ben şantiyeme sokmam. Dış cephede standardı budur taş yünü ile yapılmasıdır. Bence kesinlikle dış cephe izolasyonunda da söylemiş olduğun gibi taş yünü kullanıyoruz, orijinal malzemeleri kullanıyoruz, kesinlikle malzemeden kaçmıyoruz. Kesinlikle söylüyorum mesela straforun metrekaresi 20 TL ise bu 100 TL'dir ama bizim sistemimizde yaz kış oturan kişiler var mesela kışın klima ile oturabiliyorlar, hafif çalıştırarak gün içerisinde. Dış cephede yine kullanmış olduğumuz iç cephede kullanmış olduğumuz boyalar yine hep bir sınıftır. Siz de işte birazdan fotoğraflarınızı çektiğinizde zaten anlarsınız. Bu durumun nasıl olduğunu her şeyden bir numaralı, birinci sınıf malzemeler kullanmaya kesinlikle devam ederek halkımıza bu şekilde seçenekler sunuyoruz.

GÜZEL İZLENİMLER BIRAKMA DERDİNDEYİZ!

Benim mantığım şu; Ben de müteahhitlik mantığı yok kesinlikle. Genelde nereden daha fazla kar edebilirim mantığı kesinlikle gütmüyoruz. Alınan malzemelerden yapılan işler anlamında karımızı arttırma çabası bizde yok. Hangi malzeme iyi ise, hangi malzeme güzelse hangi malzeme proje üzerinde güzel bir görünüm sağlıyorsa onlara gireriz. Fiyat kesinlikle önemli değil sağlam olması dış cephe izolasyonu vesaire her şeye her şeye mutfağına, banyosunu her şeyine elimizden geldiğince bütün daireleri kendi evimize döşercesine çalışıyoruz. Ve böylelikle de bizim sizlerde şahitsiniz bu bağlamda bizden ev alan arkadaşlarımızla, dostlarımızla her zaman otururuz, kalkarız, muhabbet ederiz, çay içeriz. Sağ olsunlar hep güzel yapmışsınız, iyi ki böyle yapmışsınız diye bizlere söylüyorlar. Tabii bu durum bizleri çok mutlu ediyor, çok memnun ediyor. İnşallah bu karşılıklı sevgi saygı gelecek projelerimizde de devam edecektir. Tabii bizim için en büyük hedef bunun böyle olması bizler için de gerçekten çok güzel dediğim gibi insanlarımız yıllar sonra bile gelip bizlere yapılan bu projelerle ilgili ne güzel dileklerini sunuyorlarsa ne mutlu bizlere.

***Peki gelecek anlamında 3. projeniz ile ilgili ufukta gelişmeler var mı acaba Halim Bey, sizi yakalamışken bunları sizin ağzınızdan duymak isteriz.

3. PROJEMİZİ YUNUSELİ’NDE PLANLIYORUZ

--- Yunuseli bölgesinde 2022 yılında düşünüyoruz, bizim kendi yerlerimiz var, yeni imara açılacak bir bölge var orada yapmayı düşünüyoruz.

**** Peki yeni ev almak isteyen halkımıza, insanlarımıza neler tavsiye edersiniz Halim Bey?

2019-2020 YILLARINDA YAPILAN BİNALAR DAHA SAĞLAM

----1999'da olan depremden sonra tabii insanlarımızın 2002-2003 yılından sonra yapılmış olan binaları almaları daha mantıklı. Ayrıca 2019/2020 den sonra olan binalar daha da sağlam. Neden daha sağlam?  Onu da anlatayım. Ben önceden inşaat firmaları yapı denetim firmalarını kendisi seçiyordu karşılıklı oturup anlaşıyorlardı. Şimdi o kalktı, havuz sistemine düştü. Havuz sistemine düştüğü için kimse artık tanıdığı yapı denetime gidip gel bu işimizi sen yap oturalım anlaşalım denilmiyor, bu şekilde olmuyor. Havuzdan kim ne çıkarsa şansına. O yüzden tam resmi oldu daha önceden yapı denetim firmalarını inşaat firmaları yönlendirebiliyordu, seçmiş olduğundan kendi elemanı gibi ona bazı işleri de yaptırabiliyordu ama şimdi o tamamen kalktı rastgele olmaya başladı. Tamamen havuz sistemine dönülmüş olması bakımından 2019-2020 yıllarından sonra yapılan yapılar çok daha sağlam olduğunu kesinlikle söyleyebilirim. O yüzden değerli halkımıza, insanlarımıza bilhassa işle 2019-2020 yılından sonra yapılan binalara daha fazla teveccüh göstermelerinin kendilerinin yararına olabileceğini naci zane hatırlatmak isterim.

****Peki Halim Bey, tabii uzun yıllardan beri de Bursa’da yurt genelinde kentsel dönüşüm çalışmaları yapılmaya çalışılıyor. Bu çalışmalarla ilgili sizin düşüncelerinizi kısaca alabilir miyiz acaba?

KENTSEL DÖMÜŞÜM ADA OLARAK YAPILMALI

----Kentsel dönüşümde 5 katlı bir binaya en az 12-13 kat izin verilmesi lazım ki bu karşılansın. Sizin sonuçta bir inşaat maliyetiniz var, vergi boyutu var, artı sizin bir karınız var. 5 katlı binayı 10 kat bile verseniz sonuçta bu kurtarmaya bilir. Sonuçta burası 2-3 bloklu bir site ama yanındaki siteyi de buna dahil ettiğiniz de ya da ada anlamında yapılacak kentsel dönüşümler çok daha güzel olur. Ben Büyükşehir Belediye Başkanı olmuş olsam ada zorunluluğunu koşarım. Ama mesela bir firma yapamıyorsa bu ada parsel bazında kentsel dönüşümü 2-3-4 firma birlikte bir araya gelerek ada bütünlüğünü sağlayarak kentsel dönüşümlerin yapılması sağlamalı. Böylelikle daha güzel projeler çıkar daha güzel ihtişamlı projeler ortaya çıkar.

**** Halim Bey röportajımız bayağı uzadı, son olarak buradan insanlarımıza halkımıza ne tür mesajlar vermek isterseniz?  Neler söylemek istersiniz? Bilhassa yeni ev yazlık almak isteyenlere?

SATTIĞIMIZ DAİRELERİN HER ZAMAN ARKASINDAYIZ

--- Bizden daire alanlar kesinlikle pişman olmaz. Sattığımız dairelerin kesinlikle arkasındayız, benden daire alanlar şimdi bu yeni projemizden de alıyorlar. İnşallah 2022 yılında Yunuseli projemizle de halkımızın önüne çıkacağız. Gelecekte Nilüfer tarafında da olur muyuz? Tabii her şey nasip kısmet biliyorsunuz. İnşallah öyle çalışmalarımızda olur herkese buradan tüm Bursalılara, hemşerilerimize 84 milyon Türk insanına Bursa'dan Gemlik-Kurşunlu'dan sevgilerimi, selamlarımı göndermek istiyorum, esenlikler diliyorum. Diyerek sözlerini tamamladı. İlk projesi Kurşunlu- Life'n ardından 52 daire kapasiteli Yemenici Konakları’nın inşaatında da büyük yol kat etmiş olan H. Yemenici İnşaat'ın kurucusu ve yöneticilerinden Halim Yemenici’ye gelecek 2022 yılında tasarladığı Yunuseli projesinde ve ondan sonraki bütün projelerinde de başarılar diliyoruz. Ve ayrıca içine girip görmüş olmanın da neticesinde neredeyse bütün odalarından denizi gören, ferah yapılı iç mekanları olan daireleri de gözü kapalı bütün insanlarımıza halkımıza önermek istiyorum. Mutlaka gidin görün, diğerleri ile kıyaslayın sonrasında karar verin. Birinci kalite malzeme anında kendini fark ettiriyor. Daireler arası gürültü ses kesinlikle gitmiyor. İç, dış cephesinde kullanılan malzemeler, boyalar vesaire her şey bir numara kesinlikle herkese önermek istiyorum.

İLETİŞİM BİLGİLERİ:

Kurşunlu Mahallesi,

Kaldırım Caddesi

No:15  

Gsm:0 532 515 97 79

Gemlik/BURSA