Aracılar değil vatandaş kazanıyor Aracılar değil vatandaş kazanıyor

Özlem ATAÇ/ÖZEL HABER

2022 yılında sıfır otomobil alımında uygulanacak matrah limitlerinin değiştirilmesine yönelik Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan karara göre, motor hacmi 1600 santimetre küp (cm3) geçmeyenler için yüzde 45, 50, 80 şeklinde üç farklı dilimde uygulanan Özel Tüketim Vergisi oranlarına ara kademeler eklendi. Yeni yılda dilimler yüzde 45, 50, 60, 70 ve 80 olarak uygulanacak. Matrah limitlerinin değiştirilmesi kararını gazetemize değerlendiren Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, piyasanın durgun olduğunu söylerken, yapılan ÖTV matrah düzenlemesinin piyasaya çok ciddi etkiler yapmayacağını belirtti. Yanık, “Yapılan ÖTV düzenlemesinin piyasaya çok ciddi etkiler yapacağına biz inanmıyoruz. Şöyle anlatayım 2'inci elde girdilar yüksek, çünkü Dolar-Euro’nun artışından dolayı insanlar çok ciddi rakamlarda araba aldılar ve bu arabalar ellerinde kaldı. Şimdi siz ÖTV'yi ne kadar indirirseniz indirin, 2'inci ele yansıması 4-5 ay sonra belki olur” dedi. 

‘KARIN ÜSTÜNE KAR KONULDU’

Yapılan ÖTV indiriminin sekmentlere bakıldığında piyasalarda üretiminde sıkıntı yaşanan ya da yok denilen arabalarda yapıldığını belirten Yanık, “Yapılan ÖTV indirimi ciddi bir indirim değil. Bayiler otokontrol sağlamadığı sürece ÖTV'de yapılan indirimlerde kar marjinalini yükseltip devlet ve vatandaş burada zarara uğramakta. Bu da nasıl oluyor derseniz; devlet yüzde 3'ten 5'e çekti ama bayiler fiyatlarını yükseltti ve ÖTV düştü. Örnek 100 bin liraydı araba, ÖTV indiriminde ne olması lazım 95 bin lira olması lazım. Bayi ne yaptı? Satış fiyatını 110 bin liraya çıkarttı, devletin buradaki ÖTV indirimiyle beraber 105 bin lira yaptı. Yani karının üstüne kar koydu, ÖTV indirimini öyle yararlandırdı” diye konuştu. 

‘YENİ BİR PAZARLAMA TEKNİĞİNE DÖNDÜ’

“100 bin liralık olan arabanın üstüne zam yapıldı ve piyasaya sürüldü, sonra ÖTV indirimi yansıtıldı yani bir pazarlama tekniğine döndü gidişat” diye konuşmalarına devam eden Yanık, son olarak şunları söyledi: “ÖTV indirimi hükümete dolayısıyla 84 milyon insana yük bindirdi. ÖTV indirimi yapılıyorsa da her yerde, her arabada her, segmentte yapılması lazım. Yani sünni müdahalelere veya lokal müdahalelerle bu sektörü rahatlatmak vatandaşı zararını veya karını karşılayamaz.”