Gülin Özdemir

İnşaat Mühendisler Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak gazetemizi ziyaret etti. Bursa’nın tarihi kimliği hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Albayrak, “Bursa’mızın tarihi dokusuna uygun olarak tarihi eserlerimiz var. Bu eserlerin nasıl güçlendirileceği ile ilgili çok ciddi bir çalıştay yapmayı planladık. Epey zamandır alt yapısını oluşturduk. Çok kıymetli hocalarımız olacak. Bursa Teknik Üniversitesi’nden, Uludağ Üniversitesi’nden hocalarımız var. İstanbul Teknik Üniversitesi’nden bir hocamız var” dedi.

ÇOK KIYMETLİ 3 VARLIĞIMIZ VAR

Başkan Albayrak, “Bursa’daki tarihi yapılarımızı nasıl güçlendirebiliriz? Yeni gelişen teknolojiler ışığı altında yeni malzemeler üretiliyor. Bunlar nasıl tatbik edilir? Bunlarla ilgili sunumların olacağı ciddi bir çalıştay olacak. Bursa’nın bu anlamda tarihi dokusunu ön plana çıkartmak, bunları geleceğe iletmek konusunda ciddi çalışmalar yapılması gerekiyor. Tarihi eserlerimiz Bursa’nın Osmanlıya başkentlik yaptığı dönem ve öncesinden bugüne kadar var. Bunlar kültürel miras.  Sadece bizim değil dünyanın mirasıdır.  Bu çerçevede Bursa’da da 3 tane çok kıymetli varlığımız var. Bunlar; Cumalıkızık, Hanlar Bölgesi ve Sultan Külliyeleri dediğimiz Muradiye’deki külliyeler… UNESCO Kültürel Miras listesine dahil oldular. Dünyanın kültürü olarak kabul ediliyor. Bunun yanında daha arkasından gelecek pek çok tarihi eserimiz var İznik ile ilgili çalışmalar yürütülüyor. Yakın zamanda eğer oradaki çalışmalarda tamamlanacak” açıklamasında bulundu.

BİRÇOK KİMLİĞİ BARINDIRIYOR

Başkan Albayrak açıklamalarına şöyle devam etti: “Bursa tarihi bir şehir. Bursa’nın aslında birçok fonksiyonu var. Osmanlı’ya Başkentlik yapmış aynı zamanda çok güzel ürünlerin yetiştirilebildiği bir tarım kenti, turizm kenti ama aynı zamanda sanayi kenti. Birçok kimliği bir arada barındırıyor. En önemli kimliği tarihi şehir olmasıdır. Bunu vurgulamak için farkındalık yaratmak için bir çalıştay düzenliyoruz. Mesela Hisar bölgemiz var. 7 tane kapısı var. Burayla ilgili Büyükşehir’in çok ciddi çalışmaları var.”

TARİHİ ESERLERİMİZ YIKILMASIN!

“Yapı malzemeleri ve bağlayıcı malzemeler konusunda sürekli araştırma yapıyoruz. Hocalarımız laboratuarlarda araştırma yapıyorlar.  Malzeme üretiyorlar geliştiriyorlar. Ve bunların tatbik edilmesi lazım” diyen Başkan Albayrak, “Tarihi eserlerimizle Horosan harcı dediğimiz bir efsanemiz var. Bundan daha iyisini henüz üretemedik. Bu anlamda çalışmalarımız sürüyor. Bunların uygulama alanları olması gerekiyor. Tarihi eserlerimiz depremlerden çok büyük zarar görüyor. Tekrar eski kimliğine kavuşturulmasının maliyeti ve zamanı var. Özgünlüğünü de bir miktar kaybederek. Biz istiyoruz ki bunlar yıkılmasın. Depremde yıkılmaması için ne tür bir tedbir alınması lazım bu konuda da inşaat mühendislerin çok ciddi çalışmaları var.  Bu konuda bilimsel makalelerde hazırlanıyor” dedi.

SEKTÖR CANLI TUTULMALI

Bursa’da 2023’ün son, 2024’ün ilk bebekleri dünyaya geldi Bursa’da 2023’ün son, 2024’ün ilk bebekleri dünyaya geldi

İnşaat sektörü olarak Türkiye’de ciddi krizin olduğunu söyleye Başkan Albayrak sözlerine şöyle devam etti: “İnşaat sektöründe olan bizler için kriz ama ihracatçılar için hedeflenen bir olay. Çünkü onların işleri şu an yolunda. İhracat hızlı. Döviz girdisi var dolayısıyla üretimlerinin çok hızlı bir şekilde nakit olarak da geri döndürebiliyorlar. Kriz bizde var. Kırsal vadede ihracat gelirleri ülkemiz için önemli ama uzun vadede inşaat sektörünün bu şekilde yavaşlaması ve durma noktasına gelmesi çok büyük sıkıntılar yaratır. İnsanlar işsiz kalmaya başladı. Ülkemizde inşaat sektörünün canlı olması lazım. 300’e yaklaşan alt sektöre hizmet veriyor. Böyle bir sektörü durdurmamak lazım. Karakterimize uygun bir sektör. İnsanlar günlük çalışıyor. Günlük çalıştığı parayla evine ekmek götürüyor. Bu yapı bozulmamalı.”

DEVLET YATIRIMCIYI TEŞVİK ETMELİ

Başkan Albayrak, “İhracat ülkemiz için önemli ama devlet yatırımcıyı teşvik etmeli. Arsa maliyetleri düşürülmeli. Çimento yetmiyorsa gelip çimento üreticileri yaratılmalı. Belki konutta vergi yükü dediğimiz bunlara bir takım iyileştirmeler getirilebilir. Her şeyden önce inşaat malzemelerinde korkunç bir zam var bu sürdürülebilir bir durum değil. Yani şu anda müteahhitler çalışıyor. Devam eden projeler var ama yeni yatırımcı çok az” dedi.