Semih ŞAHİN

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Albayrak Bursa’da yapılan kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Kentsel dönüşümün amacının depreme dayanıklı yapılar yapmak olduğunu bir kez daha hatırlatan Mehmet Albayrak, Körfez depreminden Bursa’nın düştüğü acı durum gözler önüne serildiği halde yeteri kadar tedbir alınmadığını dile getirdi. Kentsel dönüşüm anlamında Yıldırım Belediyesi’nin titiz bir çalışma yürüttüğünü kaydeden Albayrak, Nilüfer’de ise Ataevler bölgesinde bazı yanlış çalışmaların yapıldığını kaydetti.

Yıldırım en iyi örnek…

Nilüfer’de yapılan uygulamaların tam anlamıyla kentsel dönüşüm çalışması olmadığını dile getiren Mehmet Albayrak, “Nilüfer’de yapılan uygulamaları kentsel dönüşüm olarak görmüyoruz. Binaları yıkıp yerine yeni bina yapmak şeklinde tanımlıyoruz. Bunlar, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi yasasından faydalanılarak alınan ruhsatlar ama kentsel dönüşüm denilen uygulama bu şekilde olmaz. Kentsel dönüşümü büyük anlamda Yıldırım Belediyesi yapmaya gayret ediyor. Kentsel dönüşüm denilen uygulama, bir parseli değil bölgeyi ele alarak, yeni bir plan yaparak uygulanan dönüşüm kentsel dönüşümdür. Yeşil alanlar, altyapı, otoparklar, eğitim alanları, sosyal donatı alanları yeniden planlanır. Yıldırım Belediyesi’nin yapmış olduğu çalışmalar bunlara örnektir ve doğru bir yöntemdir” dedi.

BİNA SAĞLAMLIĞINDAN ŞÜPHE YOK

Yapılan kentsel dönüşümde binaların projelere uygun olarak yapıldığından ve depreme karşı dayanıklılık konusunda şüphe edilmemesi gerektiğine değinen Albayrak, “Yapısal olarak yeni yapılan binalar, projesine uygun olarak ve denetlenerek yapılıyor. Bu anlamda hiçbir sıkıntısı yok. Projeye uygun olarak yapıldığı için o binalar depreme dayanıklı olacaktır. O açıdan teknik olarak doğru bir çalışma. Ataevler bölgesine baktığımızda yanlış çalışmaların yapıldığını görüyoruz. Bu bölgenin tamamının planlama çalışmaları yapılsaydı, yollar biraz daha geniş olsaydı, sosyal donatı alanları bir kez daha gözden geçirilerek, emsal artışı verilerek gerçekleştirilseydi o bölge çok daha güzel olurdu diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

PROBLEMLERİ ARAŞTIRIYORUZ

İMO Bursa Şubesi olarak şehrin eksiklerini her zaman araştırdıklarını dile getiren Mehmet Albayrak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şehrimizin problemlerini baştan aşağı sıraladığımızda birinci sırada depremsellik geliyor. Bununla ilgili yapılan çalışmaların yeterli olmadığını da görmekteyiz. Çok daha hızlı hareket edilmesi lazım. Körfez depreminin üzerinden 17 yıl geçti ama bizler bir arpa boyu yol alamadık. Büyükşehir belediyesine 160 üzerinde emsal artışı üzerine başvuru olmuş. Mevcut yapı stoğu içerisinde devede kulak gibi görünüyor. Umarım Yıldırım ve Osmangazi Belediyesi’nin yapmış olduğu çalışmalar başlar ve şehrimiz için bir katkı olur.”